Tony 10

Nederlandsk drama, 2012, anbefales fra fem år

Tony 10

Denne nederlandske filmen har en del svakheter, men den gir et fint innblikk i en ung gutts opplevelse av samlivsbrudd og en komplisert familiesituasjon. Filmen har mye humor, og egner seg for barn fra fem til ti år. Samtidig får foreldre en fin anledning til å snakke med barna om slike tema.

Handling

Når foreldrene til Tony traff hverandre var det kjærlighet ved første blikk. Vesle Tony gjør lykken fullkommen, og gutten er knapt et år gammel før han får den samme fascinasjonen for kraner som faren. Hver bursdag lærer Tony seg å bruke en ny kran, og familien storkoser seg.

Samtidig har faren stor suksess i arbeidslivet. Han gjør selskapet sitt til landets største kranfirma, og snart utnevner selveste Dronningen ham til transportminister. Men faren jobber hele tiden, og det går ut over Tony og moren. Etter hvert som tiårsdagen til Tony nærmer seg er faren borte nesten hele tiden, og plutselig er han borte om nettene også.

Tony synes ikke dette er noe kjekt, og enda verre blir det når moren forteller at faren har funnet seg en ny kjæreste. Men Tony mister ikke motet, og er fast bestemt på å få gjenforent familien. Men da må han først finne ut hvem kjæresten er – det kan ikke være Dronningen vel?

Vurdering

”Tony 10” er en nederlandsk film som egner seg godt for barn og foreldre. Men den er i grunn litt snodig. På en side er temaet viktig og aktuelt. Karrierejag hos foreldre går ofte ut over familien, og når foreldre skiller lag blir gjerne barn usikre og får det vanskelig, på samme måte som Tony. På den annen side må man spørre seg hva alt dette styret med dronningen er. Hun med på skolepresentasjoner, spiller bordtennis og hjelper Tony i forsøket på å gjentenne gnisten mellom foreldrene på slottsball. Dette er jo artig, men her blir filmen nesten som et eventyr, og det tar vekk litt av realismen i historien.

Tony 10

Regi: Mischa Kamp
Sjanger: Drama
Skuespillere: Carlo Boszhard, Anna Drijver, Rifka Lodeizen, Annet Malherbe, Loek Peters, Jeroen Spitzenberger, Faas Wijn m.fl.
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Nederland
Spilletid: 1t 25min
Produksjonsår: 2012

Den spesielle blandingen av drama, komikk og eventyr er veldig ulik amerikanske filmer, og kan oppleves som litt uvant for barn. Men det finnes noen veldig gode elementer. Tony blir ganske paranoid når han får vite at faren har fått ny kjæreste, og scenene der vi får se tankene hans er morsomme og gir en treffende beskrivelse av et barns forestillinger. Enda bedre er det at filmen forteller barn at noen ganger er det greit at foreldre skiller lag. Mange barn er i en lignende situasjon, og da er det godt med en film for og med barn som forteller at hvis foreldrene ikke passer sammen lenger, da kan et samlivsbrudd gjøre hverdagen bedre for alle.

Dessverre er skuespillerprestasjonene noe varierende, og hele filmen har et litt enkelt preg. Den norske dubbingen fungerer på den annen side veldig bra.

Egnethet

”Tony 10” er tillatt for alle, og egner seg godt for barn fra fem-seksårsalderen og opp til ti år. Filmen gir et fint og morsomt portrett av de ulike følelsene, reaksjonene og handlingsmønstrene til en gutt som opplever at kjernefamilien går i oppløsning. Filmen er også kritisk til foreldre som jobber for mye, så hvem vet, kanskje noen barn vil sette ned foten for foreldres kveldsarbeid etter å ha sett filmen. Det er også behov for barnefilmer som tar opp problematikk knyttet til familier som går i oppløsning, og i så måte er dette en film som våger å være litt annerledes og som betrygger barn om at samlivsbrudd noen ganger ikke er det verste som kan skje. Filmen tilbyr for øvrig foreldre en god anledning til å snakke med barna om denne type problematikk.

Konklusjon

Dette er en film med gode intensjoner som tilbyr fin underholdning for barn, men den litt snodige historien fører til at det gode og aktuelle budskapet treffer litt til side for blinken.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder ingen scener som antas å kunne skremme de yngste, og den blir derfor tillatt for alle.

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser