UglyDolls

Amerikansk animasjonsfilm, 2019, anbefales fra seks år

UglyDolls

Musikalsk animasjonsfilm med et fint budskap om selvbilde.

Denne animasjonsfilmen er ingen toppfilm, men den skal berømmes for å formidle et tydelig budskap om at det er feilene ved oss som gjør oss unike og verdifulle.

Handling

Moxy bor i Uglyby, der alle dukkene med feil på dumpes fra fabrikken. Her har de spesielle dukkene laget sitt eget lille trivelige samfunn, men Moxy føler likevel at det er noe mer hun burde utrette i verden. Hun drømmer om å få gjøre det samme som de perfekte dukkene – de som sendes ut i den store verden for å finne et barn å glede.

Den eventyrlystne Moxy er lei av å vente, så hun drar ut på ekspedisjon for å undersøke hvordan de kan få seg ut i verden. Fire av vennene hennes blir med på turen, og det går ikke lang tid før de finner en annen by – kalt Perfeksjon. Dette spesielle samfunnet styres av den perfekte dukken Lou, og her går de feilfrie dukkene gjennom et strengt opplæringsprogram på et institutt for perfeksjon før de sendes ut til et ekte barn.

Moxy og vennene hennes tas opp på instituttet, og den følgende opplæringen utfordrer dukkenes syn på seg selv, samtidig som de får kjenne på hvordan det er å forholde seg til utseendepress og kjempe mot egen tvil og andres forutinntatte holdninger.

UglyDolls

Regi: Kelly Asbury
Sjanger: Animasjon, Eventyr
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 27min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

«UglyDolls» er en animasjonsfilm med gode intensjoner om å formidle noe viktig for barn. Helt fra starten blir det klart at Moxy og vennene hennes er utstøtt fordi de har en feil ved seg, og de har utviklet en tro på at de ikke vil få de samme mulighetene som de perfekte dukkene. Moxy nekter å godta dette, og reiser ut i verden for å virkeliggjøre drømmen sin.

Men dette blir langt fra enkelt. Moxy og vennene hennes møter et samfunn med stort utseendepress, dømmende og sarkastiske holdninger og strenge krav til oppførsel. Dette utfordrer selvbildet til Moxy, og filmen handler om hvordan hun kjemper mot både ytre motstand og indre tvil. Etter hvert blir det tydelig at også de perfekte dukkene sliter med usikkerhet og dårlig selvbilde, inkludert den slemmeste av de alle. Dermed tegner filmen et fint og mangesidig bilde av at både «snille» og «slemme» personer har indre tvil, og at dette er utfordringer som er med på å forme dem som individer.

Denne tematikken, og mere til, utgjør samlet mye flott man kan reflektere over og snakke sammen om etter å ha sett filmen. Det sies veldig tydelig at det er våre feil som gjør oss unike, og det kan forhåpentligvis inspirere barn til å se positivt på både seg selv og andre.

Filmen har også mange flotte sanger som er oversatt til norsk og som bidrar til å forsterke budskapet.

Dessverre er ikke historien helt på topp. Filmen forblir en blek kopi av de beste animasjonsfilmene. Karakterene er ikke spesielt minneverdige, byen Perfeksjon er ganske snodig og det er valgt mange enkle løsninger som skaper logiske brister i fortellingen. Dette er litt synd – «UglyDolls» hadde fortjent en historie som var like god som temaet den tar opp.

Egnethet

«UglyDolls» har aldersgrense seks år. I løpet av filmen er det noen truende scener, for eksempel en der Moxy og vennene hennes holder på å stryke med i en ovn som brenner søppel. Disse scenene kan bli litt skumle for de yngste, men for barn fra seks år er dette en grei film som kan anbefales på grunn av det flotte budskapet.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Enkelte truende og dramatiske scener gjør at denne filmen får 6-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «UglyDolls»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten film?

Les våre kriterer for filmanmeldelser