Ville vestens datter

Dansk/fransk animasjonsfilm, 2021, vi anbefaler fra 6 år

Dette er en flott tegnefilm om den unge jenten Martha Jane, som må klare seg på egenhånd i den ville vesten for å redde fremtiden til familien. Anbefales varmt for hele familien.

Ville vestens datter har en særegen, flott animasjonsstil og en sterk og varm historie om en tøff jente som utfordrer kjønnsroller og fordommer samtidig som hun må takle et lovløst samfunn der bare et fåtall mennesker tenker på andre enn seg selv.

Ville vestens datter vant prisen for beste film på filmfestivalen i Annecy, verdens ledende festival for animasjonsfilm. Filmen vant også Barn i Byens filmpris under Barnefilmfestivalen 2021.

Handling

Den tolv år gamle Martha Jane er med familien sin på en strabasiøs reise i nybyggertidens USA. Målet er Oregon, og reisen er lang og tøff for Martha Jane, faren og hennes to yngre søsken. Mor er død, og som om ikke det er nok utsettes faren for en forferdelig ulykke som gjør at han vil være skadet i mange måneder.

Dermed blir det opp til den unge Martha Jane å ta ansvar, og hun er flink til å passe på både familie, vogn og hester. Men siden hun er jente får hun ikke lov til å styre hestene på egenhånd. Dette forstår ikke Martha Jane, som synes det er mer praktisk å gå med bukse enn kjoler. Hun gjør gradvis mer opprør, og det er bare kavaleristen Samson som ser hvor tøff den unge jenten er, og gir henne sjansen til å lære hvordan hun skal klare seg selv.

Konflikten med reisefølget når til slutt en topp, og Martha Jane tvinges til å flykte for å redde familiens fremtid. Det blir starten på et eventyr der den unge jenten må klare seg helt på egenhånd i et brutalt og nådeløst samfunn, og der svært få lever helt ærlige liv.

Ville vestens datter

Regi: Rémi Chayé
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Danmark, Frankrike
Spilletid: 1t 23min.
Produksjonsår: 2020

Vurdering

Ville vestens datter er fortellingen om den unge Calamity Jane, og filmen begeistrer med sin særegne animasjonsstil. Fargebruken og karakterene er preget av en neddempet varme og en unyansert strek, og både miljø og karakterer fremhever det kalde og nådeløse samfunnet, men som samtidig har et sterkt håp om en god og lykkelig fremtid i denne pionertiden.

Karakterene er spennende og mangesidige. Martha Jane fremstår som et strålende forbilde. Hun vet godt hvem hun er og hva hun vil være. Hun er tøff og uredd, og vil gjerne ri hester og styre vognen. Men i dette samfunnet er jentene forventet å gå med kjole og gifte seg. Dette finner ikke Martha Jane seg i, og opprøret går så langt at mistroen i reisefølget fører til at hun utsettes for falske anklager. Men Martha Jane gir ikke opp. Drevet av kjærlighet for familien og troen på at hun har rett til å være seg selv, samt en sterk vilje til å rette opp i det som var galt, legger hun ut på en reise i et kaldt og brutalt samfunn. Her møter hun alt fra korrupte sheriffer og andre møkkahuer, som hun kaller dem, til mennesker med gode hjerter. Men selv de som hjelper henne er ikke alltid helt ærlige, og til og med Martha Jane må av og til bruke uærlige triks for å klare seg.

Martha Jane er en karakter som barn og unge kan lære mye av gjennom filmen. Den urokkelige staheten og troen på egen identitet er inspirerende å følge gjennom filmen, og det samme gjelder den like sterke kjærligheten, livsgnisten og troen på å rette opp i urettferdighet.

Resten av persongalleriet bygger opp rundt dette budskapet, og  noen av karakterene fremhever på aldeles strålende vis at det i hvert enkelt menneske kan være stort hjerterom, men også vilje til å utnytte andre for egen vinning.

Egnethet

Ville veiens datter har seks års aldersgrense. Den har noen sterke scener, men både animasjonsstil og stemning demper det som egentlig er et ganske farefullt eventyr. Det er ikke sikkert filmen egner seg for alle seks- og syvåringer, da den ikke har den samme tullete stemningen som mange animasjonsfilmer, men dette er en meget god kvalitetsfilm. Filmen anbefales på det varmeste for både barn, unge og voksne.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder enkelte dramatiske scener. Den får derfor aldersgrense 6 år.

Filmtrailer:

Les også:
Barn i Byens anmeldelse, skrevet av en 13 år gammel skoleelev.
Les mer om «Ville vestens datter»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto: Arthaus