Voyagers

Amerikansk thriller, 2020, passer for eldre ungdom

Fremtidsvisjon med dystert menneskesyn har et spennende premiss og mye dramatikk, men det store perspektivet ofres for et urealistisk fokus på en destruktiv maktkamp. Aldersgrensen er tolv år, men på grunn av flere brutale drap egner filmen seg best for eldre ungdom.

Denne fremtidsthrilleren bommer grovt dersom målet var noe annet enn å fremme et veldig dystert menneskesyn.

Handling

I året 2063 står det dårlig til på jorden. For å sikre artens overlevelse sendes det derfor avgårde et romfartøy med 30 barn, som alle er kommet til live gjennom kunstig befruktning for å ha de aller beste genene. Med dem på ferden er Richard, som skal oppdra dem og gjøre dem i stand til å takle livet i et lukket fartøy. Ferden vil ta 86 år, så barnas oppgave er ganske enkelt å sørge for at de reproduserer seg og sikre at barnebarna deres kan ta steget ut på en ny planet.

Men etter ti år er alle barna tenåringer, og når hormoner, en overflod av energi, kortsiktige tanker, instinkter og alt det andre som hører med i ungdomstiden slår ut i full blomst, nærmest eksploderer det vesle lukkede samfunnet i det som blir en blodig maktkamp.

Voyagers

Regi: Neil Burger
Sjanger: Thriller
Skuespillere: Colin Farrell, Tye Sheridan, Isaac Hempstead Wright, Lily-Rose Depp, Fionn Whitehead m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 48min.
Produksjonsår: 2020

Vurdering

Vi ble litt skuffet over denne filmen. Når man forteller en historie om en fremtidens «ark» er det mye spennende men kan ta opp, både med tanke på vår plass i universet og hvordan livet kan føres videre når vi mister planeten vår. Men i Voyagers nevnes det fint lite om den slags.

Nå er det forsåvidt greit, ettersom filmen har fokus på menneskets natur, og hva som skjer når man har en gruppe tenåringer samlet i et lite fartøy, uten at de har et reellt fremtidshåp. Deres eneste oppgave er å reprodusere seg, og det skal skje gjennom kunstig befruktning.

Etterhvert som dramaet utvikler seg samles tenåringene seg i to grupper, rundt to ledere som står i sterk motsetning til hverandre. En er den «fornuftige», den andre er populistisk og spiller på uvitenhet, fordommer og overtro. Igjen er dette en interessant idé, men måten det gjøres på fratar historien troverdighet. Flertallet av tenåringene fremstilles nærmest som uvitende sauer som blindt følger en leder. Spesielt med tanke på at dette er kunstig befruktede barn som skal være de mest intelligente menneskene, fremstår dette helt tåpelig. De stiller ikke spørsmål ved noe, alle urimelige påstander aksepteres, og i stedet bare eskalerer konflikten og det dyriske i dem.

Resultatet blir et utrolig dystert menneskesyn, som forteller at uten regler og en tydelig mening med livet, så faller man tilbake til råskap og uvitenhet. Avslutningen av filmen kunne ha reddet dette inntrykket, men filmskaperne lykkes ikke med det heller.

Dermed sitter man igjen med en pessimistisk og dramatisk film uten et tydelig budskap og en klar mening. I et større perspektiv har filmen riktignok et spennende spørsmål om hva som er menneskets største fare – oss selv eller noe annet – men dette kommer ikke tydelig nok frem til at vi tror det vil skape mye refleksjon.

Det er godt mulig filmen ville fungert mye bedre om den var betydelig råere og henvendte seg til voksne i stedet for ungdom. Slik filmen fremstår nå er dette en vellaget og dramatisk thriller, men historien er middelmådig, ikke veldig interessant og mangler både friskhet og overraskelser.

Egnethet

Voyagers har tolv års aldersgrense. Filmen har flere voldelige og brutale episoder, og vi får blant annet se et forslått og blodig lik. Filmen har flere slike eksplisitte scener med blod og drap enn mange sammenlignbare filmer med lik aldersgrense. Det kan nok også være ubehagelig å se at ungdommene etter hvert dreper motstandere uten nåde. På den annen side er ikke volden og skildringene på nivå med det vi kan se i filmer beregnet for voksne, og ettersom aldersgrenser settes ut fra hva som regnes som skadelig, er nok aldersgrensen grei. Men vi vil være tydelige på at denne filmen ikke egner seg for alle 12- og 13-åringer, og at man ikke ukritisk bør la unge i denne alderen se filmen. Dette er en sterkere film enn de mange superheltfilmen for eksempel, og er en slags «Fluenes herre» i verdensrommet. Vi synes filmen passer aller best til ungdom fra 15 år, men vi anbefaler den ikke.

Medietilsynets begrunnelse av aldersgrensen:

Filmen har en gjennomgående mørk og intens stemning, samt enkelte voldsscener inkludert drap. Da disse er lite nærgående skildret får filmen aldersgrense 12 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Voyagers»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser