War Horse

Amerikansk drama, 2011, passer fra elleve år

Med Steven Spielberg i registolen blir forventningene naturlig nok store, men til tross for solid filmhåndverk har han har ikke lykkes helt i sitt forsøk på å lage en storslått film om krigshesten Joey.

Handling

Albert vokser opp i naturskjønne Devon, og når faren kjøper den flotte hesten Joey blir det unggutten som får oppgaven med å oppdra hesten. Men det er vanskelige tider, og idet første verdenskrig starter tvinges familien til å selge Joey til hæren.

Dermed starter en begivenhetsrik ferd for den sterke hesten. Gjennom flere sekvenser følger vi Joey i de turbulente krigsårene. Etter at den engelske hæren går på et knusende nederlag i starten av krigen, overtas Joey av tyskerne, men han blir ikke der veldig lenge før ferden går videre til andre mennesker og opplevelser.

Samtidig nekter Albert å gi opp håpet om å finne Joey igjen. Han lyger på alderen slik at han kan komme inn i hæren, og på krigsmarkene i det siste året av krigen kommer de to stadig nærmere hverandre.

War Horse

Regi: Steven Spielberg
Sjanger: Drama, Krigsfilm
Skuespillere: Jeremy Irvine, Emily Watson, David Thewlis, Tom Hiddleston, Benedict Cumberbatch m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 26min
Produksjonsår: 2011

Vurdering

”War Horse” er en storslått film der det ikke er spart på noe for å lage flotte scener fra et krigsherjet Europa for nesten 100 år siden. Bildene fra Devon i starten er flotte, og krigsscenene er meget godt produserte, men vi får aldri et skikkelig inntrykk av den ”skitne” og klaustrofobiske følelsen den blodige krigen må ha skapt. Det finnes både drama, humor og spenning, men til syvende og sist mangler det ekstra laget av dybde.

En viktig grunn til dette er historiens episodeaktige preg. Det er Joey som har hovedrollen, og de mange personene hesten møter er fine karakterer. Likevel får vi aldri et dypere forhold til dem. Joey gis en rekke menneskelige karaktertrekk, men disse er ikke nok til å formidle hestens opplevelser på en god måte, og ved et par anledninger er hans menneskelighet litt for påtagelig. I boken som filmen er basert på er Joey fortellerstemmen, og dermed også en tydeligere og mer engasjerende hovedperson. På film er dette bortimot umulig å reprodusere, og historien lider litt av det.

Budskapet dreier seg mest om vennskap og ubrytelige bånd, og egner seg godt for barn og unge. For hesteinteresserte er dette en kjempeflott film. Sett under ett fremstår ”War Horse” som en profesjonell produksjon som har rikelig med drama, humor og varme, og den tilbyr helt grei underholdning for både unge og voksne. Men Spielberg har laget bedre filmer før.

Egnethet

Filmen har fått elleve års aldersgrense, og inneholder en rekke dramatiske krigsscener. Men Spielberg har på en svært god måte unngått sterke volds- og drapsskildringer i de mange krigsscenene. Av den grunn kan filmen trygt ses av barn fra elleve år. Yngre barn bør ikke se filmen, og noen elleve- og tolvåringer vil kanskje foretrekke å ha en foresatt ved siden av seg under de mest dramatiske scenene.

Konklusjon

”War Horse” er solid filmhåndverk som egner seg godt for ungdom, men filmen vil nok aldri bli en stor klassiker.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Dette dramaet inneholder skildringer av krigshandlinger. Da disse scenene er lite nærgående framstilt, antas filmen ikke å virke skremmende på 11-åringer.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser