West Side Story

FILM: Amerikansk musikal, 2021, vi anbefaler fra 12 år

ANMELDELSE: Ambisiøs nyinnspilling av den klassiske musikalen er visuelt vakker og en imponerende filmatisk musikal. Men filmen er bedre i de nære og personlige scenene enn i de store dansescenene.

Vi tror Steven Speilbergs nyinnspilling av West Side Story vil appellere aller mest til dem som har et hjerte for musikaler. For ungdom som er mer likegyldig til sjangeren er det mulig at blandingen av perfekt koreograferte sangnummer og gjenger som slåss vil virke litt sært.

Handling

The Jets og The Sharks slåss om territorium. The Jets stammer stort sett fra Polen, mens The Sharks er fra Puerto Rico. Kampen er nådeløs, og midt i det hele står Tony og Maria, som er på hver sin side og forelsker seg i hverandre. Tony har et fengselsopphold bak seg etter å ha vært en av lederne i The Jets, mens Maria er søsteren til lederen av The Sharks.

Kjærligheten mellom dem blir symbolet på den meningsløse konflikten og utgangspunktet for et endelig opprør mellom gjengene – med fare for at hele bydelen deres – hvis bygninger allerede er vedtatt revet av byrådet – rives i stykker på et menneskelig nivå også.

West Side Story

Regi: Steven Spielberg
Sjanger: Musikal
Skuespillere: Ansel Elgort, Rita Moreno, Rachel Zegler, Ariana DeBose, David Alvarez, Mike Faist m.fl.
Språk: Engelsk og spansk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 36min.
Produksjonsår: 2021

Vurdering

West Side Story trenger vel ingen nærmere presentasjon. Den klassiske musikalen tar opp store og viktige tema som kjærlighetens kraft, det tragisk unødvendige ved rasehat og store spørsmål om sosiale ulikheter, fattigdom og konsekvensene av å la ungdom vokse opp med en uviss og utrygg fremtid. Det er en god og sterk historie som gjør inntrykk.

Steven Spielberg sin versjon av musikalen viser en regissør som mestrer sitt fag til fingerspissene. Filmen er visuelt meget god, filmet i flotte omgivelser, med utsøkt lyssetting, gode skuespillere, perfeksjonert koreografi og ikke minst flotte sangnumre.

Likevel er det i de nære scenene, der bare to eller noen få karakterer samhandler, at filmen gnistrer mest av intensitet og følelsesmessig styrke. Disse scenene er svært gode. I de storslagne scenene der begge gjengene er ute i gatene og synger og danser, finnes ikke den samme gnisten. Det er nesten for mye koreografi, og sekvensene er så stiliserte at de mister noe av den følelsesmessige intensiteten og nærheten til handlingen.

Men for all del, dette tar ikke vekk styrken til denne klassiske musikalen. Dette er en meget solid film.

Egnethet

West Side Story har flere mørke scener med slåssing. Det blir til tider brutalt, og vi får også se flere drap. Aldersgrensen er tolv år, og vi anbefaler filmen fra denne alderen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne musikalen inneholder kortvarige voldsinnslag og drap, og får derfor aldersgrense 12 år.

Filmtrailer:

Les mer om «West Side Story»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Twentieth Century Fox