Wonder Woman

Amerikansk actioneventyr, 2017, anbefales fra tolv år

Wonder Woman

Flott superheltfilm som viser at kvinnelige helter er det for få av. Her får ungdom et solid budskap og velprodusert underholdning som anbefales fra tolv år.

Når handlingen i «Wonder Woman» kommer skikkelig i gang blir dette en superheltfilm som gjør akkurat det god science fiction skal gjøre; fortelle oss noe om den virkelige verden gjennom et underholdende fantasiunivers.

Handling

Vesle Diana vokser opp på en skjermet paradisøy. Hun er en prinsesse, datter av en mektig amasonedronning. Her trener amasonekrigerne for å oppfylle sitt formål – å beskytte verden mot ondskap.

Så krasjer en amerikansk pilot like utenfor øyen. Dette er kaptein Steven Trevor, og han har den tyske marinen i hælene. Dette forandrer livet til Diana, som føler det som sitt kall å bidra til å redde verden fra den grusomme krigen. Sammen med Steve reiser hun til London, og brått befinner de seg midt i første verdenskrig.

Men menneskene er ikke slik Diana trodde. Selv på den gode siden er generalene villige til å ofre uskyldige menneskeliv. Dette kan ikke den unge kvinnen med superkrefter finne seg i, og sammen med en gruppe brokede krigere tar hun opp kampen mot en ond tysk general og en sadistisk kjemiker som har et grusomt våpen under utvikling.

Wonder Woman

Regi: Patty Jenkins
Sjanger: Action / Eventyr / Fantasy
Skuespillere: Gal Gadot, Chris Pine, Lisa Loven Kongsli m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 21min.
Produksjonsår: 2017

Vurdering

Etter en lang rekke halvgode superheltfilmer de siste årene er det svært forfriskende å se en film som virkelig leverer varene. «Wonder Woman» begynner ikke på topp, men når handlingen flyttes til første verdenskrig blir dette en sterk antikrigsfilm med et verdifullt budskap.

Hovedgrunnen til at filmen lykkes godt tror vi har to grunner. For det første er den fiktive handlingen plassert i en historisk ramme. Første verdenskrig var en grusom periode der millioner av mennesker mistet livet, og ikke bare en fiktiv verden i en oppdiktet univers. Det gjør det lettere å relatere seg til handlingen. Vi plasseres midt i krigens grusomhet, og etterlates uten noen som helst tvil om det meningsløse og forferdelige ved krigshandlinger. Dette gjøres gjennom et større blikk på ledernes nådeløse valg på begge sider, satt opp mot små glimt av uskyldige menneskeskjebner som fanges i det store spillet.

Det som fungerer aller best er den kvinnelige hovedpersonen. Hun skildres med en blanding av sårbarhet og styrke man aldri kunne gjort med en mannlig helt. Superheltinnen fremstår som et mangesidig menneske som ler, gråter, lider og vokser frem mot større modenhet og styrke. Gal Gadot er strålende i hovedrollen, og vi håper at denne filmen kan bane vei for enda flere kvinnelige helter på film. Filmen har også kvinnelig regissør, noe som det også er alt for få av i store Hollywood-produksjoner.

Filmens sentrale budskap handler om menneskets natur. Vi får forståelse for at selv «de snille» kan være morderiske, og at noen av «de slemme» også kan være gode. Wonder Woman opplever at illusjonen hennes om at gode mennesker bare er gode blir knust, og hun må innse at svakhet, ondskap og egoisme er en del av mennesket. Men hun lærer også noe annet – at mennesket er veldig mye mer, og ikke minst kjærlighetens styrke.

Dersom man ønsker å gå enda dypere i tolkningen, finner man også at filmen har hentet mye inspirasjon fra religion og mytologi. Kort sagt, dette er en rik og gjennomarbeidet film som fungerer på flere nivåer. Det inkluderer selvsagt også underholdningsaspektet. Filmen er et fyrverkeri av heftige effekter, dundrende lyd og heseblesende action.

Egnethet

«Wonder Woman» har fått tolv års aldersgrense. Foreldre bør være klar over at filmen har en rekke sterke krigsscener som kan oppleves som ubehagelige for noen barn i tolvårsalderen. Vold og krig er det filmen handler om, og det må man være forberedt på. Men samtidig unngås blodige og nærgående voldsskildringer. Dersom barna er over tolv år og vant med superheltsjangeren, så skal det gå greit å se denne filmen.

Konklusjonen er uansett: «Wonder Woman» er den beste superheltfilmen på lang tid. For ungdom og voksne er dette en flott og svært underholdende filmopplevelse.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Flere kampscener og voldsskildringer i et tydelig eventyrunivers gjør at denne filmen får 12- årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Wonder Woman»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser