Yogi Bjørn

Amerikansk animasjonsfilm, 2010, tillatt for alle

Yogi Bjørn

Yogi Bjørn, helten fra en av de best likte tegnefilmseriene i USA, er tilbake i en underholdende, men ganske klisjépreget komedie.

Historie

Yogi Bjørn og Boo Boo lever lykkelig i den flotte familieparken Jellystone. Hverdagen deres går stort sett ut på å pønske ut utspekulerte planer for å stjele piknikkurver med deilig mat fra gjestene i parken. Den eneste som lager litt skår i gleden er skogvokter Smith, som gjør sitt beste for å hindre at gjestene må reise sultne hjem.

Men snart får Yogi og Smith en felles fiende. Ordfører Brown ønsker nemlig å bli guvernør, men for å klare det må han skape inntekter til byen, slik at han kan blidgjøre velgerne og kjøpe de stemmene han trenger. Han selger hoggstrettighetene i Jellystone til et stort firma, og bestemmer seg for å stenge parken slik at firmaet kan hugge ned alle trærne.

Samarbeidet mellom Yogi, Boo Boo og Smith blir langt fra ukomplisert, og en rekke forviklinger og morsomme situasjoner oppstår. De får hjelp av den hyggelige dokumentarfilmskaperen Rakel, som ønsker å lage en film om Yogi og livet hans i parken. Det er likevel langt fra sikkert at de klarer å redde parken, for selv om Yogi har gode intensjoner, så skaper den fargerike personligheten og de mange sprø ideene hans som regel fullstendig kaos.

Yogi Bjørn

Regi: Eric Brevig
Sjanger: Komedie, Animasjon
Skuespillere: om Cavanagh, Anna Faris, T.J. Miller, Andrew Daly m.fl.
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 23min
Produksjonsår: 2010

Vurdering

Yogi Bjørn er et fenomen i amerikansk kulturhistorie, og har siden 60-tallet vært en av de mest populære tegnefilmfigurene. I Norge er ikke den impulsive, snakkende bjørnen fullt så kjent, men han er nok ikke en ukjent skikkelse verken for barn eller voksne. Denne filmen er en blanding av vanlig film og animasjon, og samspillet mellom de ekte skuespillerne og de animerte bjørnene fungerer svært godt. Effektene er faktisk så gode at man knapt tenker over at Yogi er dataanimert.

Historien, på den annen side, er ikke fullt så god. Den fungerer greit med tanke på at filmen hovedsakelig har unge barn som målgruppe, men man kommer ikke utenom at historien er veldig klisjéfylt og formelbasert. Riktignok finnes det flere morsomme og fantasirike enkeltscener, men samtidig er for eksempel bihistorien om romantikken som oppstår mellom skogvokter Smith og Rakel pinlig enkel og forutsigbar. Det virker nesten som om filmskaperne undervurderer barn – historien trenger ikke å være like nyansert som i en voksenfilm, men man kan ikke forvente å slippe unna med hva som helst.

Til tross for svakhetene, er dette likevel en morsom og underholdende film. Yogi er en flott karakter, og de mange sprø innfallene hans er fornøyelige. I tillegg har filmen et godt budskap. Filmen fremmer tydelig hvor viktig det er å bevare naturen, samtidig hvor flott det kan være å reise på familietur eller piknik ute i skog og mark. Samtidig illustrerer historien hvor viktig det er å være uegoistisk og å samarbeide – det er nemlig ikke før Yogi slutter å tenke på seg selv at det blir mulig å redde den flotte parken.

Egnethet

”Yogi Bjørn” er tillatt for alle, og inneholder ingen skumle scener. Det blir selvsagt litt dramatikk, men med en voksen ved siden av seg skal selv de aller yngste trygt kunne se filmen. Barn fra tiårsalderen vil kanskje synes at deler av filmen er litt barnslig, men det finnes mer enn nok humor til å underholde eldre barn også.

Konklusjon

Til tross for en svak historie, er dette en morsom og underholdende film for passer fint for barn mellom tre og tolv år.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder ingen skadelige scener. Den blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer:

 

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterier for filmanmeldelser