Your Name

Japansk animasjonsfilm, 2016, anbefales fra ni år

Your Name

Vakker og engasjerende japansk tegnefilm med spennende tematikk som anbefales fra ni år.

Japan har i flere tiår utmerket seg med forseggjorte tegnefilmer som har gjort stor suksess over hele verden. «Your Name» er et friskt pust i filmtilbudet, og den anbefales for både unge og voksne. Filmen har seks års aldersgrense, men den er lansert uten norsk tale ettersom historien egner seg best for ungdom og voksne.

Handling

Mitsuha bor på landsbygda. Taki bor i storbyen Tokyo. Hun er rolig og ydmyk, mens han er mer frempå. De kjenner ikke hverandre, men likevel er de knyttet tett sammen.

Om natten, mens de sover, bytter de to av og til kropp. I starten er dette forvirrende og skremmende, men etter hvert lærer de seg å samarbeide – selv om de aldri kan treffes ansikt til ansikt. Så en dag slutter byttingen av kropp.

Samtidig venter verden på at tusenårskometen skal passere jorden.

I løpet av historien stilles vi ovenfor en rekke spørsmål. Hva er det egentlig som knytter de to ungdommene sammen? Hva er skjebnen deres? Og vil – eller kan – de noen gang treffes?

Your Name

Regi: Makoto Shinkai
Sjanger: Animasjon
Språk: Japansk m/norsk tekst
Nasjonalitet: Japan
Spilletid: 1t 46min.
Produksjonsår: 2016

Vurdering

Your Name var en stor suksess i Japan, noe som er lett å forstå. Filmen er engasjerende, samtidig som det er utsøkt og vakker tegnefilmkunst. Historien handler om bånd mellom mennesker – det som ligger dypest i sjelen vår og styrer livene våre. FIlmskaperne bruker eventyrets virkemidler for å skildre at disse båndene går på tvers av alt, til og med tiden. Blant metaforene som brukes er den tradisjonelle veven, der ulike menneskers skjebner knyttes uløselig sammen til noe vakkert.

For å bygge opp under tematikken skildres alt fra gudenes bånd og slektklanens tilhørighet, til den nære familien og den utvidede familien med venner. Samtidig kommer større spørsmål som universets eller stjernehimmelens betydning også inn i bildet. Med andre ord – her er det svært mye å reflektere over etter å ha sett filmen.

For noen norske filmseere kan nok fortellerteknikken oppleves litt fremmed. Men når man blir vant til den er det også en av filmens sterkeste sider. Historien oppleves frisk og original. Her er det ikke lett å forutse i hvilken retning historien vil utvikle seg, og det fører til at man blir engasjert i å finne svarene på de mange spørsmålene man stiller seg i løpet av filmen. Og filmskaperne gir på elegant vis svar på de viktigste.

Egnethet

«Your Name» har seks års aldersgrense, og kan trygt ses av barn fra denne alderen. Likevel egner filmen seg best for barn fra ni år, og kanskje aller mest for tenåringer og voksne. Tematikken krever modenhet for å få utbytte av, og historien blir etter litt for komplisert for unge barn. Distributøren har også valgt å ikke dubbe filmen til norsk, noe som understreker at hovedmålgruppen ikke er unge barn. For ungdom og voksne får «Your Name» en varm anbefaling.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Partier med utrygg stemning gjør at denne filmen får 6-årsgrense.

Filmtrailer:

 

Les mer om «Your Name»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser