Skjermdump av spillet Fortnite. Bildet viser en spillfigur som skyter.

Hva er Fortnite Creative? Lag din egen Fortnite-øy!

SPILLNYHET: En ny oppdatering til Fortnite lar spillerne få innrede sin egen øy med bygninger i tillegg til å lage egne spill. Men egner den nye, kreative delen i Fortnite seg for ditt barn?

Populariteten til Fortnite har ingen ende og nå er det over 200 millioner som spiller dette på verdensbasis. Det er kanskje ikke så rart når spillet er gratis å laste ned og finnes både til mobil, nettbrett, spillkonsoller og datamaskiner. Fornite er overalt med andre ord. Spillet endrer seg også stadig og det spillet man finner i dag ser svært annerledes ut siden første utgivelse i juli 2017.

Fortnite er et actionspill som blander skytespill med ressurshåndtering og bygging av baser. Aldersgrense 12 år. I spillet kan barn lett bli fristet til å bruke ekte penger.

Fortnite Creative = tren på spillferdigheter eller vær kreativ!

Den største nyheten i spillet er tillegget av et kreativt modus. Dette ble tilgjengelig den 13. desember 2018 for alle spillere, men dersom man kjøpte et «battlepass» fikk man tilgang en uke før. Battlepass kan enkelt forklares som en slags inngangsbillett man kjøper for ekte penger. Denne gir ikke fordeler ved at man blir bedre i spillet, men man får raskere tilgang til kostymer og erfaringspoeng i spillet. Noen ganger får man også fordeler som denne gang at man kunne prøve kreativt modus før alle andre.

Kort forklart så er det nye kreative moduset en egen del av spillet der man kan innrede sin egen øy med trær, bygninger og andre gjenstander. Man oppfordres altså til å tenke kreativt i måten man designer omgivelsene sine på.

Man kan lage en by med all slags bygninger som ligner på de man finner ellers i spillet. Men mange bruker denne delen av spillet først og fremst til å øve seg for å bli bedre i Fortnite. For eksempel til å bli raskere i bygging og redigering av det man bygger, eller spesifikke scenarioer som «cage fights» – at man stenger seg selv og fienden inn med vegger.

Kreativt modus er altså like mye et sted å trene seg opp i ferdigheter i spillet som et sted man slipper fantasien løs.

Andre spillere kan besøke din Fortnite-øy

I hovedmenyen når man starter opp Fortnite har man nå tre muligheter.

  • Save the World: Den delen av spiller der man kjemper gjennom ulike oppdrag for å overleve mot zombie-angrep.
  • Battle Royale: Den tradisjonelle delen av spillet der man kjemper alene eller som et lag for å overleve til den siste står igjen som vinner. Opptil hundre spillere kjemper mot hverandre.
  • Creative Mode: Som er byggedelen av spillet der man kan spille alene eller sammen med venner.

Når man velger kreativt modus får man tilgang til opptil fire øyer som man kan bygge på. Man kan kun bygge på en om gangen, men man kan bytte mellom øyene for å holde det man lager adskilt fra et område til det neste. (Artikkelen fortsetter under bildet.)

Det skal også bli mulig å besøke andres øyer. Blant annet en «toppliste» med øyer som andre har laget som er spesielt bemerkelsesverdige. I praksis betyr det også at en øy som man selv lager, kan bli valgt inn i denne listen dersom den er «god nok».

Når man har landet på valgte øy, kan man gå inn i en hovedmeny. Her er det ferdige bygninger som ligner på de man finner ellers i spillet. Disse kan plasseres ut der man ønsker. Så her kan man samle flere bygninger til en fantastisk by, eller så kan man legge ut fargerike klosser med effekter eller bygge ting helt fra bunnen av.

Lag dine egne Fortnite-spill

Det er også mulig å lage egne spill i kreativt modus.

Man kan for eksempel lage en bane til billøp og så plassere ut firehjulinger og golfbiler. Lag bakker, hopp, svinger, feller, fartsøkere og mer. I tillegg går det an å plassere ut poengtavler og stoppeklokker. En poengtavle kan tenkes å være nyttig dersom man plasserer ut en basketballbane eller lager andre konkurranser der man skal telle poeng.

En stoppeklokke kan være nyttig for å lage et spill der man lager en hinderløype på tid, eller dersom et billøp skal være unnagjort så raskt som mulig. Her er det mange muligheter til å lage egne spill med egne parametre.

Fortsatt tilgang til våpen

I spillet kan man også plassere ut våpen på øyene man lager.

På samme måte som i spillets allerede berømte del, «Battle Royale«, kan man legge til rette for at andre kan spille på øyene dine. Da er det mulig å utkjempe kamper for eksempel i lag som spiller mot lag eller alle mot alle.

Så spillets kreative modus har også elementer av skytespill og at spillere kan skyte på hverandre.

Man kan åpne opp for at venner kan bli med i spillet på øya man lager og at fremmede spillere kan delta dersom man huker av på dette i innstillingen. Det er også mulig å velge det slik at kun den som eier øya har lov til å bygge nye ting, eller så kan man velge innstillinger som gjør at hvem som helst som blir med på øya kan være med å bygge sammen med deg, men da er det også en fare for at de ødelegger det du har laget.

Bør ditt barn få lov til å spille Fornite Creative?

Endringen med kreativt modus gir en mulighet for spillere til å slippe fantasien løs og bygge av all hjertets lyst.

I motsetning til de andre spillmodusene i Fortnite – Save the World og Battle Royale – er det her mulig å bygge det man ønsker og i eget tempo. Man har uendelig med materialer og kan komme til hvor som helst på øyene sine for å enkelt plassere ut ulike byggverk.

Det finnes allikevel noen begrensninger i og med at øyene ikke er spesielt store og at det finnes en grense for hvor mye man kan plassere ut i omgivelsene. At flere kan bygge sammen og potensielt lage egne spill er også positivt. Her kan venner ha det gøy og sosialt sammen.

Fortnite har allikevel en tolvårsgrense som gjelder for hele spillet. Så dersom man tenker at barna kun skal få lov til å delta i byggedelen av spillet, så kan det være fristende og enkelt å få tilgang til «Battle Royale», som er den mest kjente skytespilldelen i Fortnite.

I tillegg er det mulig å bruke skytevåpen også i kreativt modus og det er mulig å spille med og mot andre også her. Selv om det nå finnes et kreativt modus i Fortnite så er allikevel skytespilldelen godt innbakt også i dette moduset.

Smarte grep i Fornite Creative
  • Vær obs på innstillingene i kreativt modus. Skal barnet ditt spille alene, eller bør øyene kun være tilgjengelig for besøk fra venner og ikke fremmede? Dette kan endres på i innstillingene mellom «privat», «kun ved invitasjon» eller «offentlig».
  • Det kan være lurt å justere innstillingene slik at andre ikke kan bygge/ødelegge det du har laget. Gi kun venner du stoler på tillatelse til å bygge og endre på ting du har laget.
  • Husk at selv om den kreative delen i Fornite byr på fantasifull bygging og innredning, så er det også mulig å bruke våpen i denne delen av spillet.

(Denne artikkelen er basert på vår test av kreativt modus i spillet før lansering 13. desember).

Les vår spillanmeldelse av Fortnite.

Spilltrailer (introduksjon av kreativt modus):

Bli medlem av Barnevakten