Battle royale – spilltrenden som barna aldri får nok av!

Barn og unge over hele landet spiller Fortnite – et dataspill som baserer sin popularitet på sjangeren "battle royale". Også spill som er beregnet for voksne, kaster seg nå på "battle royale"-trenden. Barn kan bli fristet til å spille også disse.

Du tilhører kanskje generasjonen som opplevde at internett ble tilgjengelig i de mange hjem for aller første gang. Skrikende og hylende modem som koblet seg opp ble avløst av nettsider som brukte evigheter på å laste inn. Skulle man hente ned en sang fra internett til datamaskinen, for ikke å si et videoklipp, så måtte man ofte sette av en hel dag.

Teknologien har heldigvis endret seg enormt siden den gang. Med kraftige bredbånd- og fiberlinjer er surfing på nett og videostrømming unnagjort på et blunk. Mulighetene i dataspill og onlinespill har også endret seg veldig.

Dataspillsjangeren MMO – massive multiplayer online (betyr at mange spiller samtidig) – er et kjennetegn på nettopp det, der hundrevis og potensielt tusenvis av spillere kan delta i samme spill.

Skytespill har også kastet seg på trenden og er ikke lenger begrenset av interntettkapasiteten. «Lagging» er et kjent uttrykk der spillfigurenes bevegelser hopper og er forsinket på grunn av dårlig internettilkobling. Men for de fleste hjem er ikke dette lenger en utfordring. Dette har også lagt grunnmuren for en av de største spilltrendene som er akkurat nå, nemlig «battle royale» der opptil hundre personer kan spille til en og samme tid.

Hva er Battle Royale?

Fortnite førte til at dataspillsjangeren «battle royale» eksploderte i popularitet selv om det var andre spill på markdet før det, inkludert det populære skytespillet PlayerUknown`s Battlegrounds som også har hatt en omfattende vekst.

Ingen kan allikevel slå utbredelsen og populariteten til Fornite per dags dato. Med relativt lav aldersgrense (12 år) og dekning på spillkonsoller PC, mobil og nettbrett, har Fortnite blitt tilgjengelig for folk flest. I tillegg er spillet gratis å laste ned.

Selv om kjennetegnene varierer fra spill til spill er det ofte noen momenter som går igjen i dataspillsjangeren:

  • Navnet «battle royale» stammer fra en japansk film fra 2000-tallet med en lignende tematikk.
  • I denne sammenheng er det en form for dataspill som blander overlevelse med utforsking og samling av ressurser.
  • Et høyt antall spillere (ofte opptil hundre) konkurrerer mot hverandre til en person eller ett lag står igjen som eneste overlevende (minner litt om Hunger Games-filmene).
  • Man spiller gjerne alene mot alle andre i spillet eller på lag bestående av to (duo), fire eller flere spillere.
  • Spillerne slippes ut på et gigantisk kart som stadig krymper etter gitte tidsintervaller. Det gjelder å komme seg til en sikker sone (ofte innenfor en en sirkel). Er man utenfor denne sonen blir spillfiguren såret og etter hvert eliminert i spillet. Poenget er å få flest mulig konfrontasjoner mellom spillerne slik at det stadig er «action».
  • Man har bare ett liv. Dør man så er man ute av spillet.
  • Deltakerne starter med minimalt av utstyr. Det gjelder derfor å lete etter våpen, ressurser og utstyr som er fordelt utover spillkartet. Ofte er det spesielle belønnings- og utstyrskister med verdifulle våpen som dukker opp med jevne mellomrom. Målet er å ruste seg opp best mulig til kamp og forhåpentligvis være bedre stilt enn motstanderne dine.
  • Det er ofte mulig å stjele utstyret til fiender du har eliminert i spillet.

Kjente «battle royale»-spill på markedet

Fortnite (12 år) er en av de mest kjente og er veldig utbredt blant barn og unge her til lands. Spillet blander elementer av skytespill med mulighet til å samle ressurser og bygge baser. 100 spillere slippes ut i fallskjerm på en stor øy. Her er det byer, hus, parker, innsjøer, fjell, fabrikker, fengsel, gårder, gruver og mer som skal utforskes. Grafikken tegneserieaktig og bærer ikke preg av blod eller gørr, men spillet har våpen og skuddvekslinger som etterligner bruk av våpen i virkeligheten. Fortnite kan lastes ned gratis til PC, spillkonsoller, mobil og nettbrett. Merk at det er mulig å kjøpe innhold i spillet for ekte penger. Spillet er satt til tredjepersonsperspektiv slik at man får litt «avstand»  til det som skjer i spillet.

PlayerUnknown`s Battlegrounds (16 år) er en mer realistisk variant i battle royale-sjangeren enn Fortnite. Hundre spillere slippes ut på en øy og må samle inn våpen og utstyr så raskt som mulig. Man kan spille alene eller på lag, den siste spilleren eller laget som står igjen til slutt vinner. Det er også mulig å benytte seg av ulike kjøretøy i spillet. Også mulig å kjøpe innhold i spillet for ekte penger. Spillet er satt til både første og tredjepersonsperspektiv. Man kan velge.

Call of Duty: Black Ops 4 (18 år). Call of Duty-serien er en av de mest populære skytespillene på markedet. Spillene gis ut årlig og nytt nå er tillegget av battle royale som egen del av spillet. Call of Duty har en svært realistisk fremstilling i spillet og våpen og soldater ser og oppfører seg på en virkelighetsnær måte. Med noe av det beste innen datagrafikk er dette noe av det nærmeste man kommer opplevelsen av å delta i krig i et spill. Det finnes også zombier på spillkartet som kan være skremmende og med lemlestede kropper. Spillet er satt til både førstepersonsperspektiv, noe som gir nærhet til det som skjer i spillet.

H1Z1: Battle Royale (16 år). Hundre spillere blir sluppet ut i fallskjerm over en øy full av våpen, ammunisjon, rustning og ulike kjøretøy. I løpet av hver økt man spiller, sprer det seg med jevne mellomrom en giftig gass omkring på kartet som fører til at spillerne tvinges inn på mindre territorium. Grafikken er noe ensformig og enkel med kjedelige farger og svakhet på detaljnivå. Spillet er satt til både første og tredjepersonsperspektiv. Man kan velge.

I november slippes også det populære skytespillet Battlefield V (18-år). Også her skal det legges til en egen battle royale-del i spillet. 64 spillere blir fordelt på 16 lag som kjemper mot hverandre til et lag står igjen som eneste vinner. Også her skal kartet krympe med stadig mindre område å spille på. Battlefield har dessuten større fokus på kjøretøy som tanks og transportkjøretøy.

Andre Battle Royale spill verdt å nevne: Realm Royale og Dying Light: Bad Blood.

Hvorfor er «battle royale» så fengende?

Dataspillsjangeren blander mange elementer i ett og samme spill.

  • Utforsking: Ofte er det store områder man kan bevege seg i med bygninger, fjell og skoger man kan gå inn i. Det er rett å slett spennende å bevege seg over et så massivt område og stadig oppdage noe nytt å se.
  • Samle ressurser: I disse spillene starter man fra bunnen av og bygger seg opp til å bli en skikkelig kampkjempe. Enten man finner portable festninger i Fortnite eller snikskytterrifler i Call of Duty, så er det alltid en bedre og mer verdifull gjenstand rett rundt hjørnet. Den som leter den finner og jo mer man bygger seg opp jo mektigere føler man seg i spillet.
  • Kongen på haugen: Å utkonkurrere ikke bare noen få, men opptil hundre andre spillere er litt av en bragd. Det gir litt av en mestringsfølelse å vinne over så mange andre, samtidig som det også er utfordrende. Man taper oftere enn man vinner i spillet.
  • Stadig utvikling: Med et massivt kart og drøssevis av våpen og utstyr er det alltid noe nytt å beherske i disse spillene. Finn din egen favorittkrok oppe på en fjellknaus eller lær å bruke omgivelsene til din egen fordel.
  • Intuitivt: De aller fleste battle royale-spillene er nokså like i like i form. Så alle som har noe erfaring med skytespill kan hoppe rett ut i det og forstå det grunnleggende. Det krever allikevel tid og tålmodighet for å bli skikkelig god i slike spill. På nett møter man andre som har utallige timer med spilletid lagt bak seg.
  • Mye action: Med et spillområde som stadig krymper er det alltid noe som skjer i spillet og alltid en fiende man møter på. Battle Royale utviklet slik at de «kjedelige» periodene aldri varer lenge.
  • Samarbeid: Med mulighet til å spille med venner på samme lag kan man dele de nevnte opplevelsene sammen med noen. Man kan bytte på å beskytte hverandre ved behov, planlegge hvor man skal gå og hvordan man skal angripe fienden.

Er det greit at barnet ditt spiller slike spill?

Battle Royale bygger på premisset om å måtte overvinne alle andre for å selv kunne stå igjen som eneste vinner. Spiller man på lag, stiller dette seg jo i et annet lys der man også må lære å samarbeide og kommunisere med andre for å nå langt.

Enten det er et parti med sjakk, en fotballkamp eller i et skytespill, så handler det om å vinne. I dataspill er allikevel dette med våpen involvert og at motspillerne dør i spillet. Grad av realisme og innslag av blod og gørr varierer fra spill til spill.

Til syvende og sist handler det også om barnets modenhet og ditt oppdragersyn: Synes du som forelder at det er greit at barnet spiller skytespill?

Selv om mange spill nå hiver seg på trenden med sjangeren battle royale, bør man som forelder være klar over at det er store forskjeller mellom spillene. Call of Duty har fått aldersanbefaling satt til 18 år og er langt mer virkelighetsnært med innslag av blod og gørr enn for eksempel Fortnite som rett og slett har en lysere tone med blant annet humor.

Begge spillene er allikevel skytespill med våpen som etterligner det man finner i virkeligheten. Hvor nært på virkeligheten dette er, varierer. Et godt råd er å se på aldersanbefalingen gitt fra PEGI. Dersom barna sier at de kun skal spille battle royale-delen av spill med 16- eller 18-årsaldersanbefaling, husk at de også da har en enkel tilgang til andre deler av spillet.

Det kan være fristende for barn som allerede har spilt Fortnite en stund å nå gå over til «noe nytt» i Call of Duty eller Battlefield. Husk at disse spillene har høy aldersanbefaling (18 år) og den aldersanbefalingen er satt av en grunn.