Foto: Shutterstock / Pressmaster.

Immigrert til Norge? Slik får du hjelp til å lære det norske språket 

Har du flyttet til Norge fra et annet land? Språk og bruk av digitale medier er viktig. Her får du noen tips. 

Har du immigrert til Norge? Personer som er født i Norge, kan også snakke engelsk. Hvis du ikke kan engelsk, er det ekstra viktig at du lærer deg norsk.

Velg språk fra Google-boksen nedenfor. Men husk at enkelte automatiske oversettelser kan inneholde feil.

Har du barn som starter på skole i Norge, vil de ganske sikkert lære det norske språket mye raskere enn deg.  I Norge er det ikke lov å bruke barn som tolk, det er lov kun i nødsfall.  Barn bør også slippe å tenke på voksne problemer, de bør derfor slippe å oversette brev som du får fra banken, legen, myndighetene, skolen og så videre.

Vi hjelper barn å være trygge og bevisste på nettet

Teksten som du leser nå, er skrevet av en norsk organisasjon som heter Barnevakten. Vi hjelper barn å være trygge på internett.  Vi har egne sider for foreldre som ikke snakker norsk og som bor i Norge.

Norske barn er mye foran skjermen

Barna dine kommer til å gå på norsk skole og leke med norske venner. Det kan hende du vil oppleve at barna dine begynner å følge norsk kultur, og kanskje vil du helst at de skal følge den kulturen som du har vokst opp med. Hvis du kan snakke norsk, er det lettere å forstå den norske kulturen og dermed vil det også være lettere å oppdra barna som ganske sikkert må forholde seg til to kulturer.

I Norge er det vanlig at barn bruker mye tid på dataspill, telefoner og sosiale medier. På skolen får man utlevert PC eller nettbrett som tas med hjem. Enten man er norsk eller fersk innvandrer må man regne med at det oppstår uenigheter hjemme om bruk av skjerm.

Når dine barn spiller dataspill, snakker de med norske barn, slik lærer de norsk bedre og de får norske venner. Men det er samtidig noen spill som ikke passer for barn. Be gjerne barna fortelle hvilke spill de spiller og sjekk aldersgrensen som spillet er utstyrt med.

Tips til hvordan lære norsk

Programmer som oversetter

Vårt første tips er at du kan benytte Google Translate.

Jobber du på et kontor, kan det hende at den digitale kontorløsningen har tekstprogrammer som kan oversette. Det finnes for eksempel muligheter i Microsoft 365.

Det finnes også apper som kan oversette, disse kan du laste ned på telefonen. Da kan du snakke med ditt eget språk inn i telefonen og så snakker appen norsk ut av høyttaleren.

Forsøk å få norske venner

Ta kontakt med andre med de få norske ordene du kan. Jo flere du snakker med, desto mer lærer du. Det er ikke alltid lett å få nye venner, særlig når man ikke kan kommunisere på samme språk. Men du kan lære norsk også av personer som ikke er venner. Lær noen få norske ord og snakk med naboen, barnets lærer og så videre.

 Møt også opp når barnet ditt spiller fotballkamp og andre foreldre er publikum.

Se norske filmer som har undertekster på ditt språk.

Litt etter litt kan du lære norsk ved å se norske filmer. Sørg for at undertekstene er på ditt språk. På Youtube kan du bestemme teksten via tannhjulet.

Her er noen tips til filmer:

Du kan også gjøre motsatt, altså se på filmer fra ditt hjemland og sørge for at undertekstene er på norsk.

Lær norsk på Youtube og i apper

Skriv “lære norsk” i søkefeltet på Youtube, så dukker det opp mange videoer som kan lære deg norsk. Her er et eksempel.

Det finnes også apper som kan lære deg norsk, for eksempel “Duolingo” og “Babbel”.

Eller gå til denne nettsiden og trykk på bildene, da hører du hva ordet bli opplest på norsk.

Også på denne nettsiden leses norske ord opp.

Hvem kan lære deg norsk?

Det finnes også norskkurs som er gratis, via skjermen. Her er liste over godkjente tilbydere.

Den kristne organisasjonen Frelsesarmeen har språkkafeer i mange byer i Norge. Der vil du treffe noen som kan norsk meget bra og andre som er like nybegynner som det du er. Ta en kopp kaffe eller te og snakk med dem. Finn Frelsesarmeen i din by her.

Du finner flere språkkafeer her.  Spør også gjerne det lokale biblioteket om det snart skal arrangeres språkkafe der. På biblioteker hender det at det er pensjonister som gjerne vil hjelpe innvandrere å snakke norsk når det er språkkafe.

Du kan også betale for en norsklærer som treffer deg på skjermen, hjemme eller et annet sted.

Du kan ha rett til tolk

I Norge har innbyggerne mange rettigheter og velferdsordninger. En del av disse styres gjennom en statlig etat som heter NAV. Man kan for eksempel få penger når man mangler inntekter fra arbeid eller er syk.

Familie, venner eller barn kan ikke være tolk hvis du skal til et møte i NAV. Du kan be NAV bestille en profesjonell tolk til møtet som du skal ha med NAV, det er gratis.

Her er filmer på ulike språk som forteller om tolk i NAV. 

Du kan også ha rett til tolk når du skal møte helsepersonell. Men i tilfelle må du si fra i god tid på forhånd slik at sykehuset eller legen kan få tak i en tolk.

Skal du til tannlegen, må du betale for tolken selv, og du må selv få tak i en tolk.

Her er informasjon på ditt språk om tolker.

Husk at en tolk ikke kan gi deg råd eller hjelpe deg. Tolken skal kun oversette.

Også på skolen kan du som er forelder ha rett til tolk

I Norge innkaller læreren til møter der du som er forelder treffer læreren flere ganger i året, ofte sammen med barnet.

Skolen arrangerer også felles møter for alle foreldrene, dette kalle på norsk for «foreldremøte». I slike møter kan og bør alle foreldrene samles på skolen på kvelden for å planlegge noe eller få informasjon. Du kan ha rett til tolk til slike møter, snakk med skolen om dette. Er man dårlig i norsk, kan det være ubehagelig å være med på møter der man forstår lite av hva som blir sagt. Men det er nettopp derfor du bør møte opp, for det er slik du lærer norsk og skaffer deg norske kontakter.

Norsk lov sier det er forbudt å bruke barn som tolk, unntatt i nødsituasjoner. Men det er selvsagt lov at barnet ditt er tolk når du snakker med naboen eller når det gis enkle beskjeder fra skolen.

Lær mer om barn og deres bruk av digitale medier

Norske barn er veldig mye på internett. De spiller spill, ser filmer og snakker med venner. Les mer om det her.

(Hovedbilde øverst: Shutterstock / Pressmaster.)