YouTube

Appen er merket "foreldreveiledning" av PEGI og 17+ år i App Store. Barn under 13 år kan ikke opprette konto hos Google på egenhånd. Android (Google)/ iOS (Apple)/ Windows

ANMELDELSE: Youtube er en videotjeneste som gir tilgang til et hav av innhold, men er preget av mye reklame samt videoer som ikke egner seg for barn.

Youtube er enormt, og stedet som mange intuitivt går til for å finne musikk, spillvideoer, underholdning, kjendisnytt og lærerike filmer. Man kan benytte Youtube via app eller nettsted.

Tjenesten kan skryte på seg at over 2 milliarder brukere logger på hver måned.

Nesten 1.9 millioner norske brukere har profil på nettsiden, og Barn og Medier-undersøkelsen viser at videogiganten utkonkurrer vanlig TV-titting blant unge. 77 prosent av barna mellom ni og 18 år fortalte i undersøkelsen at de hadde brukt Youtube dagen før, og 25 prosent gjorde dette i to timer eller mer.

I tillegg til å konsumere alt fra kattevideoer til livestream av spill, er Youtube også stedet der man selv kan laste opp og dele innhold. Uttrykket youtuber er innlemmet i språket vårt og ikke minst en del av kjendisverden som mange barn og unge i dag følger.

YouTube

Format: Android (Google)/ iOS (Apple)/ Windows
Kategori: Video/strømmetjeneste
Utvikler: Google LLC

Youtube er altså et sted med mye innhold. På den ene siden er det mye å lære her takket være et samfunn der brukere villig deler kunnskap med andre. Lær å tegne dyr med Øisteins Blyant, se hvordan drivhuseffekten fungerer eller lær å bytte sykkelkjede, for eksempel.

I tillegg er det mye musikk da omtrent alle artister verden over laster opp sine låter.

Men blant godsakene er det også mye rusk. Og som på nettet ellers er kildekritikk viktig for å kunne navigere i dette omfattende biblioteket. Tull og tøys eksisterer side om side med seriøst innhold, og barn og unge må rustes til å kunne skille på dette.

I tillegg er det få vegger mellom innhold som egner seg for barn og videoklipp som overhode ikke gjør det. Youtube har restriksjoner på hva som slipper inn, men er samtidig avhengig av at innhold rapporteres av brukere og filtre som kan plukker opp video som bryter mot retningslinjene. Samtidig er terskelen satt relativt høyt.

Innhold som bryter mot Googles retningslinjene er blant annet:

 • Nakenhet eller seksuelt innhold
 • Skadelig eller farlig innhold
 • Hatsk innhold
 • Voldelig eller eksplisitt innhold (merk at det fortsatt er video med voldelig innhold på Youtube som ikke egner seg for barn, men en grense for hva som er lov)
 • Trakassering eller nettmobbing
 • Video som bryter andres personvern uten at samtykke er gitt
 • Osv…..

Til en viss grad kan man luke ut en del innhold ved å slå på såkalt begrenset innhold-modus. Dette er et filter som slår av videokommentarer og innhold for voksne. Men dette er et generelt filter som er dels automatisk, så dette er ikke fullstendig sikkert og det er enkelt å skru av/på.

I tillegg må man altså være logget på med en konto for å bruke denne innstillingen (og man må være 13 år for å opprette en Google-konto). Det fungerer kun å bruke en Google-konto for voksne, og ikke en barnekonto når man logger inn. Et alternativ er å la barna bruke Youtube Kids som har flere foreldrekontroller og mindre reklame. For å slå på begrenset innhold-modus trykk på profilbildet ditt inne på Youtube > huk av på innstillingen.

Et annet aspekt med Youtube er reklame. I tillegg til at det er reklameplakater på nettsiden, dukker det opp reklame før videosnutter og midt i dersom de er av en viss lengde. En video som er ment for en yngre målgruppe kan bli vist en reklamesnutt som er ment for ungdom og voksne. I tillegg til type reklame, er det også mengden som kan være utfordrende. Dette er også et argument for å eventuelt velge Youube Kids for barn.

Et annet alternativ kan være å kjøpe et abonnement for Youtube og Youtube Music for å slippe unna annonser.

Kildekritikk er som nevnt et viktig aspekt ved bruk av Youtube. Sponset innhold (og innhold som er internasjonalt, men som ikke er merket at det er sponset) kan være problematisk. På vegne av norske produktskapere skal dette riktignok merkes.

Nesten halvparten av barn og unge i alderen 9 til 18 år bryr seg ikke om at bloggere og youtubere får betalt for å snakke om produkter på nett. 44 prosent tror de gjør det mest på grunn av pengene, mens 25 prosent tror de gjør det fordi de selv synes produktet er bra (Barn og Medier: 2018) 

Så det å lære barn å være kritiske til det de møter på nett, er viktig.

Med en Youtube-kanal kan barna også legge ut innhold på egenhånd. Videoer kan filmes live der og da, eller så kan man laste opp en video man allerede har laget. Dette er en enkel måte å nå ut til et publikum, samtidig som man også eksponerer seg på nett.

Det kan oppstå trakassering, kritikk og annet av innhold i kommentarfelt under videoene.

Inne i innstillingene kan man skru av muligheten for andre å kommentere. I tillegg kan man velge hvor synlig en video skal være. Offentlig innebærer at alle kan søke etter videoen på Youtube og alle kan se den. Ikke oppført betyr at bare de som har nettadressen, kan se videoen. Og privat betyr at bare den som laster opp videosnutten, kan se den.

Youtube klassifiserer også til dels som en type sosiale medier. Man kan kommentere andres videoer, abonnere på (samme som å følge) brukere og til dels finne frem til kontaktinformasjon som gjør det mulig å sende e-post/kontakte brukere dersom denne type informasjon er oppgitt.

Egnethet

Youtube er merket «foreldreveiledning» av PEGI og 17+ år i App Store.

Foreldreveiledning brukes som merking når innholdet i appen ikke kan vurderes på forhånd. På Youtube endres innholdet hele tiden avhengig av hva brukerne velger å dele med andre. PEGI forklarer derfor ved slike tilfeller at «foreldreveiledning» innebærer at innholdet i appen kan og kan ikke være egnet for barn.

YouTube er merket 17+ år i App Store (Apple) blant annet på grunn av:

 • Sjelden/mild bruk av eller referanser til alkohol, tobakk eller rusmidler
 • Sjeldne/milde skrekk-/frykttemaer
 • Hyppige/intense voksne/pikante temaer
 • Sjeldent/mildt upassende språk eller grov humor
 • Sjelden/mild realistisk vold
 • Sjeldent/mildt seksuelt innhold eller nakenhet

Som nettet for øvrig samler Youtube et hav av innhold. Her finner man innhold ment for den minste i husholdningen på samme plass som man finner en krigs- eller katastrofevideo ment for voksne.

Youtube har også en autofunksjon som spiller av neste video i rekken automatisk (denne kan skrus av inne i innstillinger). Her kan barna lett havne på innhold innen en helt annen sjanger og målgruppe uten at det er meningen.

Reklame og sponset innlegg er også en utfordring, og det er hyppig annonseavbrudd blant alle filmene som ligger tilgjengelig i app og på nettsiden.

I tillegg kan det bli en utfordirng med skjermtid. Det finnes et utømmelig bibliotek av videoesnutter inne alle mulige sjangre. Noe som kan oppta mye av barnas tid. Det finnes en egen logg inne i innstillinger som viser hvor mye tid som er brukt på Youtube, og det er mulig å få påminnelser om å ta pauser. For ytterligere foreldrekontroller anbefales Youtube Kids.

Man bør også være obs på at i tillegg til kommentarer, kan videoer få «tommel opp» og «tommel ned». Brukerinnhold kan også rapporteres dersom man tenker at det bryter mot Googles vilkår, og man kan rapportere kommentarer fra brukere.

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

Les også:

Bli medlem av Barnevakten