YouTube

Youtube-appen er merket "foreldreveiledning" av PEGI og 12+ år i App Store. Android (Google)/ iOS (Apple)/ Windows.

ANMELDELSE: Youtube er en videotjeneste som gir tilgang til et hav av innhold, men kan også være preget av mye reklame samt videoer som ikke egner seg for barn. Velg filter på Youtube-kontoer for barn med foreldreinnstillinger.

Youtube på 20 sekunder – noen kjappe tips

 • Youtube er en av verdens største videosider. Innholdet man ser er algoritmestyrt. Altså håndplukkes videoer til brukeren basert alder, interesser, hvilke videoer man tidligere har sett og søkt på og så videre.
 • Her finner barn videoer innen mange sjangre som humor, musikk, gaming og mer. Det finnes også innhold som absolutt ikke egner seg for barn.
 • De aller yngste kan bruke Youtube Kids, i tillegg kan større barn få foreldrestyrte kontoer på Youtube med innholdsfilter fra 9+ og 13+ år.
 • «Shorts» er en del av Youtube hvor man kan se på en uendelig strøm med korte videosnutter (minner om Tiktok). Barnekontoer på Youtube får tilgang til Shorts-funksjonen.
 • Man kan også betale for et Youtube-abonnement som fjerner reklame.

Vår anmeldelse av Youtube

Youtube er enormt og stedet mange går for å finne musikk, spillvideoer, underholdning, kjendisnytt og lærerike filmer. Man kan se på Youtube i nettleseren eller i en app. Det går også an å laste opp eget innhold dersom man har en brukerkonto med oppgitt alder over 13 år.

Videotjenesten kan skryte på seg over 2 milliarder brukere som logger seg på hver måned. Hvert eneste minutt lastes det opp over 500 timer med videomateriale. Her til lands bruker omtrent ni av ti barn mellom 9 og 18 år Youtube, ifølge Medietilsynet (Barn og Medier, 2022).

YouTube

Format: Android (Google)/ iOS (Apple)/ Windows
Kategori: Video/strømmetjeneste
Utvikler: Google LLC

Youtube er altså et sted med mye innhold. På den ene siden er det mye å lære her takket være et samfunn med brukere som villig deler kunnskap med hverandre. Men blant godsakene er det også mye rusk og uegnet innhold. Og som på nettet ellers er kildekritikk viktig for å kunne navigere i dette omfattende biblioteket.

I tillegg er det få vegger mellom innhold som egner seg for barn og videoklipp som overhode ikke gjør det. Med mindre man setter rammer for dette i innstillingene.

Man kan tilpasse Youtube for barn ved å:

 1. Sette på begrenset innhold-modus
 2. Opprette barnebrukere som er administrert av en voksen med innholdsfilter
 3. La barna få bruke Youtube Kids i stedet

1) Begrenset innhold modus

Begrenset innhold-modus er et filter som fjerner innhold som er ment for voksne. Men dette er et generelt filter som er dels automatisk, så dette er ikke fullstendig sikkert og det er enkelt for barna å skru av/på. I tillegg må filteret skrus på for hver eneste enhet som barna bruker.

Dette betyr heller ikke at alt av innhold deretter egner seg og er bra for barn. Tvert imot, er dette et filter for å luke bort rusk.

For å slå på begrenset innhold-modus: trykk på profilbildet ditt inne på Youtube > huk av på innstillingen. I noen nettlesere på PC/Mac må man være innlogget for å finne denne innstillingen. I appen velger du innstillinger > generelt > begrenset innhold-modus.

2) Barnebrukere på Youtube

Foreldre kan opprette barnekontoer på Youtube som administreres av voksne. Her kan man velge alderskategorier for innhold 9+, 13+ år og mer eller mindre ubegrenset. Les mer om dette lengre ned i artikkelen.

Blant annet stenges kommentarfeltet, reklamen blir annerledes for barn enn for voksne og videoutvalget tilpasses barn.

3) Youtube Kids

Alternativt kan man la barna se på Youtube Kids som har flest foreldreinnstillinger. Man kan også betale for et Youtube-abonnement for å slippe reklame. For det er veldig mye reklame på Youtube, men type reklame er begrenset noe på Youtube Kids og Youtube dersom barna har en barnekonto.

Med en Google-konto med alder 13 år kan man laste opp eget innhold på Youtube. Videoer kan filmes live der og da, eller så kan man laste opp en video man allerede har laget.

Det kan oppstå trakassering, kritikk og annet av innhold i kommentarfelt under videoene.

Inne i innstillingene for hver video kan man skru av muligheten for andre å kommentere. I tillegg kan man velge hvor synlig en video skal være:

 • Offentlig innebærer at alle kan søke etter videoen på Youtube og alle kan se videoen
 • Ikke oppført betyr at bare de som har nettadressen til videoen kan se den
 • Privat betyr at bare den som laster opp videosnutten kan se den

Dersom barna er logget inn på Youtube med en barnekonto (under 13 år) som er administrert av en voksen, kan ikke barna laste opp eget innhold eller se og delta i kommentarfelt.

Youtube Shorts er også en funksjon i appen der man kan se eller selv dele korte videosnutter. På samme måte som Tiktok er innholdet her algoritmestyrt og forslagene man får basert på hva man ellers liker, søker etter, profilens alder og så videre.

Barnekontoer på Youtube som er administrert av foreldre, får tilgang til Youtube Shorts. For å unngå dette må man gi barna tilgang til Youtube Kids-appen i stedet. Det er altså ingen måte å slå av Shorts-funksjonen.

Egnethet

Youtube er merket med «foreldreveiledning» av PEGI og 12+ år i App Store (tidligere 17+ år). Vilkårenes aldersgrense på 13 år er trolig ment absolutt, altså noe man er forpliktet å følge. Samtidig kan foreldre aktivere Youtube på vegne av yngre barn, mer om dette lengre ned i artikkelen.

Foreldreveiledning brukes som merking når innholdet i appen ikke kan vurderes på forhånd. På Youtube endres innholdet hele tiden avhengig av hva brukerne velger å dele med andre. PEGI forklarer derfor ved slike tilfeller at «foreldreveiledning» innebærer at innholdet i appen kan og kan ikke være egnet for barn – og foreldre anbefales å veilede barna dersom de skal bruke appen.

Smarte innstillinger

I brukervilkårene til Youtube står det oppført en 13-årsgrense, men at barn under tretten år kan bruke Youtube dersom dette er «aktivert» av en verge/foresatt.

Da må:

 • Foreldre selv ha en Google-konto
 • Barna få en barnekonto som er administrert (og på den måten aktivert) av foreldrene. Her må du også legge inn kredittkortet ditt som bekreftelse i prosessen
 • Mor eller far godkjenne at barna får tilgang til Youtube

Barna kan ikke selv publisere innhold på Youtube med en barnekonto. Da må man ha en konto med en alder på 13 år. Kommentarfeltet er også blokkert for barn, det samme gjelder for tilgang til livesendinger og kjøpemuligheter. Målrettet reklame skal også være avslått.

Autoavspilling av videoer skal også være avslått – og reklamen skal være tilpassetLes mer om dette her. I tillegg skal det være bakt inn påminnelser om leggetid og det å ta pauser.

Med foreldreinnstillingene kan man begrense innhold etter alderen 9+ år, 13+ år og ubegrenset. Her er eksempler på det filtrene slipper gjennom (ifølge Youtube):

 • 9+ (explore): romantikk, videoer som omhandler kjønn og seksual-undervisning, mild vold, urealistisk bruk av våpen, farlige narrestreker og stunts, ufint språk, kosthold, kosmetikk og trening, mental helse, musikkvideoer
 • 13+ (explore more): Alt over i tillegg til videoer med seksuell tematikk (ikke veldig grafisk), noe sterkere innslag av vold (men ikke veldig grafisk), realistisk bruk av våpen, bruk av rusmidler som alkohol og tobakk, musikkvideoer som kan inneholde seksualisert dansing og cannabis
 • Ubegrenset (most of Youtube): utelukker innhold ment for 18+ år

For å få sette grenser for barna må man:

 1. Logge inn på Youtube med barnets konto, som igjen vil spørre om en bekreftelse via foreldrekontoen.

Deretter gå inn på Youtube og logg inn med din foreldrekonto. Velg innstillinger, konto og deretter foreldreinnstillinger. Her kan du så:

 • Velge alderskategorier for innhold som barna kan se (9+, 13+ år eller ubegrenset)
 • Pause seerhistorikk (at Youtube ikke foreslår nye videoer basert på seerhistorikken til barna)
 • Pause søkehistorikk (at Youtube ikke foreslår nytt innhold basert på det barna søker på)
 • Slette historikk (videoer og søk som barna har gjort)
 • Få oversikt over videoer som barna har sett

Foreldre kan også sende enkelte videoer og kanaler fra Youtube-appen som de selv bruker til Youtube Kids-kontoen til barna. Dette ved å trykke på del-knappen og så huke av på barnets brukernavn.

Det er mulig for barna selv å rapportere videoinnhold og kommentarer inne på Youtube ved å trykke på de tre punktene/tannhjulet og så flagget ved siden av videoen.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS/Android.

Ønsker du å gi en tilbakemelding på denne artikkelen? Trykk her.

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

(Artikkelen ble opprinnelig publisert 26 og er oppdatert senere.)

Bli medlem av Barnevakten