YouTube

Youtube-appen er merket "foreldreveiledning" av PEGI og 17+ år i App Store. Android (Google)/ iOS (Apple)/ Windows.

ANMELDELSE: Youtube er en videotjeneste som gir tilgang til et hav av innhold, men kan også være preget av mye reklame samt videoer som ikke egner seg for barn. Tilpass Youtube for barn med foreldreinnstillinger.

Youtube på 20 sekunder – noen kjappe tips

 • Youtube er en av verdens største videosider
 • Her finner barn mange sjangre som humor, musikk, gaming og mer. Det finnes også innhold som absolutt ikke egner seg for barn
 • «Shorts» er en del av Youtube hvor man kan se på en uendelig strøm med korte videosnutter (minner om Tiktok)
 • De aller yngste kan bruke Youtube Kids, i tillegg kan større barn få foreldrestyrte kontoer på Youtube med innholdsfilter fra 9 og 13 år
 • Man kan også betale for et Youtube-abonnement som fjerner reklame

Vår anmeldelse av Youtube

Youtube er enormt og stedet mange går for å finne musikk, spillvideoer, underholdning, kjendisnytt og lærerike filmer. Man kan se på Youtube i nettleseren eller i en app. Det går også an å laste opp eget innhold dersom man har en brukerkonto med oppgitt alder over 13 år.

Videotjenesten kan skryte på seg over 2 milliarder brukere som logger seg på hver måned. Hvert eneste minutt lastes det opp over 500 timer med videomateriale. Her til lands bruker omtrent ni av ti barn mellom 9 og 18 år Youtube, ifølge Medietilsynet.

YouTube

Format: Android (Google)/ iOS (Apple)/ Windows
Kategori: Video/strømmetjeneste
Utvikler: Google LLC

Youtube er altså et sted med mye innhold. På den ene siden er det mye å lære her takket være et samfunn med brukere som villig deler kunnskap med hverandre.

Men blant godsakene er det også mye rusk. Og som på nettet ellers er kildekritikk viktig for å kunne navigere i dette omfattende biblioteket.

I tillegg er det få vegger mellom innhold som egner seg for barn og videoklipp som overhode ikke gjør det. Med mindre man setter opp slike rammer i innstillingene.

Man kan tilpasse Youtube for barn ved å:

 1. Sette på begrenset innhold-modus
 2. Opprette en barnebruker på Youtube med begrensninger
 3. La barna få bruke Youtube Kids i stedet

1) Begrenset innhold modus

Begrenset innhold-modus er et filter som fjerner innhold for voksne. Men dette er et generelt filter som er dels automatisk, så dette er ikke fullstendig sikkert og det er enkelt for barna å skru av/på. I tillegg må filteret skrus på for hver eneste enhet barna bruker.

For å slå på begrenset innhold-modus: trykk på profilbildet ditt inne på Youtube > huk av på innstillingen. I noen nettlesere på PC/Mac må man være innlogget for å finne denne innstillingen. I appen velger du innstillinger > generelt > begrenset innhold-modus.

2) Barnebrukere på Youtube

Foreldre kan opprette barnekontoer på Youtube som administreres av de voksne. Her kan man velge alderskategorier 9+, 13+ år og mer eller mindre ubegrenset. Les mer om dette lengre ned i artikkelen.

3) Youtube Kids

Alternativt kan man la barna se på Youtube Kids som har flere foreldreinnstillinger. Man kan også betale for et Youtube-abonnement for å slippe reklame. For det er mye reklame på Youtube, men dette er begrenset noe på Youtube Kids og Youtube dersom barna har en barnekonto.

Med en brukerkonto med alder 13 år kan man laste opp eget innhold. Videoer kan filmes live der og da, eller så kan man laste opp en video man allerede har laget.

Det kan oppstå trakassering, kritikk og annet av innhold i kommentarfelt under videoene.

Inne i innstillingene kan man skru av muligheten for andre å kommentere. I tillegg kan man velge hvor synlig en video skal være:

 • Offentlig innebærer at alle kan søke etter videoen på Youtube og alle kan se den
 • Ikke oppført betyr at bare de som har nettadressen kan se videoen
 • Privat betyr at bare den som laster opp videosnutten kan se den

Dersom barna er logget inn på Youtube med en barnekonto som er administrert av en voksen, kan ikke barna laste opp eget innhold eller se og delta i kommentarfelt.

Youtube Shorts er også en funksjon i appen der man kan se eller selv dele korte videosnutter. På samme måte som Tiktok er innholdet her algoritmestyrt og forslagene man får er basert på hva man liker, profilens alder og så videre.

Egnethet

Youtube er merket «foreldreveiledning» av PEGI og 17+ år i App Store. Vilkårenes aldersgrense er trolig ment absolutt.

Foreldreveiledning brukes som merking når innholdet i appen ikke kan vurderes på forhånd. På Youtube endres innholdet hele tiden avhengig av hva brukerne velger å dele med andre. PEGI forklarer derfor ved slike tilfeller at «foreldreveiledning» innebærer at innholdet i appen kan og kan ikke være egnet for barn.

Det er mulig å rapportere videoinnhold og kommentarer inne på Youtube ved å trykke på de tre punktene og så flagget ved siden av videoen.

Smarte innstillinger

I brukervilkårene til Youtube står det at barn under tretten år kan bruke Youtube dersom dette er «aktivert» av en verge/foresatt.

Da må:

 • Foreldre selv ha en Google-konto
 • Barna få en barnekonto som er administrert av foreldrene
 • Mor eller far godkjenne at barna får tilgang til Youtube

Barna kan ikke selv publisere innhold på Youtube med en barnekonto. Da må man ha en konto med en alder på 13 år. Kommentarfeltet er også blokkert for barn.

Autoavspilling av videoer skal også være avslått – og reklamen skal være tilpasset. Les mer om dette her. I tillegg skal det være påminnelser om leggetid og det å ta pauser.

Med  foreldreinnstillingene kan man begrense innhold etter alderen 9+ år, 13+ år og ubegrenset. Her er det filtrene tillater:

 • 9+ (explore): mild vold, ufint språk, bruk av lovlige medisiner/rusmidler, psykisk- og seksuell helse, bilder av kropp og kroppsendringer
 • 13+ (explore more): Alt over og i tillegg virkelighetsvold, banning, ikke-eksplisitt, men allikevel seksuelt innhold
 • Ubegrenset (most of Youtube): utelukker innhold ment for 18+, men kan inneholde grafisk vold, seksuelt innhold, nakenhet, sterk språkbruk, slanking

For å få sette grenser for barna må man:

 1. Opprette en egen konto hos Google
 2. Deretter opprette enda en konto for barna (med mindre de har en fra før) og oppgi barnets navn og alder. Her må du også legge inn kredittkortet ditt som bekreftelse i prosessen
 3. Logge inn på Youtube med barnets konto, som igjen vil spørre om en bekreftelse via foreldrekontoen

Ved å gå inn på foreldrekontoen på Youtube kan foreldre:

 • Velge alderskategorier for innhold som barna kan se (9+, 13+ år eller ubegrenset)
 • Pause seerhistorikk (at Youtube ikke foreslår nye videoer basert på seerhistorikken til barna)
 • Pause søkehistorikk (at Youtube ikke foreslår nytt innhold basert på det barna søker på)
 • Slette historikk (videoer og søk som barna har gjort)
 • Få oversikt over videoer som barna har sett

Foreldre kan også sende enkelte videoer og kanaler fra Youtube-appen som de selv bruker til Youtube Kids-kontoen til barna. Dette ved å trykke på del-knappen og så huke av på barnets brukernavn.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS/Android.

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

(Artikkelen ble opprinnelig publisert 26 og er oppdatert senere.)

Bli medlem av Barnevakten