YouTube

Appen er merket "foreldreveiledning" av PEGI og 17+ år i App Store. Android (Google)/ iOS (Apple)/ Windows.

ANMELDELSE: Youtube er en videotjeneste som gir tilgang til et hav av innhold, men er også preget av mye reklame samt videoer som ikke egner seg for barn. Youtube kan tilpasses for barn med foreldreinnstillinger.

Youtube er enormt og stedet mange går for å finne musikk, spillvideoer, underholdning, kjendisnytt og lærerike filmer. Man kan se på Youtube i nettleseren eller i en app. Det går også an å laste opp eget innhold dersom man har en brukerkonto med alder over 13 år.

Videotjenesten kan skryte på seg over 2 milliarder brukere som logger seg på hver måned. Hvert eneste minutt lastes det opp over 500 timer med videomateriale. Her til lands bruker omtrent ni av ti barn mellom 9 og 18 år Youtube, ifølge Medietilsynet.

YouTube

Format: Android (Google)/ iOS (Apple)/ Windows
Kategori: Video/strømmetjeneste
Utvikler: Google LLC

Youtube er altså et sted med mye innhold. På den ene siden er det mye å lære her takket være et samfunn der brukere villig deler kunnskap med andre.

Men blant godsakene er det også mye rusk. Og som på nettet ellers er kildekritikk viktig for å kunne navigere i dette omfattende biblioteket.

I tillegg er det få vegger mellom innhold som egner seg for barn og videoklipp som overhode ikke gjør det. Med mindre man setter opp slike rammer selv i innstillingene riktignok.

Man kan tilpasse Youtube for barn ved å:

 • Sette på begrenset innhold-modus
 • Opprette en barnebruker på Youtube med begrensninger
 • La barna få bruke Youtube Kids i stedet

Begrenset innhold-modus er et filter som fjerner innhold for voksne. Men dette er et generelt filter som er dels automatisk, så dette er ikke fullstendig sikkert og det er enkelt for barna å skru av/på. I tillegg må filteret skrus på for hver eneste enhet barna bruker for å se på Youtube.

For å slå på begrenset innhold-modus trykk på profilbildet ditt inne på Youtube > huk av på innstillingen. I noen nettlesere på PC/Mac må man være innlogget for å finne denne innstillingen.

I tillegg kan foreldre opprette en barnekonto som de kan administrere og sette en del begrensninger for. Her kan man velge alderskategorier 9+, 13+ og mer eller mindre ubegrenset. Les mer om dette lengre ned i artikkelen.

Alternativt kan man la barna se på Youtube Kids som har flere foreldreinnstillinger. Man kan også kjøpe et abonnement for å slippe reklame. Og det er mye reklame på Youtube, men dette er begrenset noe på Youtube Kids og «vanlige» Youtube dersom barna har en barnekonto.

Med en brukerkonto der alderen er over 13 år kan hvem som helst publisere eget innhold. Videoer kan filmes live der og da, eller så kan man laste opp en video man allerede har laget.

Det kan oppstå trakassering, kritikk og annet av innhold i kommentarfelt under videoene.

Inne i innstillingene kan man skru av muligheten for andre å kommentere. I tillegg kan man velge hvor synlig en video skal være. Offentlig innebærer at alle kan søke etter videoen på Youtube og alle kan se den. Ikke oppført betyr at bare de som har nettadressen kan se videoen. Og privat betyr at bare den som laster opp videosnutten kan se den.

Dersom barna er logget inn på Youtube med en barnekonto som er administrert av en voksen, kan ikke barna laste opp eget innhold eller se og delta i kommentarfelt.

Egnethet

Youtube er merket «foreldreveiledning» av PEGI og 17+ år i App Store.

Foreldreveiledning brukes som merking når innholdet i appen ikke kan vurderes på forhånd. På Youtube endres innholdet hele tiden avhengig av hva brukerne velger å dele med andre. PEGI forklarer derfor ved slike tilfeller at «foreldreveiledning» innebærer at innholdet i appen kan og kan ikke være egnet for barn.

YouTube er merket 17+ år i App Store (Apple) blant annet på grunn av:

 • Sjelden/mild bruk av eller referanser til alkohol, tobakk eller rusmidler
 • Sjeldne/milde skrekk-/frykttemaer
 • Hyppige/intense voksne/pikante temaer
 • Sjeldent/mildt upassende språk eller grov humor
 • Sjelden/mild realistisk vold
 • Sjeldent/mildt seksuelt innhold eller nakenhet

Youtube har også en algoritmestyrt funksjon som autmatisk spiller av nye videoer etter en video er ferdig (denne kan skrus av inne i innstillinger). Her kan barna lett havne på innhold innen en helt annen sjanger og målgruppe uten at det er meningen.

Det er mulig å rapportere videoinnhold og kommentarer inne på Youtube.

Smarte innstillinger – innholdsbegrensninger for barna

I brukervilkårene til Youtube står det at barn under tretten år kan bruke tjenesten dersom den blir aktivert av en forelder/verge.

For at dette skal skje må:

 • Foreldre selv ha en Google-konto
 • Barna få en barnekonto som er administrert av foreldrene
 • Mor eller far godkjenne at barna får tilgang til Youtube

Barna kan ikke selv publisere innhold på Youtube med en barnekonto. Da må man ha en konto med en alder på 13 år. Kommentarfeltet er også blokkert for barn.

Autoavspilling av videoer skal også være avslått – og reklamen skal være tilpasset. Les mer om dette her. I tillegg skal det være påminnelser om leggetid og det å ta pauser.

Med  oreldreinnstillingene kan man begrense innhold etter alderen 9+13+ og ubegrenset.

Ifølge Youtube kan det allikevel dukke opp innhold innenfor alderskategoriene:

 • 9+ (explore): mild vold, ufint språk, bruk av lovlige medisiner/rusmidler, psykisk- og seksuell helse, bilder av kropp og kroppsendringer
 • 13+ (explore more): Alt over og i tillegg virkelighetsvold, banning, ikke-eksplisitt, men allikevel seksuelt innhold
 • Ubegrenset (most of Youtube): utelukker innhold ment for 18+, men kan inneholde grafisk vold, seksuelt innhold, nakenhet, sterk språkbruk, slanking

For å få sette grenser for barna må man:

 1. Opprette en egen konto hos Google
 2. Deretter opprette enda en konto for barna (med mindre de har en fra før) og oppgi barnets navn og alder. Her må du også legge inn kredittkortet ditt som bekreftelse i prosessen
 3. Logge inn på Youtube med barnets konto, som igjen vil spørre om en bekreftelse via foreldrekontoen

Ved å gå inn på foreldrekontoen på Youtube kan foreldre:

 • Velge alderskategorier for innhold som barna kan se (9+, 13+ eller ubegrenset)
 • Pause seerhistorikk (at Youtube ikke foreslår nye videoer basert på seerhistorikken til barna)
 • Pause søkehistorikk (at Youtube ikke foreslår nytt innhold basert på det barna søker på)
 • Slette historikk (videoer og søk som barna har gjort)
 • Få oversikt over videoer som barna har sett

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS/Android.

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

(Artikkelen ble opprinnelig publisert 26 og er oppdatert senere.)

Bli medlem av Barnevakten