
Forebygge nettmobbing
- Choose your language in the button. Some translations may be flawed or inaccurate.
- The articles on the website «Kids and media are written in simple Norwegian, for those who are new to the language.
Hva er mobbing?
Mobbing er å plage andre hver uke eller oftere. Det kan være erting, negative bilder, rykter, nedsettende ord, fysiske slag, ødeleggelse av klær eller lignende. Digital mobbing er når noen plager andre via meldinger, sosiale medier eller lignende. Mobbing fører til fysisk eller psykisk smerte, ubehag eller sosial utestengelse.
Hvor mange blir digitalt mobbet?
4 av 100 barn i Norge blir digitalt mobbet, dette gjelder elever fra 5. trinn til 10. trinn. Den digitale mobberen kan være en i klassen eller en helt fremmed.
Apper som brukes til nettmobbing
Ikke la barnet benytte sosiale apper der man kan sende anonyme meldinger, for det åpner for mobbing. Det er mange former for digital mobbing, her er noen av dem:
- Utestengelse: Barnet får ikke viktig informasjon fra de andre. Barnet får ikke spille med de andre.
- Rangering: Noen elever rangerer andre etter utseende eller hvor flinke de er i fotball, og skriver om det i sosiale medier.
- Rykter: Noen elever sprer stygge rykter om andre.
Kan foreldre forebygge mobbing?
Forebygge betyr å gjøre noe før noe negativt skjer.
Fortell barnet at det trygt kan komme til deg dersom det opplever noe negativt fra klassekamerater. Det er lettere for barnet å komme til deg dersom du har gjort det normalt å snakke om nettet og sosiale relasjoner – hver dag. Foreldre bør være daglig interessert i barnas digitale liv.
Snakk om misforståelser som kan oppstå i chat og spill. Spør hvordan den digitale dagen har vært.
Fortell at barnet kan komme til deg selv om barnet har gjort noe dumt eller mobberne sier noe som er flaut å fortelle om. Noe mobbing kan for eksempel innholde seksualiserte ord som det er flaut å vise til foreldrene.
Tør ikke si fra til foreldrene
Noen barn er engstelige for at foreldrene skal lage for mye styr hvis de sier i fra om nagative digitale hendelser. Plutselig har foreldrene ringt både skolen, politiet og mobbernes foreldre. På den måten mister barnet kontrollen over hva som skjer med sin egen situasjon. Si ifra på forhånd at hvis noe fælt oppstår, skal dere gå hvert skritt sammen etterpå.
Noen barn tror at foreldrene vil ta fra dem telefonen som straff dersom de varsler om noe negativt. Si til barnet at det er trygt å si fra til deg og at du ikke skal ta telefonen.
Øv på vanskelige samtaler
Dere kan også øve på vanskelige situasjoner som kan oppstå. Hvordan hindre at en liten konflikt vokser? Hvilke ord bør man være forsiktige med å bruke?
Øvelse: Hvordan bør man svare på slike meldinger:
– Du er så teit, ingen liker deg.
– Ha ha, du suger i dette spillet! Hvorfor gidder du engang?
– Ingen vil være på gruppe med deg, du ødelegger alt.
– Ingen bryr seg om hva du mener, bare hold kjeft.
Snakk om mobbing
Foreldre kan ta opp mobbing som tema på foreldremøtet på skolen og spørre om man kan bli enige om noen forebyggende tiltak, for eksempel kan alle foreldrene i klassen sammen gå gjennom denne ressursen fra Redd Barna.
Flere tips som kan forebygge digital mobbing
- Et barn med god selvfølelse kan klare å svare på negative kommentarer uten at samtalen eskalerer negativt. Bygg derfor barnet opp i hverdagen, med oppmerksomhet, nok søvn, hjelp til lekser, gode ord og så videre.
- Hjelp barnet til å bli god i norsk, la barnet få norske venner slik at barnet snakker mye norsk og blir flink i språket.
- Ta bilde av skjermen dersom barnet varsler om mobbing. Kanskje trenger du bevis senere.
- Sjekk mulighetene for å blokkere vanskelige personer fra appen som barnet bruker.
Hva er hatprat og nettmobbing?
- Hva er hatprat og når er slike ytringer ulovlige?
- Hatprat – Barnevaktens basisartikkel
- Hatprat – Barnevaktens artikkelsamling
(Hovedbilde øverst: Foto: Shutterstock / djavan rodriguez.)