Foto: Shutterstock.com

Les dette før du skaffer barnet ditt en drone

Kameradroner er blitt populært blant både store og små. Videopptak fra lufta byr på læring og kreativitet, men man må også forholde seg til gjeldende regelverk og sunn fornuft.

Droner kan sammenlignes med et radiostyrt helikopter, men er samtidig langt mer stabilt og kan fly i alle retninger. De fleste droner i dag inneholder dessuten et kamera, og de dyrere varianter flyr ved støtte av GPS.

Man kan kjøpe droner i ulike prisklasser, og her kan kostnaden variere fra hundrelapper til flerfoldige tusen. Jo større innkjøpspris, jo bedre kamerakvalitet og utvalg av funksjoner. Noen av de dyrere dronene kan følge automatisk etter motiver, inneholder anti-kollisjonssystem og kan filme i høy oppløsning.

Det kan være mange gode grunner til å skaffe seg en drone. Man får et helt unikt perspektiv ovenfra og kan fange inn alt fra natur til den siste båtturen sin. Men det er samtidig et regelverk å forholde seg til ved bruk. I denne artikkelen vil vi derfor ta for oss både det som er positivt, og det som er viktig for å fly på en trygg måte. Husk at det er forelderen som står økonomisk ansvarlig dersom noe går galt.

Les hva loven sier

Hvorfor kjøpe seg en kameradrone?

Det er utrolig spennende å kontrollere noe som er luftbårent. Droneflyvning gir et lite «kick», og med video- og bildeopptak kan man ta interessen videre som en medieopplevelse. Man kan lage egne videoer fra vinkler og perspektiver som ikke er mulig å nå fra bakkenivå. Ikke minst, så lærer barna et hav om luftfart og for øvrig moderne teknologi som finnes i en drone.

Prissjiktet varierer kraftig fra hundrelapper til tusenlapper. På de aller billigste modellene kan man få kamera med nokså enkel videokvalitet. De fleste dronene i den billigste prisklassen vil også ha noe lavere flytid på batteriet. Flyveegenskapene vil også være mer utfordrende, da det ikke er en innebygd GPS som hjelper til med å motarbeide vind og høydefall. Utendørs blir det en utfordring å holde dronen stabil dersom det ikke er helt vindstille.

Eksempler på droner i denne prisklassen: Syma X5SW og SYMA X5C Explorers RTF.

Som førstegangsbruker anbefales det å begynne i denne prisklassen, eller til og med enda billigere. Det finnes for eksempel rimelige miniatyrdroner som man kan øve på innendørs. Da kan man teste ut om interessen faller i smak. Hvis man krasjer, for det vil man, så svir lommeboka litt mindre.

Går man opp til tusenlappene følger det ofte med et bedre kamera og GPS. Her får man bedre bilder og video, dette gjelder også i forhold til mer stabile videoopptak. GPS blir brukt til å holde dronen stødig selv om det er vind. GPS kan også brukes til å sende dronen automatisk tilbake til føreren dersom den forsvinner utenfor rekkevidde.

Nå er vi oppe i en del tusenlapper, så denne prisklassen anbefales kun for mer erfarne dronepiloter. Merk at det også er en forskjell mellom droner til noen tusenlapper og de som nærmer seg ti-tusenklassen og oppover. Jo mer man betaler, jo bedre blir kameraet og utvalget av funksjoner. De dyreste har anti-kollisjon og kan følge motiver og fly automatisk.

Eksempler på droner her: DJI Phantom 3 (finnes i tre prisklasser), DJI Mavic og DJI Phantom 4. Parrot Bebop er også en annen anerkjent leverandør.

Regler for bilde- og videopptak

Det finnes ikke mange som liker å ha en drone svevende utenfor soverommet, eller utenfor badet for den saks skyld. Og det er dessuten et potensial for skadeerstatningsansvar dersom man kolliderer med mennesker eller eiendom, for ikke å nevne at det kan være direkte farlig.

Luftfartstilsynet skiller mellom bruk av drone til hobbyvirksomhet eller kommersielle formål.

Skal man tjene penger eller få et kommersielt utbytte, så gjelder reglene beskrevet på plakaten nederst i artikkelen. Her må man altså skaffe seg ansvarsforsikring og man må melde fra til Luftfartstilsynet om oppstart av virksomhet. Dette omtales som ulike RO-kategorier avhengig av type oppdrag, vekt på drone og lignende.

Men for de som kun skal fly drone for rekreasjon, så gjelder samme regler som for modellflyving. Man skal være 5 km unna nærmeste flyplass, maks 120 meter over bakken, 150 meter fra trafikk, mennesker og bygninger og man skal alltid kunne se dronen. I tillegg må man ta hensyn til andres privatliv og overholde regler for bruk av foto og video av andre personer. Og som dronefører har man fullt ansvar for skader på andre personer og eiendeler.

Skal du filme eller ta bilde av noen? Hovedregelen er at man alltid må spørre dem om lov ifølge Datatilsynet.

dronelek.no finner man en god oversikt om droneflyving.

Fortsatt interessert?

Det er utrolig gøy å fly og dette er en hobby som tar deg med ut i naturen. Med en kameradrone kan man dessuten fange noen fantastiske videoer fra høyden. Det er enkelt å lage lekre videoer i et gitt redigeringsprogram, og man kan kombinere disse med musikk.

Les mer: Lys, kamera og action!

Ellers, så kan de viktigste reglene oppsummeres slik: Ikke ta bilder av folk uten tillatelse, hold deg unna folkemengder, eiendom og hus. Husk at piloten, eller foreldrene dersom barnet er mindreårig, står økonomisk ansvarlig for skader.

Begynn med en rimelig drone, og jobb deg så oppover. Fly på et område uten folk og eiendom. Utvis skjønn og sunn fornuft. Eksempler på områder man kan fly på, er en strand, fotballbane, park, et jorde osv. Viktigst av alt, ha det veldig gøy i prosessen!

Droneplakat