Appen Likee er risikabel for barn

«Pedofile tar kontakt!» Dette er en av mange advarsler som rettes mot appen Likee som ligner på Tik Tok. Mange barn bruker appen til å legge ut filmklipp som de har laget selv.

Barnevakten har foreløpig ikke tatt dypdykk i appen Likee, vi baserer denne artikkelen mest på hvilke kommentarer brukerne legger igjen i ulike fora.

Appen har 17 år som anbefalt aldersgrense i Apples nettbutikk App Store, men det er mange yngre barn som bruker appen. I Google Play (Android) er appen merket «Parental guidance». I vilkårene står det at man må være 16 år for bruke appen hvis man bor i EU. Men man kan være yngre hvis man får tillatelse fra foreldrene.

Barn deler videoer

Med Likee kan du lage videoer som du deler åpent. Alt er offentlig. Det som er fint, er at det er mye kreativitet som kommer til uttrykk. Barn filmer seg selv når de danser, gjør en tryllekunst eller prøver seg på noen filmtriks.

Utviklerne deler noen av innslagene også på denne nettsiden (som ikke viser det samme som du ser hvis du laster ned appen).

Mange av innslagene er laget av ungdommer, i perioder er det ikke veldig langt mellom innslag som er laget for å skremme eller som er vulgære, men det er også mange filmsnutter og sketsjer som viser eksempler på god moral, for eksempel at man skal hjelpe andre.

Appen har over 80 millioner månedlige mobilbrukere, det er derfor gode sjanser for få en del likes på videoene man legger ut. Samtidig kan kommentarene være både positive og negative som i alle andre sosiale medier.

Appen har også mange spesialeffekter som kan legges på bilder og filmer. I tillegg kan man ha livesendinger der folk kan kommentere.

Ønsker å advare mot Likee

Vi fikk nylig en henvendelse fra en mamma som ønsker at Barnevakten og politiet advarer mot Likee etter erfaringer i appen med eget barn. Etter denne henvendelsen har vi lest hva foreldre i utlandet skriver om appen, og det er kort sagt mange advarsler.

Generelt kan det dukke opp pedofile eller kriminelle i et hvert sosialt medium, men i omtalene av Likee er det bemerkelsesverdig mange negative kommentarer. Folk forteller om at nettopp deres barn er blitt forsøkt lurt, eller dessverre er blitt lurt. Tiåringer har mottatt penisbilder av voksne eller har blitt bedt om å kle av seg.

Common Sense holder til i USA og ligner på Barnevakten. I deres omtale står det at foreldreinnstillingene i appen er for dårlige, voksent innhold slipper uansett gjennom. På nettsidene til Common Sense har både foreldre og barn lagt inn kommentarer om appen Likee.

På et annet nettsted fant vi enda flere negative kommentarer.

Brukerne mener at Likee har enten for dårlig eller ingen form moderering. Alle kan legge ut poster og alle kan kommentere – og mange av kommentarene har seksuelt innhold. Brukerne sier at mange av innslagene er tyvegods fra Tik Tok og at det er vanskelig eller nærmest umulig å få slettet appen. Her er flere kommentarer.

Røper geografisk posisjon

Flere brukere nevner også at appen har en funksjon der din nøyaktige geografiske posisjon oppgis og at det er risikabelt for barn som kan bli oppsøkt av folk som ikke vil dem vel. Appens intensjon er nok at ungdommer eller voksne skal kunne treffe nye personer som befinner seg i nærheten. Sånn sett er appen også en dating-app fordi den spør om du er mest interessert i kvinner eller menn.

Kommer raskt i gang

Man kommer raskt i gang med appen etter nedlastning. Straks kan man se andres videoer og livesendinger. Skal man legge ut egne videoer, må man opprette konto med sitt telefonnummer.

Nok en gang: Snakk med barna om risikoen

Med så mange negative kommentarer og advarsler fra brukerne, råder vi foreldre å ta en prat med barna om hvilken risiko som finnes i slike apper generelt. Foreldre og barn kan også bli enige om noen kjøreregler; skal barna følge aldersgrensene eller ikke? Kan barna laste ned apper uten å spørre foreldrene? Vi råder også foreldre å ta en ekstra god kikk på appen Likee.

Utviklerne er registrert i Singapore som ikke er øverst på listen over menneskerettigheter og demokratiske ordninger. Produksjonslandet kan noe ganger gi et hint om kvaliteten på appen når det gjelder personvern og lignende forhold.

Slik beskytter du barna mot nettovergrep.

Bli medlem av Barnevakten