Satan og Antikrist som tegnefilm i «Little Demon» på Disney+

NY TV-SERIE: Mammaen ligger med Satan og føder datteren som blir Antikrist. Datteren blir tenåring og får magiske evner. Dette er underholdning for voksne, laget av et Disney-selskap. Anbefalt aldersgrense varierer mellom 16 og 18 år.

Barnevakten har fått henvendelser fra foreldre om en ny strømmeserie som kalles «Little Demon». I Canada og USA har den fått anbefalt aldersgrense 17 år. I India er aldersgrensen 18 år. Organisasjonen Common Sense Media i USA har gitt serien anbefalt aldersgrense 16 år.

Strømmeserien vil bli vist på kanalen Disney+ samt mange andre kanaler. Det er også mulig å kjøpe hver episode for 2 dollar på Google Play.

Barn kan få lyst til å se serien når klipp spres i sosiale medier. «Little Demon» vises allerede i USA og Canada. Den har premiere 21. september i Europa, Australia og New Zealand.

I design ligner serien på Family Guy, bare råere med blod, gørr, monstere og så videre. Normalt vil tegneserievold ikke gi høyeste anbefalte aldersgrense, men det har serien fått, antagelig fordi volden er så massiv i tillegg til at språket er grovt, replikkene er grove, det vises scener med samleie og det konsumeres alkohol og narkotika.

Man kapper hoder, drar ut innvoller og skyter hverandre så blod og gørr spruter. Noen figurer promper bobler og andre urinerer blod. Eller så spiser et monster legemsdeler etter å ha sprengt mennesker i filler. Men det er altså en animasjonsfilm med relativt enkle tegninger. Grafikken er langt unna dataspill som ligner virkeligheten. Samtidig er ikke tegningene til å misforstå, man forstår hva som er innvoller og hva som er blod.

Enkelte ganger er det scener som har flere lag, serieskaperne kan ha referanser til kristen tro uten alltid å si det rett ut. Serien viser for øvrig antikristelige symboler, slik som for eksempel opp-ned-kors og sataniske figurer.

Jenta, altså Antikrist, sier i en scene at hun har myrdet en annen tenåring. Djevelen svarer da at det er ikke noe å bry seg om, for man skal ikke skal bry seg om andre menneskers moralske lover som kan få deg til å tro at du gjorde noe galt. Djevelen fortsetter: «Du og jeg kan lage en verden uten regler!

Så kan man lure på om alt er ironisk ment kun for humorens skyld eller om serieskaperne nå og da faktisk har et budskap – godt eller dårlig.

Man skal være godt orientert innen religion for å få med seg samtlige referanser. Et sted henger en mann opp ned som en kristusfigur med blod dryppende fra kroppen. Er scenen tilfeldig kreativitet eller gjør serieskaperne narr av apostelen Peter som etter tradisjonen ble korsfestet opp ned?

I et intervju med skuespillerne, altså de som legger på stemmer, sier en av dem: «I love that we normalising paganism.» Danny DeVito, som har stemmen til Satan i serien, sier i et annet intervju at Djevelen i serien egentlig er en grei fyr som bare er misforstått.

Det gjenstår å se hva seriens budskap etter hvert vil bli. Foreløpig er det kun noen trailere som er tilgjengelig i Norge.

En av hovedkarakterene er en 13 år gammel jente. Både alderen på jenta og det at serien er animasjonfilm kan tiltrekke seg seere langt under den anbefalte alderen som er satt til 16-18 år.

Foreldrekontroll på Disney+

Det er mulig med foreldrekontroll på Disney+. Du kan sette en aldersgrense for hver av familliens brukere (for hver profil).

Disney+ skriver på sine nettsider:

To adjust a profile’s content ratings, follow the steps below: 

  1. Navigate to your profiles and select Edit profiles
  2. Select the profile you’d like to edit
  3. Under Parental Controls, select Content rating
  4. Enter your password
  5. Choose the content rating you’d like to set and Save 
TV Parental Guidelines

Disney+ og Medietilsynet har ikke samme trappetrinn for aldersgrenser. Medietilsynet har for eksempel et trappetrinn som sier 12 år, mens Disney+ har et trappetrinn som sier 13 år.

Den anbefalte aldersgrensen TV-MA for Little Demon er satt av produsenten og er et trappetrinn i bransjens eget aldersopplegg. TV-MA betyr 17 år ifølge Federal Communications Commission som er en amerikansk offentlig etat.

Her er en tabell som sammenligner USA med Norge:

Les også: