De beste familiefilmene på Disney+

Disney+ har et stort og rikholdig innhold for både store og små. Vi hjelper deg å finne de beste familiefilmene til en koselig filmkveld.

Artikkelen ble opprinnelig publisert 1. april 2022.

Disney+ har åpnet døren til Disney sin utrolige skattekiste av filmer, serier og mye annet. Her finnes det så mye godt innhold at familien bør være sikret god og familievennlig underholdning i lang, lang tid. Men selv om Disney jevnt over byr på innhold av god kvalitet, så er det jo kjekt å finne frem til det aller, aller beste. Barnevakten har bygget opp en stor database med filmanmeldelser, og i denne artikkelen har vi hentet frem et knippe filmer på Disney+ som vi har gitt høy karakter, som har et godt budskap og som byr på flott underholdning for hele familien.

I artikkelen har vi stort sett bare tatt med filmer fra Barnevaktens filmdatabase, men det finnes en rekke andre svært gode familiefilmer på Disney+ også. Vi har ikke tatt med Snehvit og de syv dvergene og Fantasia for eksempel, begge store klassikere i filmhistorien. Vi kunne nevnt en rekke klassiske filmer her. Kikk gjerne innom denne artikkelen med jevne mellomrom – vi vil legge til nye titler etter hvert.

Vi begynner med filmer for de yngste, og jo lenger ned i artikkelen du kommer blir målgruppen eldre barn og til slutt ungdom.

Er du ikke medlem i Barnevakten? Bli medlem i dag for fra bare 299 kroner i året og få ukentlig nyhetsbrev med anmeldelser av film, spill og apper, råd og tips, aktuelle artikler og gratis tilgang til alle webinarer fra Barnevakten, samt andre gode tilbud. Les mer og bli medlem her

Alt fra Pixar

På en topp ti-liste over tidenes beste dataanimerte filmer vil nok Pixar Animation Studios oppta de fleste plassene, og på Disney+ finner du alt. Vi anbefaler alle Pixars spillefilmer på det varmeste. Bare klikk på Pixar-knappen inne på Disney+ og velg det som frister. Merk at aldersgrensene varierer noe, så sjekk gjerne om de er tillatt for alle eller har seks års aldersgrense. Se vår artikkel med en liste over noe det beste fra Pixar:
Filmtips: Pixar setter standarden

For de yngste

Ole Brumm – nye eventyr i Hundremeterskogen

Amerikansk animasjonsfilm, 2011
Barnevaktens vurdering: Anbefales for barn

Denne fargerike tegnefilmen sprudler av fortellerglede og byr på en sjarmerende og lærerik historie som anbefales på det varmeste for de yngste. Hovedbudskapet dreier seg om vennskap, felleskap og viktigheten av å samarbeide. Etter filmen vil barn sitte igjen med et tydelig bilde av hvor verdifullt det kan være å sette venner foran egne behov.
Les Barnevaktens anmeldelse

Eventyret om Askepott

Amerikansk eventyr, 2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales for hele familien

Det klassiske eventyret i ny versjon er en flott film for hele familien, og passer spesielt godt for jenter i skolealder. Dette er en velprodusert film med sterk tematikk om død, kjærlighet, godhet og grådighet.
Les Barnevaktens anmeldelse

Ferdinand

Ferdinand

Amerikansk animasjonsfilm, 2017
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Sjarme, humor og et tydelig og flott budskap om vennlighet og fred gjør dette til en film som anbefales for hele familien. Vi blir kjent med en artig ung okse som stiller spørsmål om sin plass i livet, og som inntar et tydelig standpunkt mot vold og forutinntatte holdninger. I det hele tatt fremstår Ferdinand som et flott forbilde for et ungt publikum. Budskapet presenteres i en underholdende innpakning, der vi presenteres for en rekke morsomme karakterer. Her er det duket for fart, spenning og mye sprø og smart humor. Dette er kort sagt en svært solid og vellaget familiefilm, velprodusert og gjennomtenkt i alle ledd.
Les Barnevaktens anmeldelse

Mary Poppins vender tilbake

Mary Poppins vender tilbake

Amerikansk familiefilm, 2018
Barnevaktens vurdering: Anbefales for hele familien

Mary Poppins kommer tilbake for å hjelpe en ny generasjon i familien Banks med å se lyst på livet i denne morsomme og musikalske familiefilmen. Jane og Michael var de to barna Mary Poppins kom for å hjelpe i Julie Andrews sin skikkelse i den klassiske filmen fra 1964. I denne nye filmen er Jane og Michael blitt voksne, men livene deres er ikke helt enkle. Det blir mange flotte sangnumre, en fantasifull historie og litt spenning i den nye filmen med den magiske barnepiken Mary Poppins. Noen scener er spennende, men ingenting er så skummelt at det ikke egner seg for de yngste barna. Samtidig er både historie og humor tilrettelagt for alle aldersgrupper, så her kan alle fra minstemann til oldemor kose seg foran skjermen.
Les Barnevaktens anmeldelse

The Sound of Music

Amerikansk familiefilm, 1965
Barnevaktens vurdering: Anbefales for hele familien

Den unge kvinnen Maria mislykkes i forsøket på å bli nonne i Østerrike på 1930-tallet. Hun forlater klosteret for å bli guvernante hos Von Trapp-familien, der hun må passe på de uregjerlige barna. Denne klassikeren er en flott film for hele familien, med god stemning og mange flotte sanger.

Ron i ustand

Amerikansk animasjonsfilm, 2021
Barnevaktens vurdering: Kan sees av alle, men passer aller best fra skolealder.

Ron i ustand er en rik, tankevekkende og ikke minst morsom film om individets plass i en verden full av digitale dingser og sosiale medier. Barney er ikke blant de kule, han føler seg ensom og barndomsvennene hans ser ut til å ha glemt ham helt og er mest opptatt av likes og views på sosiale medier. Den sprø roboten Ron blir starten på veien ut av ensomheten. Men den vesle roboten er langt fra normal. Ron får ikke logget seg på nettet, han har ingen sikkerhetsinnstillinger – og dermed ingen hemninger. Dette blir både en velsignelse og en kilde til mye trøbbel for Barney. Filmen spiller på skjermens dominans i dagens samfunn, og setter en rekke problemstillinger om sosialt liv og vennskap på spissen på en morsom og smart måte som kan vekke refleksjon og forhåpentligvis bedre selvinnsikt hos barn og unge – og voksne.
Les Barnevaktens anmeldelse

Rio

Amerikansk animasjonsfilm, 2010
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

I fargerike Rio opplever Blu sitt livs eventyr og finner ekte frihet. Dette er en sjarmerende animasjonsfilm med et godt budskap som passer for hele familien. Etter hvert som eventyret utvikler seg, og Blu får se et glimt av alt det fantastiske som finnes i verden, forstår han hva virkelig frihet er. Samtidig inneholder filmen et flott poeng om at en ekte og lykkelig familie ikke nødvendigvis trenger å være helt slik vi forestiller oss.
Les Barnevaktens anmeldelse

Oppfølgeren Rio 2 er også på Disney+, og byr på et fargerikt og morsomt gjensyn med Blu, familien og vennene hans.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fra seks år:

Løvenes Konge

Amerikansk eventyr, 1994
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Amerikansk eventyr, 2019
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år 

Det er en stor dag i løvenes rike når løveungen Simba blir født. En dag er det han som skal overta kongetronen etter sin far Mufasa! Dette er til stor glede for alle utenom Scar, Mufasas slemme bror, som selv ønsker å overta tronen. Dette er en klassiker som anbefales for hele familien. Merk at filmen finnes i to versjoner; tegnefilmen fra 1994 og nyinnspillingen med blanding av realfilm og dataanimasjon fra 2019. Vi i Barnevakten synes historien om Simba passer bedre i tegnefilmformat, der karakterene har tydeligere visuelle særtrekk som fremmer personlighetene og rollene deres. Tegnefilmen er også mer barnevennlig; versjonen fra 2019 har aldersgrense ni år.
Les Barnevaktens anmeldelse av Løvenes konge (2019)

Rive-Rolf krasjer internett

Rive-Rolf krasjer internett

Amerikansk animasjonsfilm, 2018
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Bli med Rive-Rolf og Vanilje på et spennende, hjertevarmt og morsomt eventyr som presenterer dilemmaene med nettbruk på en smart og engasjerende måte. Med humor og innsikt lar denne filmen både barn og foreldre kjenne på sitt forhold til nettbruk på en måte som stimulerer til samtale og understreker viktigheten av å være åpen og ha tillit til hverandre. Filmen er et glimrende utgangspunkt for en samtale om livet på nett, men det er en mulighet for at barn kan misforstå noen elementer, så vil vi oppfordre foreldre til å snakke om filmen med barna. Den beste og morsomste sekvensen i hele filmen er for øvrig da Vanilje drar til Disney sin nettside, og vi får servert selvironi av beste sort, samt et par veldig gode og morsomme poeng.
Les Barnevaktens anmeldelse

Encanto

Amerikansk animasjonsfilm, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Encanto er en fargerik, frisk og svært vellaget animasjonsfilm fra Disney. Filmen er full av fart, humor og spenning, og i tillegg er det mange flotte sangnummer som er oversatt til norsk på en strålende måte. Historien er bygget rundt et godt budskap for både barn og voksne. Gjennom familien Madrigal får vi et fint innblikk i både det som er godt og det som er vanskelig ved å tilhøre en familie. Filmen illustrerer hvor viktig det er å forstå hverandre og bli kjent med den virkelige personen som ligger bak det vi ser i hverdagen – enten det er et smil eller et strengt fjes. Vi får også et flott budskap om at mennesker er viktigere enn magi, og at en god familie og et godt samfunn er noe man bygger sammen.
Les Barnevaktens anmeldelse

To på rømmen

Amerikansk animasjonsfilm, 2010
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Da kongerikets mest ettersøkte – og sjarmerende – banditt Flynn Rider gjemmer seg i et mystisk tårn, treffer han Rapunsel, en vakker og tøff tenåring med magiske evner i sitt mer enn 20 meter lange gylne hår. Sammen legger den usannsynlige duoen ut på en reise full av overraskende helter, romantikk, latter og spenning. Denne moderne historien om Rapunzel er vakkert laget og er en flott familiefilm.
Les Barnevaktens anmeldelse

Vaiana

Amerikansk animasjonsfilm, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Med Vaiana viser Disney på nytt at ingen er bedre på å levere flott underholdning sammen med et godt budskap. Med strålende animasjon får vi en miks mellom komedie, musikal og litt spenning som egner seg ypperlig for hele familien. «Hvem er jeg?» er spørsmålet som driver historien fremover. Gradvis lærer Vaiana å lytte til sin indre stemme, samtidig som hun får innsikt i seg selv og hvor hun kommer fra.
Les Barnevaktens anmeldelse

The Greatest Showman

The Greatest Showman

Amerikansk musikal, 2017
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Denne musikalen er virkelighetsflukt fra Hollywood av beste merke. Historien er en presentasjon av karrieren til den berømte P. T. Barnum, uten at den gir seg ut for å være spesielt realistisk. Men det er heller ikke poenget, virkelighetens hendelser brukes bare for et bakteppe for å presentere en uhøytidelig, frisk og rørende fortelling. Barnum drives av et sterkt ønske om å bli akseptert av overklassen som avviste ham som barn, noe som gjør det vanskelig for ham å se hva som virkelig betyr noe. Samtidig ligger spørsmålet om Barnums motiver hele tiden og lurer. Er motivasjonen hans edel, eller var poenget bare å tjene penger? Aller tydeligst er et vakkert budskap om likeverd. Barnum samler en gruppe mennesker som blir sett ned på og behandler dem som likeverdige, skaper et fellesskap og lar dem bruke sine talenter. Filmen banker inn et sterkt budskap om at alle er verdifulle og skal være stolte av den de er.
Les Barnevaktens anmeldelse

Bolt

Amerikansk animasjonsfilm, 2008
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Superhunden Bolt er stjernen i et populært tv-show. Han er overbevist om at han har superkrefter, men ute i den virkelige verden er han akkurat som alle andre. Denne filmen sprudler av sprø morsomheter og gode poeng, samtidig som historien er spennende og engasjerende. Alle de sentrale karakterene er fanget i tilværelse der de ikke har frihet til å uttrykke sin egentlige personlighet. De er overbevist om at deres syn på virkeligheten er det riktige, og det er ikke før de tvinges ut i verden at de gradvis oppdager hvor feil de tok, og hvor stor frihet dette gir dem. I denne filmen er det ikke superhelten eller stjernen som dyrkes som helter, men de som er slik som alle andre – med både gode og dårlige sider.
Les Barnevaktens anmeldelse

Kristoffer Robin og Ole Brumm

Kristoffer Robin og Ole Brumm

Amerikansk drama, 2018
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

I denne rørende familiefilmen må den voksne Kristoffer Robin ha hjelp av sine gamle venner i Hundremeterskogen for å finne tilbake til det viktige i livet. Denne filmen gir et interessant perspektiv på historien om Kristoffer Robin og Ole Brumm, der både barn og voksne får et flott innblikk i voksenlivets realiteter og utfordringene med å finne en god balanse i hverdagen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Frost

Frost

Amerikansk animasjonsfilm, 2013
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Denne har vel de aller fleste sett, men vi må jo ta den med – og gode filmer kan ses utallige ganger: Med Frost befester Disney sin ubestridte posisjon som den fremste produsenten av familiefilm. Her får vi servert alle ingrediensene som gjør at hele familien kan kose seg; fargerike og sterke karakterer, hjertevarme, en solid dose humor, fartsfylt spenning, kjærlighet og en rekke flotte sangnummer. Vi heier på Anna, Elsa, Kristoffer og vennene deres med hele hjertet, og deres sorger og gleder engasjerer og rører.
Les Barnevaktens anmeldelse

Vi anbefaler også Frost 2, som er et flott nytt eventyr om Anna, Elsa, Kristoffer og vennene deres som anbefales for hele familien.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fly 2: Brann og redning

Amerikansk animasjonsfilm, 2012
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Dusty tar opp et nytt og nobelt yrke i en flott film med et solid og gjennomtenkt budskap som barn og unge kan lære mye av. Filmen er en hyllest til alle som risikerer livet i brann- og redningstjenester rundt omkring i verden. Hovedpersonene er riktignok fly, helikoptre og andre kjøretøy, men det offeret som gjøres for å redde andres liv i dette yrket fremheves på en flott måte gjennom de ulike karakterene i filmen. Dusty går fra å være en selvgod og sta kjekkas som bryter ordrer og gjør det han selv mener er best, til å bli et oppofrende og jordnært lite fly. Underveis gjør han store feil, og det er ikke før han er villig til å satse alt for å redde andre at den ekte, uselviske helten i ham kommer frem.
Les Barnevaktens anmeldelse

Spion i aksjon

Spion i aksjon

Amerikansk animasjonsfilm, 2020
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Absurd og morsom animasjonsfilm med et fint budskap om ikke å bekjempe vold med vold. Filmen er en helsprø variant av James Bond, Men in Black og andre spionfilmer. Budskapet er imidlertid det mest spennende med filmen. I starten fremstår hovedpersonen, spesialagent Lance Sterling, som en i overkant eplekjekk type, men når han blir forvandlet til en liten hjelpeløs, men fortsatt selvsikker due, da avvæpnes han fullstendig og tvinges til å være avhengig av andre. Historien formidler et tydelig budskap om at konflikter ikke løses på en god måte med vold, og at man kommer aller lengst ved å samarbeide som et lag, der alle kan bidra med det de er flinke til. Og når dette krydres med utsagn som at det ikke finnes gode eller vonde mennesker – bare mennesker, samtidig som vi får en forklaring på hvorfor skurken er blitt den han er, da får denne sprø historien en varm og god kjerne.
Les Barnevaktens anmeldelse

Zootropolis

Amerikansk familiefilm, 2016
Barnevaktens vurdering: Kan sees fra seks år, men passer best fra åtte år

Zootropolis blander humor og spenning på en flott måte, og har samtidig et mangesidig og dypt budskap om toleranse og livets realiteter. Dette er en animasjonsfilm med en sjelden god kombinasjon av strålende underholdning og lærerikt budskap. Merk at filmen har noen scener som kan være litt dramatiske for barn rundt aldersgrensen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fra ni år:

Skjønnheten og udyret

Skjønnheten og udyret

Amerikansk eventyr/musikal
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Vakre Belle drømmer om et bedre liv, og skjebnen sender henne til et slott dypt inne i skogen, der Udyret bor. Først frykter hun ham, men etter hvert forstår hun at det ligger en dypere historie og et godt hjerte bak den frastøtende fasaden. Med dramatikk, spenning og et godt budskap skildres det populære eventyret på en frisk måte som passer fint for ungdom. Foreldre til barn yngre enn ni år bør være klar over at her er det scener med ulvejakt og skremmende skikkelser som fører til at filmen ikke egner seg for de yngste.
Les Barnevaktens anmeldelse

Når villdyret våkner

Call of the Wild

Amerikansk eventyr, 2020
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

I dette spennende villmarkseventyret følger vi hunden Buck på en begivenhetsrik og inspirerende reise der han finner seg selv og sin plass i verden. Jack Londons klassiske bok byr på en knallsterk historie, og den er godt ivaretatt gjennom filmen. Det er brukt gode virkemidler for å formidle Buck sin gradvise utvikling og frigjøring. Historien formidler sterke verdier som godhet, lojalitet og offervilje, for å nevne noe. Buck er både bortskjemt og går gjennom lidelse på livsreisen, og alt dette er nødvendig for at han skal få den innsikt og klokskap som får ham til å finne ut hvem han virkelig er. Filmen har ni års aldersgrense på grunn av en rekke dramatiske scener.
Les Barnevaktens anmeldelse

Cruella

Amerikansk spenningsfilm, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Forfriskende slem og «punket» film om den unge Cruella De Vil som kan gi eldre barn og unge en spennende filmopplevelse. Den kompliserte personligheten til Estella/Cruella er flott beskrevet, og spørsmålet er hvor langt hun vil gå for å oppnå rettferdighet når hun hele tiden veksler mellom snill og ond, kul og gal, angrende og fandenivoldsk.
Les Barnevaktens anmeldelse

Alice through the Looking Glass

Amerikansk eventyr, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Alice reiser tilbake til Eventyrland i et flott og underholdende eventyr med en original historie og spennende vendinger. Budskapet har en rekke lærerike nyanser, blant annet et dypere perspektiv på de mange grunnene og tilfeldighetene som ligger til grunn for at en uskyldig barnesjel kan utvikle seg til en ond hersker.
Les Barnevaktens anmeldelse

Jungelboken

Amerikansk eventyr, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Disney har laget en ny versjon av sin klassiske tegnefilm, men denne gangen som en dramatisk spenningsfilm. Vi lar oss rive med i historien fra den fargerike og spennende jungelen, der den unge gutten Mowgli vokser opp sammen med villdyrene. Dette er en underholdende og fartsfylt film som vi anbefaler fra ni år, men det er litt mye fokus på action, og litt mindre på de nære og personlige scenene.
Les Barnevaktens anmeldelse

Aladdin

Aladdin

Amerikansk musikal, 2019
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Vellaget modernisering av den klassiske fortellingen byr på mye humor, en spennende handling og et flott budskap for barn og unge. Aladdin er et muntert eventyr som presenteres i musikalform, med mange flotte sanger og mer fokus på stemning enn realistiske miljøskildringer. Den mest interessante karakteren i filmen er Jasmine. Hun fremstilles som en sterk kvinne i et mannsdominert samfunn. Som prinsesse er det forventet at hun bare skal ses, men ikke høres. Men Jasmine ønsker ikke å være en «utstillingsdukke», nei, hun ønsker at hennes stemme skal bli hørt. Og dette er bare ett eksempel på hvordan Jasmine fremstår. Gjennom filmen blir hun en Disney-prinsesse som tydelig uttrykker sine meninger, står opp for riket sitt og samtidig søker kjærligheten. De moderniseringene som er gjort av eventyret fungerer veldig bra, og gir filmen en ny dimensjon for dagens unge. I tillegg er det mye god tematikk om vennskap, ærlighet, lojalitet og makt.
Les Barnevaktens anmeldelse

Remember the Titans

Amerikansk drama, 2000
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Året er 1971. Føderale styresmakter har bestemt at skolene i Virginia skal integreres, og hvite og mørkhudete elever skal gå på samme skole. Dette skaper en helt ny hverdag på den tidligere «hvite» T.C. Williams High School i Alexandria. Sammenslåingen møter store protester, og når skolestyret utnevner Herman Boone til trener for fotballaget (amerikansk fotball) fremfor den tidligere og Hall of Fame-nominerte Bill Yoast, skaper det furore blant de hvite, og begeistring blant de mørkhudete. Remember the Titans følger ungdommer og voksne gjennom dette året, og gir et sterkt innblikk i alt fra rasehat til sterkt fellesskap, og hvordan samfunnet både kan fengsle og frigjøre enkeltskjebner som er fanget i prosesser og strømninger som er større enn dem selv.
Les Barnevaktens filmoppgaver om Remember the Titans

Fra tolv år:

Historien om Pi

Historien om Pi

Amerikansk drama, 2012
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra elleve år

Det skal godt gjøres å finne en bedre film for ungdom enn Historien om Pi. For det første er dette en spektakulær og spennende historie, der det voldsomme skipsforliset og følgende uforutsigbare og realistiske forholdet mellom en gutt og en stadig mer sulten tiger får deg til å sitte på kanten av setet. For det andre har regissør Ang Lee laget en visuelt fantastisk og fascinerende film, med bilder så vakre at man måper. Og for det tredje – her er det de virkelig store spørsmål i livet som tas opp, og det gjøres med intelligens, åpenhet og nysgjerrighet.
Les Barnevaktens anmeldelse

Love, Simon

Amerikansk drama, 2018
Barnevaktens vurdering: Kan ses av alle, men passer best for litt eldre barn og ungdom. 

«Jeg er akkurat som deg,» er det første Simon sier i denne filmen. Han har en lykkelig familie, gode venner og lever et normalt liv som tenåring. Men det går ikke lang tid før Simon legger til at han har en stor hemmelighet. Han er homoseksuell, og det er det ingen andre som vet. Dette er en flott film om kjærlighet, identitet, vennskap og familie. Simon tar tøffe valg når hemmeligheten hans blir truet med å bli avslørt, og konsekvensene blir at han tvinges til å ta valg som skal få både positive og negative konsekvenser. Filmen klarer på utmerket måte å spre et krystallklart budskap om aksept, respekt og verdien av å kunne være seg selv.
Les Barnevaktens filmoppgaver om Love, Simon

Legenden om Narnia: Løven, heksa og klesskapet

Amerikansk eventyr, 2005
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

C. S. Lewis’ tidløse eventyr handler om Lucy, Edmund, Susan og Peter, fire søsken som bor i England under andre verdenskrig. De oppdager et magisk klesskap som fører dem til Narnia, et magisk land med snakkende dyr, dverger, fauner, kentaurer og kjemper. Men den hvite heksen har lagt en forbannelse over landet, slik at det alltid er vinter. nå hviler det en forbannelse over landet. Barna slår seg sammen med den edle herskeren, løven Aslan, i en kamp for å frigjøre Narnia.

Rogue One: A Star Wars Story

Amerikansk actioneventyr, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Storslått stjernekrig med et fint budskap blir topp filmunderholdning i den nye filmen fra Star Wars-universet. Filmen har tolv år aldersgrense på grunn av sine mange kampscener. Effektene og eventyruniverset er svært flotte, og det er lett å heie på heltinnen og hennes venner. En artig robot er selvfølgelig også med. I løpet av historien bygges det opp et flott perspektiv på hvilket offer som kreves for å kjempe for rettferdighet, frihet og fred. Flere karakterer og deres utvikling bygger opp under dette, og når filmen er ferdig sitter man igjen med noe å tenke på. Sammen med andre tema som tap og håp fremstår dette som en spennende og frisk vinkling.
Les Barnevaktens anmeldelse

Black Panther

Amerikansk actioneventyr, 2018
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 12 år

Black Panther er kanskje den mest interessante filmen som er kommet fra Marvel-universet. Ikke bare er Black Panther Marvels første mørkhudete helt, filmen har også flere sterke og gode kvinnekarakterer i de sentrale rollene enn menn. Konflikten i historien er bygget opp rundt viktige og evig aktuelle spørsmål: Hvordan skal verdenssamfunnet forholde seg til hverandre? Hvilket ansvar har vært enkelt land? Hvordan skal man forholde seg til undertrykkelse? Karakterene er også komplekse og mangesidige. Selv den verste rivalen har tankevekkende betraktninger i bunn, selv om han er blitt radikalisert til ondskap. Filmen er svært godt laget og byr på et spennende actioneventyr med spennende tematikk som man kan reflektere over og snakke sammen om etter å ha sett filmen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Avengers: Endgame

Avengers: Endgame

Amerikansk actioneventyr, 2019
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Storslagen avslutning på Avengers-serien er «må se» for superheltfans. Heltene blir mer personlige og innsatsen er skyhøy i det som er blitt en kruttsterk siste kamp for de mange superheltene i Avengers.
Les Barnevaktens anmeldelse

Avatar

Amerikansk eventyr, 2009
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Jake Sully er en lam marinesoldat som blir kastet over i en helt ny tilværelse når han blir rekruttert til et helt spesielt forskningsprogram – Avatar. Dette programmet går ut på at menneskers bevissthet kan kobles til og styre en Avatar, et spesielt utviklet vesen som har en blanding av menneskelig DNA og DNA’et til de blå, tre meter høye menneskelignende vesenene på planeten Pandora. Målet med programmet er å oppsøke de innfødte med en gruppe Avatarer og etablere et vennlig forhold. Avatar er en imponerende film. Ved hjelp av banebrytende spesialeffekter har regissør James Cameron skapt en fantastisk flott og troverdig eventyrverden.
Les Barnevaktens anmeldelse

Thor

Amerikansk actioneventyr, 2011
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra elleve år

Filmen om tordenguden Tor og Åsgårds krigere inneholder alt som skal til i en god action/fantasy-film. Thor har en troverdig fortelling i bunn, der forholdet mellom Odin og hans to sønner Thor og Loke utgjør hoveddelen sammen med Thors jordiske kjærlighetshistorie. Thors endring fra arrogant og kjepphøy kriger til ydmyk og heltemodig kronprins er godt fortalt og gjør at seeren virkelig forstår årsakene til at Thors krigerske instinkt ikke vil føre til fred i Odins rike. Filmen er satt i et fascinerende landskap der galakser krysses via Bifrost – broen fra Åsgård til Midgard – som i Thor er et såkalt ormehull. Filmen har mange vakre scener, og regissør Kenneth Branagh har lykkes fra a til å.
Les Barnevaktens anmeldelse