Creative Pebble X Plus

PC-høyttalere.

ANMELDELSE: PC-høyttalere byr på kraftig lyd, tøff RGB-belysning og både kablet og trådløs tilkobling.

Creative har hatt lang fartstid når det gjelder lydprodukter, og mange datamaskiner har i dag et innebygget lydkort fra utvikleren. Men Creative lager mer enn som så, blant annet headsett og høyttalere for å nevne noe.

Pebble-serien er laget for å være minimalistiske og for å kunne passe inn på de aller fleste skrivebord. Samtidig legges det vekt på «pluss» i Creative Pebble X Plus som testes her. Både selve de to pebble-høyttalerne er større i form, i tillegg til at det følger med en liten boks som altså er en egen subwoofer.

Creative Pebble X Plus

Kategori: Høyttalere
Kategori: Creative

Pebble X Plus ser stilrent, moderne og tøft ut. De to stereo-høyttalerne heller så vidt slik at lyden skal treffe på skrå mot den som sitter foran datamaskinen. En ledning sitter fast mellom de to enhetene.

Og på baksiden av høyre høyttaler er det utgangsdører for en USB C-kabel for strøm og tilkobling til en datamaskin. I tillegg er det en fast kabel som kobles til selve subwooferen.

Enheten kan kobles til datamaskiner for å få strøm og lydoverføring. Men det følger også med overgang til en egen adapter som kan kobles til stikkontakt. Denne følger ikke med i forpakningen og må eventuelt kjøpes utenom. Poenget med tilkobling til strøm via adapter er tilgang til mer kraft.

Den ene høyttaleren fungerer også som kontrollsenter. Her er det en bryter som kan trykkes inn for å skru av og på enheten, i tillegg til å styre volum. Ellers er det to knapper for å sette enheten i tilkoblingsmodus for bluetooth, og en neste tast for å justere på type RGB-belysning.

I høyre flanke er det også to innganger for å koble til et headsett med kabel, eller mikrofon. På det vis fungerer høyttalerne også som en forlenger av datamaskinens lydporter.

Alt dette er godt laget og byr på det man måtte trenge av taster lett tilgjengelig. Ellers er det mulig å bruke Creatives egen app på telefon. Der kan man blant annet oppdatere programvaren til enheten, og eventuelt styre belysning.

Når det gjelder lydkvaliteten imponerer Pebble X Plus stort. Selv uten bruk av ekstern adapter. Det er et sted mellom opptil 15 og 30w styrke på strømføring fra datamaskin.

Og til sammenligning med Pebble V3 er det rett og slett bare mer av alt. Lyden er romligere, subwooferen løfter bassen og toppnivå på volumet går ganske så høyt. Det er rett og slett mye kraft i denne lille pakken til tross for størrelsen.

Nå skal det allikevel sies at noe plass tar Pebble X Plus. Og enheten vil raskt overvelde et veldig lite arbeidsbord, i tillegg til at man får flere ledninger å forholde seg til.

En liten test av låta I’ll Wait av Kygo viser et lydbilde preget av ekko og romlighet. Vokaler sprer seg rundt i rommet, og så dundrer bassen behagelig avgårde etter hvert. Når flere instrumenter slipper til, øker kraften, uten det blir vrengninger eller sårhet i lydbildet.

Creatives lydpakke håndterer alt her og serverer kraft og musikk.

One Republics Rescue Me viser også at høyttalerne håndterer fint strengeinstrumenter, vokaler og en variasjon mellom rolige og tøffe partier. Dette er rett og slett null problem og det er god og klar lyd hele veien.

Men høyttalerne er også allsidige og gjengir med klarhet podkaster og mer vokale lydprosjekter. For ikke å nevne en kinolignende opplevelse av filmlyd. Disse høyttalerne løfter opplevelsen betraktelig dersom man bruker datamaskinen til å se på film for eksempel.

For ikke å nevne gaming. Actionspill lever godt på den ekstra bassen, og mer kunstneriske og rolige musikk-øyeblikk, tar glede av romligheten og kraften som høyttalerne byr på.

Enkelt forklart så er Pebble X Plus allsidig. Man får mye kraft til tross for størrelsen, og disse kan fint erstatte et mindre hjemmeanlegg eller fylle et rom eller en liten stue med nok lyd til å glede flere.

Pebble X Plus er et fantastisk sett med høyttalere til datamaskin, spillkonsoll eller hva det måtte være. Utstyret er enkelt å koble opp, og tar ikke altfor mye plass med tanke på hva man får av lyd.

At man kan koble til enheter både via kabel eller bluetooth, gjør at omtrent alle husets duppeditter kan passe i lag med denne. Og det er fort gjort å veksle mellom to kilder enten man går for bluetooth eller kabel.

RGB-belysningen er også tøff og man har flere variasjoner å velge fra. Kanskje er en av de stiligste lysvalgene den som blinker og varierer i takt med musikken.

Ellers så er dette et konsept der reklamen i stor grad holder det den lover. Her er det et rikt, balansert og kraftig lydbilde som passer perfekt for musikk, film og gaming. Subwooferen har også teknologi i bunn for å redusere forvrengning og støy.

Og man kan også laste ned en egen app til PC eller mobil for å skreddersy enda flere innstillinger.

Egnethet

Eksterne høyttalere byr på kraftigere og bedre lyd enn de aller fleste innebygde høyttalere. Her bør man åpenbart være obs på volumnivå og huske at for høy lyd over tid kan skade barn og unges hørsel.

Snakk derfor med barn og unge om å være obs på volumnivået, og å ta jevnlige pauser.

Å kjøre høyttalere på full guff kan også skade selve høyttalerne. Blant annet kan lyden blir forvrengt og elementene ødelagt. Dette er også en god grunn til å være obs på volumnivået.

Pebble X Plus koster litt, men er ikke av den aller dyreste på markedet heller. Ikke med tanke på det man får. Man bør allikevel snakke med barna om å ta godt vare på denne type utstyr.

En annen fordel med eksterne høyttalere kontra headsett er at lydkilden ligger litt unna barna, og ikke direkte på øret. Det gjør også at spill-, film- og musikklyd er åpent og tilgjengelig. Slik at foreldre kan ha noe mer oversikt.

Les for øvrig om gode råd om sikker bruk av headsett og lydprodukter her.

Her står det blant annet noen råd for å forebygge fremtidige hørselsproblemer hos barn og unge:

  • Demp lyden
  • Bruk ørepropper
  • Ta lydpauser jevnlig

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser