Nokia G42 5G

Smarttelefon.

ANMELDELSE: Nokia G42 5G byr på mye telefon for pengene. Her kan man spille mobilspill, nyte film og surfe på nett uten problemer. Samtidig er ikke enheten særlig motstandsdyktig mot vær og vind, og kamerakvaliteten er bare middels.

Finske HMD Global har brakt nytt og friskt liv til Nokia-telefonene med flere spennende modeller på markedet. Et eget nettbrett har Googles barnesystem implementert – Google Kids Space, Nokia 2660 Flip gjenoppliver knappetelefonen, og Nokia XR21 er bygget for å håndtere det meste av fall og temperaturer.

Med årlige utgivelser er Nokia G42 5G den nyeste i rekken. Og denne kan muligens best sammenlignes med Nokia G22Altså en telefon som ikke koster så altfor mye, og som i tillegg kan repareres hjemmefra. Blant annet via egne veiledninger på iFixit.

Nokia G42 5G

Kategori: Mobiltelefon
Utvikler: HMD Global

G42 koster samtidig (nesten) en tusenlapp mer i innkjøp sammenlignet med G22. Skjermen er omtrent den samme når det gjelder størrelse og type. 90 Hz, litt over 6,5 tommer, Gorilla Glass 3 og noe økning i lysstyrke.

Videre er begge to bygget i plast, og har ellers en IP52-rating. Det vil si at enhetene er beskyttet mot støv, og bittelitt vann. Ellers har G42 noe mer maskinkraft, hakket opp i bluetooth-teknologi, og omtrentlig samme kamerasystem som forgjengeren.

Rent teknisk er det altså ikke så veldig mye som skiller G42 fra G22. På papiret i hvert fall. 5g sikrer samtidig kjapp mobildata når man trenger nett-tilkobling på farten, og ellers er det støtte for Android 13 når det gjelder operativsystem.

Utseendemessig ser G42 lekker og moderne ut til tross for å være laget av plast. Kameravinduet gir et eksklusivt preg, og det er altså tre linser i bruk her med 50 megapiksler til å knipse og filme alt fra natur til menneske.

Det er ikke noe knirk eller tafatt ved mobiltelefonen til tross for prislappen på rett under 3000, og dette kunne gjerne ha gått for en dyrere telefon bare med tanke på utseendet. Enheten føles hel og stødig ut i materiale selv om det er plast som gjelder på baksiden.

Lav vekt gjør også at mobilen sitter godt i hånden enten man mottar en samtale eller sitter og spiller et mobilspill.

Åpning av apper går stort sett smertefritt, men noe venting er det når man bytter mellom kameraapp og nettleser for eksempel. Det går relativt kjapt å skrive meldinger og å scrolle nedover på nettsider. Alt i alt oppleves navigeringen som helt overkommelig.

Enheten har heller ingen problemer med å kjøre enkle spill og fungerer dermed som en nokså grei spillmaskin. I hvert fall så lenge spillene ikke er for avanserte. Videoer ser også fine og klare ut, til tross for at man ikke får den samme intensiteten og styrken i bildet som en dyrere mobiltelefon med kraftigere skjerm kan by på.

En side med side-test av naturvideo gjør det klart at en dyrere prisklasse også byr på bedre bildekvalitet. Nyansene blir noe dempet med G42.

Det samme gjelder også for høyttaleren som ligger innebygget i G42. Den oppleves som noe hul og tam, der lydkilden føles distansert fra videoen eller spillet man holder på med. Dette er svakt selv til å være mobilhøyttaler.

Når det gjelder kamerakvalitet så er resultatet ikke så ille. Selfie-bilder med frontkameraet tar seg godt ut, særlig når man har godt med belysning i rommet. Det hjelper også at kamera-appen har et eget portrettmodus.

Det bakre kameraet tar også nokså greie bilder. Og har man lyset med på lag kan man ta ganske så lekre bilder.

Når det gjelder videopptak er resultatet langt svakere. Særlig gjelder dette med dunkel belysning og kamera som er i bevegelse. Til videosamtaler er kvaliteten helt ok, men til naturfoto og andre begivenheter strever kameraet mer.

Under er noen bildeeksempler som er tatt med mobiltelefonen.

Resultatet er altså ikke så helgærnt. Med godt lys tar mobiltelefonen nokså gode bilder. Samtidig er det litt bom og treff på resultatet og bilder kan bli ufokuserte, eller man kan streve med å få makro-funksjonen til å virke.

Det er samtidig kjekt at kamera-appen har flere funksjoner som man kan leke med. Det finnes et eget portrettmodus, en funksjon for mørke/nattlige omgivelser, panorama, dualisight (bruke både det bakre- og frontkameraet samtidig, og et eget pro-modus der man kan finjusertere på lys og all slags mulige innstillinger.

Portrettbildene blir som nevnt over, ganske så gode.

G42 byr rett og slett på mye mobiltelefon for pengene. Det er et pluss at denne kan repareres hjemmefra, men selv med veiledninger og mulighet for dette, er det kanskje bare de mest hardbarka teknologientusiastene som faktisk kommer til å grave opp skjerm og batteri.

Det er uansett et pluss for miljø at man i hvert fall kan bytte ut ødelagte deler selv.

G42 ser også lekker ut og sitter godt i hånden takket være den lave vekten. Til enkle bilde-gjøremål, spill og nettsurfing fungerer mobiltelefonen uten problemer. Ulempen merkes først når man skal filme noe. Her er resultatet rett og slett svakt.

Dette er heller ikke en mobiltelefon som kan tas med ut på strandkanter og i regn. IP-rangeringen er for lav, og dermed er også det en bekymring for yngre brukere.

Sjekk gjerne også ut Nokia T21, et nettbrett med eget Google-område og menysystem for de aller yngste. Samt Nokiaen som du kan reparere selv. Ikke minst den tilnærma «uknuselige» Nokia XR21.

Egnethet

Nokia G42 er enkel å sette opp enten det er for voksne eller for barn. Man blir veiledet i hele prosessen og tar mange av de viktige avgjørelsene helt i starten. Riktignok er det best om en voksen setter opp mobiltelefonen på vegne av barna ettersom det kan være litt småkomplisert for yngre brukere å gjøre dette på egenhånd.

Med Family Link-appen kan foreldre administrere barnas mobilbruk. Blant annet ved å sette begrensninger for tid, apper, nettleser, posisjon og mer. Barn under tretten år kan ikke opprette en Google-konto på egenhånd, så dette må voksne gjøre for dem ved å opprette en foreldrebruker som administrer en barnebruker. Les mer om dette her.

Det kan fort bli riper i skjermen ved fallskader og annen type bruk. Slike uhell vil som regel oppstå, men Nokia G42 er ikke spesielt rustet til å håndtere temperaturer og vann for eksempel. Derfor bør man være forsiktig også med denne type teknologi.

Alle foto: bilder tatt av redaksjonen, bildet i toppen av artikkelen og hovedbilde er fra HMD Global

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser