Foto: Shutterstock / Daisy Daysi. Bildet viser en tenåringsjente som kjøper tabletter av en ung mann.

Narkotika selges via Snapchat

De fleste barn i Norge bruker Snapchat. I appen finner man også narkotikaselgere. Eierne av Snapchat bruker kunstig intelligens for å oppdage brukere som selger narkotika. Men hvor god er egentlig denne kunstige intelligensen?

Tenåringer dør av narkotika som selges via Snapchat, dette varslet amerikanske aviser om høsten 2021.

Det er like lett å bestille narkotika som å bestille pizza, det blir uansett levert på døren hjemme.

Dette uttalte en av foreldrene som mistet sitt barn etter å ha sjekket barnets mobil etter dødsfallet, ifølge NBC News.

I England har ett av fem barn i alderen 13-14 år sett annonser for narkotika i sosiale medier, skriver Independent.

Har fått tilsendt narko-snapper

Vibeke Engmo er ansatt i Utekontakten i Bodø og er godt kjent med hva som rører seg blant ungdommer i byen.

– Vi har snakket med ungdommer som forteller at de har fått tilsendt snapper der det tilbys ulike typer narkotiske stoffer. Utekontakten har ikke hørt om barn som har mottatt slike snapper, da vi har størst fokus på ungdom, sier Vibeke Engmo.

Hun opplyser at ungdommer i alderen 14-18 år forteller at det ikke er uvanlig å motta salgssnapper. Avsenderen er ofte noen ungdommer kjenner litt, for ofte har man en stor venneliste på Snapchat på grunn av quickadd-funksjonen der man kan kjapt legge til alle som er rundt deg. Ungdommene bruker gjerne quickadd når de er på skole, kjøpesenter, fritidsklubb, konsert, reise og så videre, og så ender de opp med en venneliste de ikke har helt kontroll på. Og derfor kan de oppleve å få tilsendt ulikt innhold på Snapchat.

– Når det kommer til salg av narkotiske stoffer på Snap, er det ofte slik at mottaker får et bilde av produktet og pris. Og det skjer gjerne i forbindelse med «salg». Det kan for eksempel stå i meldingen: «Storopprydding! Har 3 gram igjen.» eller «Høsttilbud – avslag 75 kroner.»

Engmo forklarer at salget gjerne skjules bak uskyldige ord og gjerne i kombinasjonen med bilder eller emojies som viser for eksempel sjokolade, løvblader, piller, sukkertøy eller lignende. Enkelte ganger vises det en prisliste over hva som er til salgs.

I tillegg til å være ansatt i Utekontakten i Bodø, er Engmo foredragsholder i Barnevakten.

Avisen Bodø Nu intervjuet en lokal narkotikaselger i 2021 og han hevdet at han solgte mest til voksne og ikke til så mange ungdommer. «Det er ikke så mange ungdommer som kjøper. Noen er det, men ikke mange.» Også politiet ble intervjuet i avisen. Politiet i Bodø bekreftet at Snapchat brukes til narkotikahandel, men politiet presiserte samtidig at «den store majoriteten av ungdom i Bodø ikke har noen befatning med narkotika.»

Kunstig intelligens oppdager narkotikaselgere

«Vi har absolutt nulltoleranse for narkotikahandel på Snapchat.» Dette skriver amerikanske Snap Inc som eier Snapchat.

Eierne skriver at de kontinuerlig utvikler appen slik brukerne kan være trygge, man jobber for eksempel med å fjerne narkotikaselgerne. I oktober 2021 skrev eierne at man bruker kunstig intelligens for å oppdage brukere som selger stoff og at man også har ansatte som kan fjerne slike brukere. Nær to av tre narkotikaselgere oppdages av kunstig intelligens, skrev eierne da.

I januar 2022 skrev Snap Inc at kunstig intelligens oppdager 88 prosent av narkotikarelatert innhold i Snapchat. Det høres imponerende ut, men informasjonen fra Snap Inc er noe knapp om detaljene. Hva er de 88 prosentene basert på? Noe oppdages altså av kunstig intelligens og noe blir rapportet inn manuelt av andre brukere. Betyr det at 12 prosent blir rapportert inn og 88 prosent blir oppdaget av kunstig intelligens? Altså at man lander på 100 prosent til sammen og at samtlige narkotikaselgere er fjernet? Neppe, for da ville nettopp det ha vært nyheten i pressemeldingen.

Det kan være at en del narkotikasalg slett ikke blir rapportert inn fordi kjøperne gjerne vil fortsette å kjøpe, dermed går salgene under radaren. Dermed blir 88 prosent + 12 prosent misvisende. Sagt på en annen måte: Det betyr i tilfelle at de 88 prosentene er et overdrevent og misvisende tall, for det er alltid vanskelig å telle noe man ikke ser. I teorien kan man ha oppdaget bare toppen av isfjellet av narkotikaselgere.

Barnevakten ba Snapchat forklare tallene bedre, og fikk dette svaret som bekreftet vår mistanke:

«The 88 percent you are referring to, means that 88 percent of drug related content we uncover is proactively detected by our machine learning and artificial intelligence technology, with the remainder reported by our community. We do not claim to catch everything but that we work hard to close in further on drug dealers. «

Mange apper forstår ikke alle språk i verden

Snapchat-eierne skriver: «Når vi oppdager narkotikahandel, stenger vi brukerens konto og bruker teknologi for å hindre at brukeren starter en ny konto, og noen ganger varsler vi politiet.» (Barnevaktens oversettelse fra engelsk.)

Men så langt vi forstår, gjelder denne innsatsen kun i USA.

En vanlig utfordring for sosiale apper er at modereringen tar utgangspunkt i engelsk. Det sitter for eksempel kun 11 moderatorer i Berlin som følger med på innlegg fra over 3,5 millioner brukere av Facebook og Instagram i Finland, ifølge ukebrevet Heltdigital.

Stadig nye navn for narkotika

I autoritære land uten ytringsfrihet er det vanlig at borgere må finne på kreative kallenavn når de skal kritisere landets ledere, for å ikke bli tatt av sensurfilterne. Også narkotikaselgere benytter denne teknikken for å ikke bli fanget opp av kunstig intelligens og filtre. Snapchat skriver at selskapet kontinuerlig jobber med å fange opp nye ord som brukes om narkotika. Men hva da med norsk slang? Tar Snapchat også høyde for dialekter som jærsk og trøndersk?

Nye innstillinger utvikles

Snapchat skriver at nye innstillingsmuligheter skal gjøre appen generelt sikrere for unge brukere: «Vi har designet Snapchat slik at det er vanskelig for fremmede å ta kontakt med mindreårige. Brukere kan ikke se hverandres vennelister. Vi tillater heller ikke søking i åpne profiler for brukere under 18 år. Som forhåndsinnstilling kan du ikke motta meldinger fra noen som ikke allerede er din venn.»

Snapchat har for øvrig en funksjon der man raskt kan legge til en ny venn. Nylig la man til en sikkerhet for brukere mellom 13 og 17 år som vil bruke denne hurtigfunksjonen. Brukere under 18 år må ha et visst antall felles venner med den personen som forsøker å bli venn.

Grepene hjelper en del, utenfra og inn, men de hindrer antagelig ikke barn og unge i å lete etter narkotika i appen, atså innenfra og ut.

Tips til foreldre
  • Snakk om narkotika med barna/tenåringene.
  • Gå gjennom vennelisten i fellesskap.
  • Fortell at man ikke ukritisk skal legge til nye venner.

Noen artikler om narkotika:

Les mer om Snapchat:

Generelt:

(Hovedbilde øverst: Shutterstock /Daisy Daisy.)


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.