Snapchat

App er merket "foreldreveiledning" av PEGI og 12+ år i App Store. Grense for bruk fra 13 år ifølge vilkår. Android (Google)/ iOS (Apple)

ANMELDELSE: Snapchat gjør det enkelt å kommunisere med venner og grupper med bilder, tekst og video som «fordufter» etter visning. Les om gode råd og nyttige innstillinger i appen.

80 prosent av barn og unge mellom ni og 18 år bruker Snapchat ifølge Medietilsynets undersøkelser (Barn og Medier: 2020). Det betyr at Snapchat troner førsteplassen som det mest brukte sosiale mediet i denne aldersgruppen.

Snapchat skiller seg fra Facebook og Instagram-type sosiale medier ved at man hovedsakelig kommuniserer en-til-en og i grupper fremfor massive flater. Selv om det strengt tatt ikke er noen begrensning for hvor mange et innlegg kan nå så snart det er delt på internett (innhold er alltid i posisjon til å bli videresendt med eller uten opprinnelig avsenders tillatelse).

Konseptet er allikevel at man sender «snaps» i grupper (opptil 64 personer i en gruppe). Man kan også formidle stories – som er en sammenfatning av flere bilder eller videoklipp.

Tekst i chat forsvinner når man forlater chat (med mindre man trykker på teksten for å lagre den), bilder og video kan også legges ut slik at de forsvinner hos mottakeren etter en stund.

Snapchat

Format: Android (Google)/ iOS (Apple)
Kategori: Sosiale medier
Utvikler: Snap Inc

Snapchat er i utgangspunktet gratis å laste ned og bruke. Man skriver inn fullt navn og fødselsdato (er man under tretten år får man ikke opprettet konto, men kan ta kontakt med Snapchat), så velger man brukernavn og passord. Det er mulig å bruke e-postadresse eller telefonnummer for å koble seg til en konto.

Man legger til nye venner ved å søke etter navn eller brukernavn, eller ved å dele en Snapkode (skanne mobilen til vennen din). Snapchat har også noe som heter «legg til raskt». Venneanbefalinger i «legg til raskt» er basert på hvem du allerede er venner med, hvem du abonnerer på, og andre faktorer.

Det kan sammenlignes med «personer du kanskje kjenner» som dukker opp i Facebook. Ulempen er at man selv kan ende opp som forslag i andre sine vennelister og bli ufrivillig kontaktet. Denne funksjonen kan skrus av (se lengre ned i artikkelen).

Snapchat har ellers flere kommunikasjonsmuligheter å by på:

Man kan chatte med venner med tekst, lydopptak og bilder. Det er også mulig å ringe andre med tale og videochat (opptil 15 personer om gangen). Og det er mulig å spille diverse småspill med venner.

Det er også mulig å opprette grupper i Snapchat.

En av Snapchat sine store og godt utviklede funksjoner er muligheten til å legge på filtre på eget ansikt. Legg på skjeggvekst og en god dose hår, få et «The Joker»-ansikt, bli om til en dansende og klappende kanin, eller se ut som en baby. Alle effekter blir animert oppå ansiktet/kroppen din i sanntid og mange av disse er både morsomme og kreative. Noen byr på kommersielt innhold som reklame for spillet Sims for eksempel.

Ellers er «stories» en betydningsfull del av Snapchat.

Her kan man selv legge ut eller se en sammenfatning av bilder og video som andre har lagt ut. Denne type innhold kan også «piffes» opp med klistremerker, tekst, musikk og fargefiltre. Ved å sveipe til høyre i hovedmenyen i appen får man tilgang til «stories». Her dukker det også opp innhold fra alt fra influensere til nyhetssider og personer man abonnerer på.

Man kan også videresende denne type innhold og andre videoer/bilder til venner. Barn og unge kan også bli utsatt for innhold her som er ment for en eldre målgruppe. Les mer om dette her.

«Our story» er også noe man kan legge ut. Dette kombinerer din story med andre sin story basert på kategorier og stedsplassering. Our Story kan dukke opp på Utforsk, på Snapkartet eller til og med på tredjeparters plattformer.

Snapchat har også noe som kalles «snap map». Der kan man se hvor venner befinner seg på et kart dersom de deler sin stedsplassering med deg. Motsatt, så kan man jo også dele egen posisjon med andre. Så dette kan by på personvernutfordringer (kanskje vil man ikke at andre skal vite hvor man befinner seg til enhver tid), men det finnes funksjoner for å skru av dette.

Sist, men ikke minst, har Snapchat en funksjon som heter Spotlite (minner om Tiktok). Denne kommer man til ved å sveipe fra hovedmenyen og til høyre to ganger (forbi stories). Eller ved å trykke på play-ikonet nederst i appen.

Spotlight er en del av Snapchat der man kan se på og dele korte videosnutter. Populære og anerkjente videoklipp får også en andel av en pengepremie fra Snapchat. Man må være fylt 16 år for å kunne motta en slik pengepremie.

Når man legger ut et bilde kan man også velge hvor lenge det skal være synlig for mottakeren (i antall sekunder før det forsvinner). Det forhindrer ikke mottaker fra å ta skjermdump av bildet for så å lagre eller videresende dette.

Snapchat har også funksjoner for enkel bilde- og videoredigering (trykk på opptaktsknappen en gang for bilde, hold inne for video). Juster utsnitt, legg på nettlenker, musikk, tekst og sett på klistremerker. Man kan også legge til emneknagger ved å nevne andre personer på Snapchat, markere stedet man befinner seg på inn i bildet, temperatur og vær osv.

Det er ikke uten grunn at Snapchat er blitt så populært. Tjenesten er intuitiv å bruke og gjør det enkelt å holde kontakt med venner og klassekamerater. Ikke minst så er det mulig å følge kjente personer over hele verden. Ellers så er dette en visuell måte å få inn nyheter på. Men disse aspektene betyr også at barn og unge kan bli utsatt for uheldig innhold.

Også andre aktører, mer barne- og ungdomsrettet aktører som Helsesista, NRK Super og Ung.no bruker Snapchat for å nå sitt publikum.

Ellers er det positivt at Snapchat baserer seg på kontakt i grupper/med enkeltpersoner sammenlignet med Facebook og Instagram der mange publiserer innhold ut mot massene (selv om gruppene kan bli nokså store også i Snapchat, og stories kan være synlig for mange). At meldinger/bilder forsvinner etter en stund kan gi mer privatliv, men kan også gjøre det vanskeligere å ettergå mobbing/ufin kommunikasjon i etterkant.

Egnethet

Snapchat er merket «foreldreveiledning» av PEGI og 12+ år i App Store.

Foreldreveiledning brukes som merking når innholdet i appen ikke kan vurderes på forhånd. På Snapchat endres innholdet hele tiden avhengig av hva brukerne velger å dele med andre. PEGI forklarer derfor ved slike tilfeller at foreldreveiledning innebærer at innholdet i appen kan være, eller ikke, egnet for barn.

App Store (Apple) begrunner aldersmerkingen 12+ med at innholdet  i appen kan bestå av ufint språk og grov humor, bruk av rusmidler, seksuelt innhold og voksen tematikk.

Innhold med tekst, videodeling, bilder og taleopptak kan være positivt og oppbyggende eller negativt og ødeleggende avhengig av hva som blir sagt, skrevet og delt mellom avsender og mottaker eller delt ut offentlig til en målgruppe.

I utviklernes (Snapchat) vilkår angis en grense med minimum fylte 13 år for bruk av tjenesten. Vi oppfordrer foreldre til å lese vilkår og til å sette seg inn i personvernerklæringen.

Her til lands er det trettenårsgrense for bruk av sosiale medier, men foreldre kan gi samtykke til barn som er yngre. Aldersgrensen dreier seg om at plattformene ikke har lov til å samle og bruke personopplysninger om barnet uten foreldrenes tillatelse.

Smarte innstillinger:

Ved å trykke på profilbildet (øverst i hjørne i appen) kan man velge nyttige innstillinger på vegne av barna. Man kan for eksempel:

  • Skru på to-faktorautentisering: Få tilstendt en verifiseringskode hver gang du logger på Snapchat på en ny enhet/nytt sted
  • Aktivere/deaktivere varslinger. Blir det mye mas hver gang noen tagger deg, eller at det dukker opp varsler om alt fra venneforslag til bursdager? Slå det av
  • Endre hvem som kan kontakte deg (snapper, chat og anrop): alle/mine venner
  • Endre hvem som kan se din story: alle/mine venner/tilpass til kun utvalgte venner
  • Juster hvem som kan se din posisjon (når spøkelsesmodus er aktivert kan ikke dine venner seg deg på kartet). Du kan også velge: mine venner/mine venner unntatt/kun disse vennene
  • Slå av på at venner kan be om å få din posisjon (stedsforespørsler i chat)
  • Endre hvem som kan bruke din cameo-selfie i to-persons cameoer (dette er bruk av ditt profilbilde lagt oppå avatarer som danser/gjør ulike handlinger
  • Skru av på din synlighet i andres «legg til rask» lister slik at du enten dukker eller ikke dukker opp som venneforslag (det kan være lurt å ha denne funksjonen av)

Det finnes også funksjoner for å rapportere, slette og blokkere brukere. Hold inne på brukernavnet til vedkommende i kontaktlisten. Velg «mer» og «rapporter», «blokker» eller «fjern venn».

I tillegg vil Snapchat iblant be brukerne om å sjekke gjennom vennelisten og oppfordre til å fjerne de som ikke er «nære venner». Dette dukker opp som en notifikasjon/varsel i appen. Brukerne kan da enkelt fjerne snapchattere som de ikke ønsker å være i kontakt med lenger.

Man bør også være obs på at bilder/tekst i chat kan forsvinne. For eksempel dersom avsender deler et bilde som skal forsvinne etter en kort stund. Dersom det dukker opp ufint innhold som man vil lagre som bevis, så kan det være lurt å ta skjermdump av bilde – men da får mottakeren beskjed at man har gjort det (en omvei er at man bruker en annens mobiltelefon til å ta bildet av innholdet). Ved å trykke på tekst i chat kan man lagre den slik at den ikke forsvinner (chat slettes automatisk). Les mer om hvordan du tar skjermbilde på forskjellige enheter.

Ellers er det mulig å rapportere bilder direkte ved å trykke på flagg-ikonet nederst i hjørne når man ser på bildet.

Sist, men ikke minst, er «snapstreak» en egen greie. Det dreier seg om å holde kontakt hver dag med en venn for å få en streak. Bommer man på en dag mister man streaken som altså kan bli mange dager og uker lang. Les mer om dette her.

Få flere gode fra Snapchat sin egen guide til foreldre.

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

Les også disse artiklene om Snapchat

 

 

Bli medlem av Barnevakten