Snapchat

Denne appen er merket "foreldreveiledning" av PEGI og 12+ år i App Store. Grense for bruk fra 13 år ifølge vilkår. Android (Google)/ iOS (Apple)

ANMELDELSE: Snapchat er en app for å kommunisere med venner og i grupper med bilder, tekst og video som «fordufter» etter visning. I tillegg kan man se videoer og innhold fra brukere over hele verden. Les om gode råd og nyttige innstillinger i appen.

Snapchat på 20 sekunder – noen kjappe tips

 • Snapchat er en app for å sende meldinger som forsvinner etter en stund
 • Man kan kommunisere med en bestemt bruker, i grupper eller ved å legge ut innhold som blir tilgjengelig for hele verden
 • Det er også mulig å se innhold fra kjendiser, nyhetskanaler og personer fra hele verden via Spotlight – en funksjon i appen som minner om Tiktok
 • Velg gode personverninnstillinger som begrenser hvem som kan kontakte barnet ditt og hvem som kan se innholdet som barna legger ut
 • Gjennom «familiesenteret» kan du koble barnets brukerkonto til din egen med foreldreinnstillinger. Blant annet for å ha oversikt over hvem barna har i kontaktlisten sin
 • Vurder om barnets posisjon ikke skal være synlig for venner på snapkartet

Vår anmeldelse av Snapchat

78 prosent av barn og unge mellom ni og 18 år bruker Snapchat ifølge Medietilsynets undersøkelser (Barn og Medier: 2022). Det betyr at Snapchat er en av de mest brukte sosiale mediene i denne aldersgruppen.

Konseptet er at man sender «snaps» til en bestemt mottaker eller i grupper (opptil 100 personer i en gruppe). Man kan også formidle stories – som er en sammenfatning av flere bilder eller videoklipp.

Tekst i chat forsvinner når man forlater chat (med mindre man trykker på teksten for å lagre den), bilder og video kan også legges ut slik at de forsvinner hos mottakeren etter en stund. Ellet så kan man velge at innholdet blir værende. Det hindrer riktignok ikke at mottakeren tar skjermbilde av innholdet, eller deler det videre til andre.

Snapchat

Format: Android (Google)/ iOS (Apple)
Kategori: Sosiale medier
Utvikler: Snap Inc

Snapchat er i utgangspunktet gratis å laste ned og bruke. Men det finnes også et abonnement som man kan betale for. Man skriver inn fullt navn og fødselsdato (er man under tretten år får man ikke opprettet konto), så velger man brukernavn og passord. Det er mulig å bruke e-postadresse eller telefonnummer for å opprette en konto.

Man legger til nye venner ved å søke etter navn eller brukernavn, eller ved å dele en Snapkode (skanne mobilen til vennen din). Man kan også dele profilinformasjon via andre sosiale medier. Snapchat har også noe som heter «legg til raskt». Venneanbefalinger i «legg til raskt» er basert på hvem man allerede er venner med, hvem man abonnerer på, og andre faktorer.

Det kan sammenlignes med «personer du kanskje kjenner» som dukker opp på Facebook. Ulempen er at man selv kan ende opp som forslag i andre sine vennelister og bli ufrivillig kontaktet. Denne funksjonen kan skrus av (se lengre ned i artikkelen).

Snapchat har flere kommunikasjonsmuligheter å by på:

Man kan chatte med venner med tekst, lydopptak og bilder. Det er også mulig å ringe andre med tale og videochat (opptil 16 personer om gangen). Og det er mulig å spille diverse småspill med venner.

Det er også mulig å opprette grupper i Snapchat. Her kan opptil hundre personer delta.

En av Snapchat sine store og godt utviklede funksjoner er muligheten til å legge filtre på eget ansikt. Legg på skjeggvekst og en god dose hår, få et babyansikt med smokk, bli om til en dansende og klappende kanin, eller få en ape til å plukke lus fra håret. Alle effekter blir animert med ansiktet/kroppen på en virtuell kropp i sanntid, og mange av disse er både morsomme og kreative. Noen byr på kommersielt innhold som reklame for filmfiguren Venom for eksempel.

Visste du også at Snapchat kan identifisere hundearter og løse mattestykker?

Ellers er «stories» en betydningsfull del av Snapchat.

Her kan man selv legge ut eller se en sammenfatning av bilder og video som andre har lagt ut. Denne type innhold kan også «piffes» opp med klistremerker, tekst, musikk og fargefiltre. Ved å sveipe til høyre i hovedmenyen i appen får man tilgang til «stories». Her dukker det også opp innhold fra alt fra influensere til nyhetssider og personer man abonnerer på.

Denne fanen er delt i to. Øverst ser man innhold fra venner og personer man abonnerer på. Under i «utforsk» får man automatisk opp innhold fra hele verden. Innholdet som dukker opp er algoritmestyrt basert på annet innhold man følger, liker, og så videre.

Barn og unge kan bli utsatt for innhold her som er ment for en eldre målgruppe. Les mer om dette her.

Snapchat har også noe som kalles «snapkartet». Der kan man se hvor venner befinner seg på et kart dersom de deler sin stedsplassering med deg. Motsatt, så kan man også dele egen posisjon med andre. Så dette kan by på personvernutfordringer (kanskje vil man ikke at andre skal vite nøyaktig hvor man befinner seg til enhver tid), men det finnes funksjoner for å skru av dette.

Snapchat oppdaterer posisjonen på et kart hver gang man logger på appen.

På kartet kan man også se stories fra andre basert på området de befinner seg i. For eksempel om man vil se innhold fra personer som bor i en bestemt by, eller et land. Kartet viser også steder som restauranter, kjøpesentre, legekontorer og så videre. Man kan få veivisning til disse stedene og se åpningstider.

Snapchat har også et abonnement som man kan betale for. Det kan du lese mer om her. En omdiskutert mulighet er at venner kan se barnet ditt sine bevegelser på et kart fra det siste døgnet. Og nettopp det kan by på noen personvernutfordringer når andre ser hvor barnet ditt går på skole, bosted, fritidsaktiviteter og mer.

Sist, men ikke minst, har Snapchat en funksjon som heter Spotlight (minner om Tiktok). Denne kommer man til ved å sveipe fra hovedmenyen og til høyre to ganger (forbi stories). Eller ved å trykke på play-ikonet nederst i appen.

Spotlight er en del av Snapchat der man kan se på og dele korte videosnutter. Populære og anerkjente videoklipp kan få betalt av Snapchat. Dette i form av «krystaller» som kan veksles inn i ekte penger. Snapchat skriver: «Du må ha nådd lovlig myndighetsalder i din jurisdiksjon, eller ha fylt 16 år og fått samtykke fra en forelder eller foresatt, for å kvalifisere for utbetalinger.»

Bilder og video som forsvinner…

Når man sender en Snap kan man velge hvor lenge innholdet skal være synlig for mottakeren (i antall sekunder før det forsvinner). Det forhindrer ikke mottaker fra å ta skjermdump av bildet for så å lagre eller videresende dette. Man får da et varsel om at mottakeren har tatt en skjermdump.

Samtidig, kan mottakeren også ta bilder av innholdet på andre måter uten at et varsel blir gitt – for eksempel ved å bruke en annen mobil.

Snapchat har også funksjoner for enkel bilde- og videoredigering (trykk på opptaktsknappen en gang for bilde, hold inne for video). Juster utsnitt, legg på nettlenker, musikk, tekst og sett på klistremerker. Man kan også legge til emneknagger ved å nevne andre personer på Snapchat, markere stedet man befinner seg på inn i bildet, temperatur og vær osv.

Det er ikke uten grunn at Snapchat er blitt så populært. Tjenesten er intuitiv å bruke og gjør det enkelt å holde kontakt med venner og klassekamerater. Ikke minst så er det mulig å følge kjente personer fra hele verden. Ellers så er dette en visuell måte å få inn nyheter på. Men disse aspektene betyr også at barn og unge kan bli utsatt for uheldig innhold.

Også andre aktører, mer barne- og ungdomsrettet aktører som Helsesista og Ung.no bruker Snapchat for å nå sitt publikum – vær samtidig obs på hermeprofiler som bruker samme navn som offentlige aktører.

Ellers kan det være positivt at Snapchat har kommunikasjonsmuligheter i grupper/med enkeltpersoner sammenlignet med Facebook og Instagram der mange publiserer innhold ut mot massene (selv om gruppene kan bli omfattende også i Snapchat, og stories kan være synlig for mange). At meldinger/bilder forsvinner etter en stund kan gi mer privatliv, men kan også gjøre det vanskeligere å ettergå mobbing/ufin kommunikasjon i etterkant.

Egnethet

Snapchat er merket «foreldreveiledning» av PEGI og 12+ år i App Store.

Foreldreveiledning brukes som merking når innholdet i appen ikke kan vurderes på forhånd. På Snapchat endres innholdet hele tiden avhengig av hva brukerne velger å dele med andre. PEGI forklarer derfor ved slike tilfeller at foreldreveiledning innebærer at innholdet i appen kan være, eller ikke, egnet for barn.

App Store (Apple) begrunner aldersmerkingen 12+ med at innholdet  i appen kan bestå av ufint språk og grov humor, bruk av rusmidler, seksuelt innhold og voksen tematikk.

Innhold med tekst, videodeling, bilder og taleopptak kan være positivt og oppbyggende eller negativt og ødeleggende avhengig av hva som blir sagt, skrevet og delt mellom avsender og mottaker eller delt ut offentlig til en målgruppe. Noe av innholdet på Snapchat er algoritmestyrt og barn og unge kan potensielt bli utsatt for reklame, sterke nyhetsskildringer og skadelig innhold.

Her til lands er det trettenårsgrense for bruk av sosiale medier, men foreldre kan gi samtykke til barn som er yngre. Aldersgrensen dreier seg om at plattformene ikke har lov til å samle og bruke personopplysninger om barnet uten foreldrenes tillatelse.

I utviklernes (Snapchat) vilkår angis det allikevel en absolutt grense med minimum fylte 13 år for bruk av tjenesten.  I foreldreguiden til Snapchat står det en setning som er egnet til å misforstå: «Hvis du har et barn under 13 år som bruker Snapchat, kan du kontakte oss med barnets brukernavn og en bekreftelse på deres personlige forhold.» Dette handler ikke om samtykke for barn under 13 år, men handler om at Snapchat ønsker å slette kontoer til barn under 13 år.

Vi oppfordrer også foreldre til å lese vilkår og til å sette seg inn i personvernerklæringen.

Smarte innstillinger:

Ved å trykke på profilbildet (øverst i hjørne i appen) kan man velge nyttige innstillinger på vegne av barna. Man kan for eksempel:

 • Skru på to-faktorautentisering: Få tilstendt en verifiseringskode hver gang du logger på Snapchat på en ny enhet/nytt sted
 • Aktivere/deaktivere varslinger. Blir det mye mas hver gang noen tagger deg, eller at det dukker opp varsler om alt fra venneforslag til bursdager? Slå det av
 • Endre hvem som kan kontakte deg (snapper, chat og anrop): alle/mine venner
 • Endre hvem som kan se din story: alle/mine venner/tilpass til kun utvalgte venner
 • Juster hvem som kan se din posisjon (når spøkelsesmodus er aktivert kan ikke dine venner seg deg på kartet). Du kan også velge: mine venner/mine venner unntatt/kun disse vennene
 • Slå av på at venner kan be om å få din posisjon (stedsforespørsler i chat)
 • Endre hvem som kan bruke din cameo-selfie i to-persons cameoer (dette er bruk av ditt profilbilde lagt oppå avatarer som danser/gjør ulike handlinger
 • Skru av din synlighet i andres «legg til rask» lister slik at din profil enten dukker eller ikke dukker opp som venneforslag

Egne foreldreinnstillinger

Snapchat har egne foreldreinnstillingene som innebærer at kontoen til tenåringen kobles til forelderens Snapchat-konto. Da kan man som forelder:

 • Se hvem barna har i kontaktlisten på Snapchat
 • Se hvem barna nylig har kommunisert med i appen
 • Rapportere brukere som barna følger

Både du og barnet ditt må ha en Snapchat-bruker. På din bruker går du inn i innstillinger, og finner «familiesenteret» under fanen som heter «personvernkontroller». Denne finner du ved å trykke på profilbildet øverst i hjørnet av skjermen > trykk så på tannhjulet øverst på skjermen > personvernkontroller > familiesenteret

Her kan du sende en invitasjon til barnet om å få kontoen administrert av deg som forelder. Les mer om dette her.

Det finnes også funksjoner for å rapportere, slette og blokkere brukere. Hold inne på brukernavnet til vedkommende i kontaktlisten. Velg «administrer vennskap» og «rapporter», «blokker» eller «fjern venn».

Snapchat skriver selv: «Når du fjerner noen fra vennelisten, vil de ikke kunne se den private Storyen din, men de vil fortsatt kunne se alt av offentlig innhold som du legger ut. De vil også muligens kunne sende deg en Chat eller Snap, avhengig av personverninnstillingene dine. Når du blokkerer en venn, kan de ikke lenger se Storyen din, sende deg Snapper eller kontakte deg via Chat».

I tillegg vil Snapchat iblant be brukerne om å sjekke gjennom vennelisten og oppfordre til å fjerne de som ikke er «nære venner». Dette dukker opp som en notifikasjon/varsel i appen. Brukerne kan da enkelt fjerne snapchattere som de ikke ønsker å være i kontakt med lenger.

Man bør også være obs på at bilder/tekst i chat kan forsvinne. For eksempel dersom avsender deler et bilde som skal forsvinne etter en kort stund. Dersom det dukker opp ufint innhold som man vil lagre som bevis, så kan det være lurt å ta skjermdump av bilde – men da får mottakeren beskjed at man har gjort det (en omvei er at man bruker en annens mobiltelefon til å ta bildet av innholdet). Ved å trykke på tekst i chat kan man lagre den slik at den ikke forsvinner (chat slettes automatisk). Les mer om hvordan du tar skjermbilde på forskjellige enheter.

Ellers er det mulig å rapportere bilder/video ved å holde inn på innholdet og velge rapporter (de tre punktene på Spotlight).

Sist, men ikke minst, er «snapstreak» en egen greie. Det dreier seg om å holde kontakt hver dag med en venn for å få en streak. Bommer man på en dag mister man streaken som altså kan bli mange dager og uker lang. Les mer om dette her.

Få flere tips fra Snapchat sin egen guide til foreldre.

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

Les også disse artiklene om Snapchat

 

 

Bli medlem av Barnevakten