Snapchat er den mest brukte plattformen der overgripere kontakter barn

I løpet av seks måneder identifiserte Kripos nærmere 100 barn under 14 år som hadde blitt kontaktet av voksne på internett. Kontaktet ble først opprettet på plattformer som Snapchat, Tiktok, Roblox og Fortnite.

Ifølge en rapport fra Kripos er overgrep mot barn på internett et økende problem. Blant annet mottar Kripos hvert år en økning i tips om norske gjerningspersoner som kontakter barn. Det kan blant annet lede til seksuell utpressing eller at barn sender nakenbilder og video.

En gjerningsperson kan også ha hundrevis av ofre står det i rapporten. Og mange av disse har ikke fortalt noen om det som har hendt.

Gjerningspersonene er i stor grad menn i datamaterialet til politiet (fra mai 2023 til november 2023). Den yngste trusselaktøren var 18 år og den eldste var 64 år på tidspunktet for
kontakten. De fleste var i alderen 18-29 år.

I rapporten brukes ikke begrepet «grooming» da noe av kontakten mellom voksne og barn ikke ender med seksuallovbrudd eller andre straffbare forhold. Derfor brukes heller begrepet «trusselaktør».

Barn i sårbare situasjoner er ekstra utsatt

I løpet av de seks månedene som Kripos har tatt for seg, ble rundt 100 barn som var under 14 år kontaktet av trusselaktører på internett. Majoriteten var jenter (ca. 2 av 3) . Barna som ble kontaktet befant seg over hele landet.

Politiet trakk frem at noen av barna var i sårbare situasjoner som at de tidligere var utsatt for vold eller seksuelle overgrep, hadde foreldre med rusproblematikk eller bodde på barnevernsinstitusjon.

I rapporten understrekes det: Det er kjent at barn i en sårbar situasjon har høyere risiko for å bli utsatt for seksuell utnyttelse på internett.

Snapchat er størst

I politiets datamateriale startet kontakten oftest på Snapchat (43 %), etterfulgt av andre plattformer (25 %), Omegle (16 %), TikTok (6 %), Instagram (5 %) og Discord (5 %). Av spillplattformer var Fortnite og Roblox gjengangere, står det i rapporten.

At man enkelt kan starte samtaler med personer man ikke kjenner på Snapchat i tillegg til den store brukermassen, nevnes som risiko ved plattformen. I tillegg til at en del barn ukritisk godtar venneforespørsler fra ukjente.

Det er verdt å nevne her at Snapchat har innlemmet innstillinger og grep for tenåringer den siste tiden for å redusere kontakt mellom fremmede og barn. I tillegg til lansering av egne foreldreinnstillinger.

Kripos har også sett enkelte trusselaktører som kommer i kontakt med barn på Roblox flytter kontakten til Discord, hvor barna blir tilbudt Robux-gavekort i bytte mot seksualiserte bilder og videoer.

Bør vente med sosiale medier

Kripos er bekymret for unge barn som er på sosiale medier tidlig. Nettopp på grunn av risikoen for kontakt mellom overgripere og barn.

– De som har en seksuell interesse for barn har en helt annen tilgang på barn i dag enn for bare noen få år siden. En undersøkelse fra Medietilsynet viser at nesten halvparten av norske niåringer bruker sosiale medier. Vi foreldre har vært naive lenge nok. Barn på ni år bør ikke være på sosiale medier, sier Lise Matheson i en pressemelding. Hun er leder av seksjon for seksuelle overgrep mot barn ved Kripos.

Hun har derfor en oppfordring til foreldre og voksne som jobber med barn.

– Med bakgrunn i det vi ser mener vi at barn ikke bør få tilgang til sosiale medier så tidlig som mange gjør i dag. Vi i politiet jobber hele tiden med å forebygge at barn skal bli utsatt for seksuelle overgrep. Men vi klarer det ikke alene. For hver voksen som tar et aktivt grep og setter grenser for barn på sosiale medier, jo bedre kan vi som samfunn beskytte barn mot seksuelle overgrep på internett, sier Matheson.

Lyver om egen alder

Trusselaktører bruker flere metoder for å etablere kontakt med barn. Det er ganske vanlig å lyve om sin alder, altså at voksne som kontakter barn sier at de er yngre enn det de egentlig er. Ofte ved å spørre om barnas alder først.

Flere utgir seg også for å være jente, for eksempel ved å vise en falsk video av andre jenter. Noen bruker også stemmeprogrammer som gjør at de høres ut som jenter. Det å gi ros og komplimenter  er også virkemidler, eller det å tilby barn penger, narkotika eller alkohol mot seksuelle tjenester.

Bekymret for kunstig intelligens

I rapporten står det også at kunstig intelligens kan bli brukt av trusselaktører for å komme i kontakt med barn. Blant annet kan kunstig intelligens bli brukt til å få mer forståelse om plattformene som barna bruker, samt at språk og tekst kan tilpasses til dialogen med barn.

Genering av virkelighetstro bilder kan også føre til at noen kan utgi seg for å være barn.

I tillegg er politiet bekymret for at krypterte meldingstjenester fører til at viktige spor går tapt. Krypterte meldinger innebærer at kun avsender og mottaker har tilgang til innholdet. Ingen andre, ikke en gang plattformen selv kan åpne opp og lese meldingene.

Meldingsplattformene sletter automatisk data og beskytter informasjonen i applikasjonene.

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.

Hovedbilde: Shutterstock / fizkes