Politiet advarer mot fremmed person i Fortnite

Hoppemannen er tilbake. Han opererer gjennom chat i spill og vil ha kontakt med barn.

(Se oppdatering av saken nederst i artikkelen.)

Personen kaller seg «Hoppemannen» og spiller med barn i det populære spillet Fortnite. Dersom han spiller alene med et barn, innleder han samtaler som går utover temaer som handler om selve spillets gang. Mannen, hvis det er en mann, tilbyr barna ekte penger, spillpenger, drikke og klær og ber barna møte ham for at de skal hoppe på ham eller slå ham.

På Facebook skriver noen at det er barn som har møtt Hoppemannen, men Barnevakten har ikke fått bekreftet dette.

I Fortnite spiller man alene, eller på lag mot andre. Disse lagene kan man fylle med egne venner, eller med tilfeldige mennesker på nett. Da får man også mulighet for stemme-chat og tekst-chat.

Politiet har startet etterforskning

Hoppemannen har tidligere vært i mediene i 2008, 2010 og 2012. Det er uvisst om det er snakk om samme person eller om det er ulike personer som bruker navnet. I 2012 var Hoppemannen en nordlending i slutten av 20-årene, da ga politiet ham besøksforbud mot en 14 år gammel gutt som han hadde kontaktet.  I 2008 ga Hoppemannen barna sprit og sigaretter, og hadde holdt på med dette siden starten av 2000-tallet. Hoppemannen har altså vært i aktivitet i omkring 20 år, hvis det er snakk om samme person hele veien.

Et av motivene til Hoppemannen skal angivelig være å trene på smerte for å kunne delta som stuntmann i filmer. I 2008 oppfordret han ungdommer til slå ham i ansiktet.

Barnevaktens tips mot Hoppemannen

Det er viktig at foreldre daglig viser interesse for barnas digitale liv slik at det er naturlig for barna å si fra til dem om noe er galt. Snakk med barna om spillene og vær interessert i hvem de spiller sammen med.

Når man spiller Fortnite, kan man snakke sammen muntlig med andre spillere, det betyr at foreldrene kan høre samtalen hvis de er i rommet der barna spiller og barnet ikke bruker hodetelefoner. Hoppemannen skal visstnok vanligvis logge seg av hvis han skjønner det er flere i rommet når han spiller på lag med barn.

Dette kan du si til barna:

  • Ikke opprett én-til-én-chat med noen du ikke vet hvem er og kjenner på ekte.
  • Ikke kle av deg på bilder eller i filmer du deler med andre, eller i livestream.
  • Ikke møt noen du kun har kommunisert med alene i sosiale medier eller i spill. Skal man møte en nettvenn i virkeligheten for aller første gang, bør en forelder bli med.
  • Hvis du opplever noe ubehagelig eller at noen smisker og maser på deg eller truer deg og sier ting du ikke liker, så ikke svar, men vis det til en voksen du stoler på.
  • Husk at det kan være noen hemmeligheter som du ikke bør holde hemmelig. Fortell til noen voksne som du stoler på. Barn kan også snakke eller chatte gratis og anonymt med trygge voksne på Kors på halsen som er et samtaletilbud for barn og unge. Se korspahalsen.no

Noen ganger bør forhold anmeldes til politiet, eller man kan tipse Kripos gjennom nettpatruljer i ulike sosiale medier eller på tips.kripos.no

Fortnite har fått anbefalt aldersgrense 12 år av den europeiske merkeordningen PEGI.

Det er mulig i spillet å rapportere andre spillere som oppfører seg på en dårlig måte. Det finnes også foreldreinnstillinger i Fortnite, foreldrene kan for eksempel skru av tekst- og stemmechat og automatisk nekte nye venneforespørsler. Men tenk deg om før du går til slike skritt. Skrur du av stemmechat, har du samtidig ødelagt muligheten for barnet å ha sosial kontakt med sine venner når de spiller sammen.

Generelt bør strenge foreldreinnstillinger gjelde de yngste barna. Når barna blir eldre, bør de få ha mer privatliv på nett. Men også ungdom trenger at foreldre interesserer seg og involverer seg, også i det som skjer på nett.

En Hoppemann kan like gjerne dukke opp på kjøpesenteret, du kan ikke stenge barna ute fra hele verden og bare la dem leke i din egen hage eller balkong til de blir myndige.

Veien å gå er heller å vise interesse overfor barn og unge på nett og i spill. Snakk om nettvennskap og om smarte valg, og å sette grenser for seg selv og overfor andre.

Oppdatering 12. juni: Hoppemannen er pågrepet, melder Bergens Tidende. Han er siktet for seksuell krenkende eller uanstendig atferd og skal ha møtt flere gutter i Bergen.

Les også:

Tips og råd hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.