Foto: Shutterstock.com

Press på å gi etter for aldersgrenser

Det kan være vanskelig å nekte poden å få spille spill med høyere aldersanbefaling enn egen alder, særlig når en del av de andre vennene får lov av foreldrene sine. Rådgiver i Medietilsynet, Khalid Ezat Azam, gir råd.

Foto: Kine Jensen
Rådgiver Khalid Ezat Azam i Medietilsynet.

Mange foreldre kjenner på «presset» om å gi etter når barna spør om å få spille et spill, selv om aldersanbefalingen er høyere enn barnets alder. At det ikke er like enkelt å holde igjen, er noe rådgiver i Medietilsynet, Khalid Ezat Azam har forståelse for.

– Dette har nok alltid vært og kommer nok alltid til å være en utfordring for foreldre rundt omkring på kloden. Det er mulig å sette i gang forskjellige tiltak for å bli mest mulig samkjørte med andre foreldre, men ulike familier vil alltid ha forskjellige behov og regler for bruk. Det å måtte ta upopulære valg vil alltid være en del av foreldreansvaret, sier Azam.

Rådgiveren har dataspill og barns mediebruk som sitt hovedområde, og deler råd til foreldre som ønsker at poden skal bli inkludert med venner og klassekamerater. Det handler om å finne arenaer der foreldre kan prate sammen.

Det viktigste vil nok være å snakke med barna og andre foreldre for å komme frem til gode løsninger sammen.

– Snakk gjerne om digitale aktiviteter, både spill og bruk av sosiale medier, på foreldremøter, FAU og andre naturlige møtepunkter for foreldre. Da kan dere snakke om og diskutere hva barna er opptatt av og hvordan dere som foreldregruppe ønsker å ha det, sier Azam.

Rådgiveren påpeker også at foreldre må prate med barna sine og forklare hvorfor de ikke får lov til å spille spill med høy aldersanbefaling dersom det er bestemt.

– Barndom og ungdomstid er sterkt preget av ulike typer trender. På samme måten er spillverdenen og hva som er populært å spille styrt av trender. Vi mener det viktigste er at man forklarer for barnet hvorfor man ikke ønsker at hun eller han skal spille et bestemt spill, og at man er engasjert og interessert i det akkurat dine barn synes er gøy, sier Azam.

Nesten gammel nok?

Fortnite og Overwatch er nettbaserte skytespill som er blitt svært populære også på barneskoler over hele landet. Disse spillene har tolvårsgrense, og innbyr derfor også til yngre barn. Hvor streng skal man være dersom barna er i grenseland for å være gamle nok?

– Aldersanbefalingene på dataspill er veiledende, så det finnes ikke noe fasitsvar på dette. Foreldre kjenner barna sine best og må derfor ta en vurdering på hvordan innhold i forskjellige dataspill vil fremstå eller påvirke egne barn. Uavhengig av hvilket valg man tar, så er det viktig å snakke med barna og lage tydelige regler. I dette konkrete tilfellet vil vi anbefale at man snakker med barnet om spillet og forklarer hvorfor man synes det er greit, eller ikke synes det er greit at hun eller han skal spille det, sier Azam.

Og etter at man har tatt en beslutning, kan det være lurt å «sjekke ut» at barnet får en god opplevelse med spillet.

Hvis man kjøper eller laster ned et nytt spill anbefaler vi at man spiller det sammen med barna for å se hvordan de håndterer innholdet.

– Dette gjelder spesielt i tilfeller hvor man er i tvil. Denne typen spill gir en sterk spenningsfølelse som kan være moro for mange, men som også kan tenkes å være skummel og ubehagelig for andre, sier Azam.

Hvorfor er det aldersanbefaling på spill?

Aldersanbefalingene settes på grunnlag av innholdet, for eksempel vold, nakenhet og banning, sier Azam.

– I tillegg er det nyanser som gir forskjellige utslag i aldersgrense. Dette kan for eksempel være forskjell på tegneserieaktige figurer som slår hverandre med en klubbe i et barnevennlig univers, kontra realistiske voldsscener mellom menneskelige karakterer. Sammen vil derfor alders- og innholdsmerkingen som for eksempel PEGI (Pan European Game Information) setter, gi foreldre et godt inntrykk av hva de kan forvente i dataspill. I andre systemer, slik som på iPhone, vil det også gjerne være en kort beskrivelse der du kjøper eller laster ned spillet. Hvis man ikke har anledning til å sette seg nærmere inn i hva slags innhold et spill har, for eksempel ved å se trailere eller prøve spillet selv, anbefaler vi at man følger aldersanbefalingene så nærme som mulig, sier Azam.

Gode råd fra Khalid Ezat Azam:

  • Snakk med andre foreldre i klassen og finn gode rammer i fellesskap
  • Bruk FAU, foreldremøter på skolen og andre arenaer der foreldre møtes
  • Forklar barna hvorfor de ikke får spille et spill med høyere aldersanbefaling
  • Lag tydelige regler for hvilke spill barna får lov til å spille
  • Se og vurder hvordan barna håndterer nye spill
  • Finn gjerne trailere på internett, eller prøv til og med spillet selv for å finne ut hva det handler om
  • Hvis du er usikker, følg aldersanbefalingene så nærme som mulig

Illustrasjonsfoto: Shutterstock.com