Ny Snapchat-funksjon kan føre til mer overvåking av barna dine

Vært på skolen, butikken eller hos en venn? Ved å kjøpe et Snapchat-abonnement kan andre se et 24-timers «opptak» av hvor barna dine har bevegd seg på et kart.

Denne sommeren lanserte den populære sosiale medier-appen Snapchat en ny abonnements-funksjon. Ved å betale et årlig (479 kr) eller månedlig beløp (49 kr) får man tilgang til noen unike funksjoner:

  • Spøkelsesspor på kartet (se venners bevegelser de siste 24 timene på et kart)
  • Mulighet for å merke noen som «bestevenn» i appen
  • Mulighet for å se om venner har sett på dine stories gjentatte ganger
  • Et eget merke ved brukernavnet som viser om noen har betalt for et abonnement
  • Et solsystem (et slags kart) som viser hvilken rang man har i forhold til vennene sine. For eksempel om man er en person bestevenn, eller tredje bestevenn

Førstnevnte funksjon er kanskje den som er mest merkverdig, ettersom andre nå kan se et 24-timers opptak av ditt barns bevegelser på et kart.

Snapchat har allerede hatt en kartfunksjon hvor man kan se venners posisjon på et kart hver gang de logger seg på appen. Det nye er at man kan se deres bevegelser de siste 24 timer i form av gule streker på et kart. Og omvendt, de kan se dine bevegelser. Kun den som kjøper et abonnement vil ha tilgang til denne funksjonen, sier Trine Smedbold, juridisk rådgiver i Datatilsynet.

Appen registrerer ikke hvert eneste skritt man tar, men loggfører posisjonen hver gang man åpner appen. Se snapkartet her.

Foto: Trine Smedbold, juridisk rådgiver i Datatilsynet (Ilja Hendel)

Hvem følger med nå?

En av utfordringene med abonnementsløsningene til Snapchat, er at det er vanskelig å vite akkurat hvem i vennelisten som følger med på hvor man beveger seg.

– Man kan velge hvem man vil dele kartposisjonen med på Snapchat, men man får ikke beskjed om hvem som har skaffet seg et pluss-abonnement. Og det kan skape en usikkerhet om hvem det er som følger med, påpeker Smedbold.

Rådgiveren er skeptisk til den nye funksjonen, og mener at det kan føre til mer overvåking enn tidligere.

– Man deler mye mer informasjon enn før. Det er en form for overvåking over hvilke bevegelser man gjør gjennom et helt døgn. På den måten får andre innsikt i hvor man bor, hvor man går på skole og hvilken vei man går for å komme dit. Det sier noe om hvilke vaner man har, hvilke steder man pleier å besøke og mer. Det er tross alt ganske inngripende i en persons privatliv, mener Smedbold.

(Bildet over er ikke en reell, men en redigert utgave av snapkartet for å vise hvordan den nye kartfunksjonen ser ut.)

Men er det så farlig?

Selv om man bør unngå katastrofetenkning, mener Smedbold at det åpenbart er rom for misbruk med den nye funksjonen i Snapchat. Dersom barn og unge har noen i vennelisten som har uærlige intensjoner, er det mulig å bli fotfølgt digitalt.

– Mange barn og unge bruker appen, og noen barn kan være mindre kritiske til hvem de legger til som venner på Snapchat. Barn tar gjerne i bruk nye funksjoner raskere enn voksne, og noen kan dele mye informasjon om seg selv, sier Smedbold.

Rådgiveren påpeker at det er vanskelig å si i klartekst om den nye Snapchat-funksjonen er ulovlig eller ei.

– Samtidig baserer kartfunksjonen seg på samtykke. Man velger selv i appen om man ønsker å dele egen posisjon med andre eller ikke, samt hvem man deler dette med, påpeker Smedbold.

Anbefaler barn og unge å ta en «sikkerhetstest»

Smedbolds råd til barn og unge er å dobbeltsjekke hvem de deler posisjonen sin med i appen. I tillegg, basert på den nye funksjonen, vurdere om man er komfortabel med å dele denne type informasjon med andre eller ikke.

– Og til de som ikke har noe imot at venner ser bevegelsene man har på et kart, bør man i så fall kun dele dette med venner man stoler på. Litt avhengig av alder, kan det være lurt å gå gjennom innstillingene sammen med en voksen og bli enige om hva som er greit eller ikke greit å dele, avslutter Smedbold.

Slik endrer du på posisjonsdeling i Snapchat:

Gå til snapkartet (trykk på den lille nålen nederst til venstre i appen) > trykk på tannhjulet i øvre hjørnet:

Velg spøkelsemodus for ikke å dele posisjon med andre i det hele tatt. Eventuelt slå av denne og velg «kun disse vennene» for å bare dele posisjon med utvalgte brukere av appen.

Ønsker man å helgardere seg, kan man også skru av for appens mulighet til å bruke GPS/stedsplassering i mobilens innstillinger.

Foto: hovedbilde av Rachel Moon (Shutterstock). Skjermdump hentet fra Snapchat (redigert)

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.