Foto: Barnevakten / Shutterstock

Tenåringer selger nakenbilder på Snapchat

Politiets nettpatrulje advarer: Unge legger ut prislister på salg av nudes via Snapchat.

Politiet i Sør-Vest politidistrikt skriver på Facebook at jenter helt ned i 15-årsalderen selger både bilder og videoer av seksuell karakter på Snapchat.

Dette er avdekket i forbindelse med operasjon Spiderweb som jobber for å avdekke seksuelle overgrep mot barn, og politiet tror at mørketallet for salg av nakenbilder er stort. Jentene som politiet har vært i kontakt med sier at de ser på det som en måte å skaffe seg «lettjente» penger på, og transaksjonene skjer enkelt via Vipps.

Budskapet fra politiet er at foreldre må engasjere seg i de unges digitale liv, for slike nakenbilder og filmer kan komme ut av kontroll og spres på nettet, og da kan jentene bli truet til å dele grovere bilder.

Snakk med ungdommene om verdier og holdninger og det å sette grenser for seg selv og overfor andre. 

12 prosent av barn i alderen 13-18 år har sendt nakenbilde-selfie. 13 prosent av disse har fått betalt for det, ifølge Medietilsynets undersøkelse «Barn og medier 2020». Det betyr at omkring 1,5 prosent i denne aldersgruppen har fått betalt. Det er altså omkring 4500 tenåringer i Norge som har fått betalt for å dele selfinudes.

(Det fødes over 50.000 barn i Norge hvert år. Seks årskull blir 300.000. 1,5 prosent = 4500.)

Det er ikke dermed sagt at alle disse tenåringene aktivt sprer prislister, men politiet advarer mot et økende problem.

Kriminelt å ha nakenbilder av tenåringer

Det er kriminelt å oppbevare nakenbilder av personer under 18 år. Les: Når er et nakenbilde ulovlig?

Mange unge opplever også uønsket mas om nakenbilder, også av ukjente. 46 prosent av barn i alderen 13-18 år er blitt spurt om å sende nakenbilde. 42 prosent av disse ble spurt av en ukjent. Men det er altså få som sender, og det er enda færre som tar betalt.

Den som ber om nakenbilde, kan forsøke å manipulere barnet og si at det skylder å sende et nakenbilde siden barnet mottok et nakenbilde.  Det er viktig at foreldre på forhånd forteller barnet at det ikke skylder noen ting, dersom barnet får en slik henvendelse. Dersom barnet likevel føler at det må gi en respons, finnes det to løsninger:

Også barn kan få bøter dersom de dele nakenbilder av andre uten samtykke. Kriminell lavalder er 15 år.

Politiet informerer: Er det delbart?

Det betyr ikke at du bør forby barna å bruke Snapchat

Snapchat har, som de fleste sosiale medier, en del negative sider, men det betyr ikke at du automatisk bør be barnet stenge kontoen. Det er mye moro med Snapchat og kanskje det er nettopp denne appen som mange i klassen bruker for å holde kontakt. Men snakk med barna om hva som kan skje i appen og hvordan de da bør reagere.

Les flere artikler fra Barnevakten om nakenbilder.


Tips og råd hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.