Foto: Shutterstock / Giulio_Fornasar. Bildet viser ei jente som ser på en dataskjerm. Ansiktet viser at hun ikke liker det hun ser.

Advarsel: Hold ungene unna gore-videoer

"See gore" er steder på nettet der det deles grusomme videoklipp av ekte mord, ulykker og annet som er forferdelig, skremmende og ekkelt. Politiet har varslet Barnevakten om dette.

See gore og seegore finnes som emneknagger, kontoer og nettsider. Oversatt til norsk blir det: «Se gørr». På slike steder deles grusomme videoklipp, for eksempel av folk som dør i ulykker eller blir myrdet.

I sosiale medier kan det stå slik: #gore.

Politiet varslet Barnevakten for noen dager siden om en 8. klasse som hadde vært inne på en nettside med slike videoklipp.

Norske barn skårer dessverre høyt på erfaring med brukergenerert skadelig innhold, ifølge EU Kids Online.

Møkkasted med mulig virus

På en del av stedene med gore-innhold står det at man må være 18 år for å klikke seg inn. Men mange steder kommer ingen advarsel, bortsett fra at nettstedet eller kontoen lover fæle klipp. Det er først og fremst ordet gore som må få alarmen til å gå.

Nettstedene kan også være bygget opp slik at en drøss med nye sider åpnes i nettleseren, og du får en uggen følelse av at maskinen har fått virus. Det er altså flere grunner til å holde seg borte fra alt som heter gore på nettet.

Enkelte ganger kan kontoene eies av personer som vil tøffe seg med skremmende sketsjer, men risikoen er stor for at det vises også klipp fra virkeligheten. Barn ser kanskje ikke forskjell uansett.

Kun 1 av 3 snakker med foreldrene

Når barn og unge opplever noe negativt på nettet, tar de gjerne kontakt med noen venner, ifølge en undersøkelse fra EU Kids Online (2018).

Et råd til foreldrene er derfor at de snakker oftere med barna om barnas digitale liv i hverdagen, på en positiv måte. Slik kan det bli enklere for barnet å ta kontakt når det opplever noe negativt.

Barn kan være engstelige for at foreldrene reagerer for sterkt med å ringe politiet, stenge internett hjemme, kontakte skolen eller andre foreldre – eller kjefte. Det kan derfor være greit å snakke gjennom slikt før det oppstår en negativ situasjon. Legg en plan for hva barnet kan og bør gjøre.

Dilemma i samtalen

Det kan oppstå dilemmaer når du skal snakke med barnet om fæle trender på nettet. Hvis du er konkret og nevner for eksempel gore med navn, kan det hende at du introduserer noe som barnet ikke kjente til, og det kan teoretisk føre til at barnet oppsøker nettopp det du advarer mot. Du kjenner ditt barn best og må avgjøre hvordan du bør gå frem.

Hvilke verktøy har du som forelder?

  • Utsette introduksjonen av internett. De aller yngste kan ha barneklokke eller gammeldags telefon uten internett.
  • Utsette introduksjonen av sosiale medier. Et alternativ er chatte-apper som ikke har et synlig univers med brukere fra hele verden eller redaksjonelle innslag.
  • Samtale med barnet og bevisstgjøre det. Fortelle at det er en del ord man ikke bør søke opp eller klikke på. Det er også en del ting man ikke bør dele videre. I noen sosiale medier kan man klikke på «vil ikke se slikt innhold».

(Hovedbilde øverst: Foto: Shutterstock / Giulio_Fornasar.)

Les også: