Musikkstrømming for barn og unge

Slik finner du frem i musikkstrømmetjenester som barn og unge kan bruke. Les om fordeler og ulemper med Apple Music, Youtube Music og Spotify, samt hvilke foreldreinnstillinger som finnes.

Med mobiltelefonen i lomma har man fått en portabel musikkspiller. Her kan barn og unge lytte til favorittlåtene enten det er i takt med trening, vennebesøk eller i baksetet på bilturen. Men akkurat i hvilken form musikklyttingen skal pågå, er et neste spørsmål. Vi vil derfor gå gjennom noen av de mest «vanlige» måtene å strømme musikk på.

Husk også at barn og unge som bruker headset med høy lyd kan utvikle hørselsskader. Les gode råd om dette her.

Apple Music

Dersom man har en iPhone eller iPad, kan man benytte seg av Apples egen musikkstrømmetjeneste, Apple Music. Her får man tilgang til over 100 millioner sanger med et hav av artister, sanger, album og spillelister. Sanger kan også lastes ned til offline-bruk.

Tjenesten er samtidig ikke gratis. Fra og med første avspilling må man ha et aktivt abonnement. Med et familieabonnement kan man dele tilgang med resten av husstanden (opptil seks personer). Dette koster kr 189 per måned, og man slipper reklame.

Apple Music fungerer kun på Apple-enheter.

Foreldreinnstillinger:

Via skjermtid-funksjonen kan foreldre slå på et filter som utelukker sanger som inneholder banning (eksplisitt). Velg skjermtid, barnets navn, innholdsrestriksjoner og «ren» ved musikk under tillatt butikkinnhold.

Youtube Music

Google har gjennom Youtube utviklet en egen app for å lytte til musikk og se musikkvideoer. Youtube Music fungerer både i nettleser og som app som kan lastes ned til Google-enheter og Apple-enheter. Fordelen med Youtube Music er at appen er gratis, men inneholder da reklame og uten offline-bruk.

Også her har man tilgang til svimlende over 100 millioner låter, og man kan opprette spillelister og laste ned sanger så lenge man betaler for et abonnement.

Det finnes ulike abonnementer å velge fra, en som bare fjerner reklame (69 kroner i måneden), en som dekker en brukerkonto, og en som dekker flere familiemedlemmer (179 kroner i måneden).

Foreldreinnstillinger:

Foreldre kan med en Google-konto administrere barnets Google-konto på Youtube Music. Da kan man  begrense innhold etter alderen 9+ år, 13+ år og ubegrenset. Dette vil påvirke hvilke sanger og spillelister barna får tilgang til, selv om filteret ikke er perfekt.

For å få sette grenser for barna må man:

  1. Opprette en egen konto hos Google som forelder
  2. Deretter opprette enda en konto for barna (med mindre de har en fra før) og oppgi barnets navn og alder. Her må du også legge inn kredittkortet ditt som bekreftelse i prosessen
  3. Logge inn på Youtube Music med barnets konto, som igjen vil spørre om en bekreftelse via foreldrekontoen’

Les mer om dette her.

Spotify

Spotify er en godt etablert musikkstrømmetjeneste som i utgangspunktet er gratis å bruke. Men man kan bare spille av spillelister med musikk, og det er begrenset hvor mange ganger man kan hoppe over en sang per dag. I tillegg kreves abonnement for å bli kvitt reklame og for å laste ned sanger til offlinebruk.

Aldersgrensen på Spotify er samtidig 13 år. Sånn sett er det først og fremst ungdom og voksne utviklerne sikter mot. Man kan også velge ulike typer abonnement. Et familieabonnement kan deles med seks personer og koster rundt 200 kroner per måned.

Foreldreinnstillinger:

Det finnes en egen knapp for å skjule sanger med banning (eksplisitt). Denne finner man ved å trykke på innstillinger og så eksplisitt innhold-fanen.

Kjøp av album og enkeltsanger

Fordelen med musikkstrømmetjenester er at man har nærmest uendelig mye å velge fra. I tillegg opptar sangfiler mindre lagringsplass dersom man hovedsakelig spiller musikk fra nett. Ulempen er at når abonnementet stoppes, har man ikke lenger tilgang til sangene.

Via Apple iTunes kan man kjøpe enkeltsanger og hele album. De blir øyeblikkelig tilgjengelig på enheten og eies av brukeren. Et annet alternativ er nettsiden 7digital. Her kan man laste ned musikk til en datamaskin eller Mac, og deretter overføre til mobiltelefonen. Ifølge vilkårene er det kun brukere over 13 år med voksnes tillatelse som har lov til å bruke plattformen.

Det finnes også andre musikkstrømmetjenester som ikke er nevnt her. For eksempel, Tidal.

Foto: (hovedbilde) OlhaTsiplyar / Shutterstock


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.