Youtube Music

Youtube Music-appen er merket "foreldreveiledning" av PEGI og 12+ år i App Store. Android (Google)/ iOS (Apple)/ Windows.

ANMELDELSE: Youtube har en egen app for å kunne lytte til musikk og laste ned innhold til offline-bruk. Appen tilbys også med foreldreinnstillinger for å luke ut musikkvideoer og uegnede sanger etter alder.

Til tross for at Google med Youtube tilbyr videoer innen mange sjangre, også musikkvideoer, har Youtube en egen app som er dedikert til musikk.

Youtube Music samler alt man måtte trakte etter med over 100 millioner låter, spillelister, forslag til nye artister og sanger basert på det man liker, sangtekster og om man betaler for det, musikk som kan lastes ned til de gangene man ikke har tilgang til internett.

Youtube Music

Format: Android (Google)/ iOS (Apple)/ Windows
Kategori: Musikk
Utvikler: Google LLC

Appen stiller seg derfor som et interessant alternativ til Spotify og andre musikkaktører. Ikke minst med muligheten for å sette opp foreldreinnstillinger slik at man kan begrense hvilke musikkvideoer og sanger barna kan få tak i (filteret er ikke feilfritt).

Youtube Music finnes som app og kan brukes i nettleser. Dersom man laster ned appen til mobiltelefonen, må man logge inn med en Google-konto for å bruke tjenesten (mer om dette lengre ned i artikkelen).

Barn med en Google-konto som er under 13 år, må få hjelp av foreldre til å «aktivere» appen (komme i gang med). Foreldre må blant annet godkjenne påloggingen. Dersom foreldrene allerede har godkjent Youtube-pålogging tidligere, har barna også tilgang til Youtube Music.

Hovedsiden i appen har blant annet stemninger man kan trykke på som avslapping, trening og så videre for å vise en ferdig spilleliste med musikk. Ellers finner man her også forslag til nye artister og spillelister.

Appen har også et søkefelt hvor det er mulig å søke etter spesifikke sanger og artister. Her vil det dukke opp treff på musikkvideoer, sanger, album og spillelister som andre brukere har laget. Men avhengig av filtreringsvalg som foreldre har gjort (alder angitt på filter), vil det ikke nødvendigvis dukke opp noe særlig av spillelister som andre brukere har laget.

Når man spiller av en sang blir det som regel vist en musikkvideo. Her har man knapper for å «like» eller «mislike» en sang. Man kan også se sangteksten dersom den er tilgjengelig, og det er mulig å lagre sanger i egendefinerte spillelister.

For visse barnekontoer (filtreringsvalg angitt til 9+ år) vil det ikke dukke opp sangtekster til sangene med mindre dette er en del av musikkvideoen som blir vist.

Uten betalt abonnement (Youtube premium) vises det reklamevideoer i starten av en sang, og man kan heller ikke laste ned sanger til offline-bruk. Musikken pauses også når man går ut av appen eller om skjermlåsen slås på.

Det finnes ulike abonnementer å velge fra, en som bare fjerner reklame (69 kroner i måneden), en som dekker en brukerkonto, og en som dekker flere familiemedlemmer (179 kroner i måneden).

Alt i alt er Youtube Music en innholdsrik app som er intuitiv å bruke. Her er det mye å velge fra, ikke minst med muligheten til å utvide repertoaret når man kan få forslag til nye artister. Appen fungerer uten tvil best når man har et aktivt abonnement. Blant annet med muligheten til å laste ned musikk til offline-bruk og for å bli kvitt reklame.

Samtidig er dette også et økonomisk spørsmål og hva man har mulighet for å prioritere på familiebudsjettet. Appen fungerer også nokså bra uten et abonnement.

Egnethet

Youtube Music er merket «foreldreveiledning» av PEGI og 12+ år i App Store. Vilkårenes aldersgrense på 13 år er trolig ment absolutt, altså noe man er forpliktet å følge. Samtidig kan foreldre aktivere Youtube Music på vegne av yngre barn, mer om dette lengre ned i artikkelen.

Foreldreveiledning brukes som merking når innholdet i appen ikke kan vurderes på forhånd. På Youtube Music endres innholdet når nytt innhold slippet til. PEGI forklarer derfor ved slike tilfeller at «foreldreveiledning» innebærer at innholdet i appen kan og kan ikke være egnet for barn – og foreldre anbefales å veilede barna dersom de skal bruke appen.

Smarte innstillinger

I brukervilkårene til Youtube står det oppført en 13-årsgrense og krav om samtykke fra foreldre, men at barn under tretten år kan bruke Youtube Music (Tjenesten) dersom dette er «aktivert» av en verge/foresatt.

Da må:

  • Foreldre selv ha en Google-konto
  • Barna få en barnekonto som er administrert (og på den måten aktivert) av foreldrene
  • Mor eller far godkjenne at barna får tilgang til Youtube Music

Med foreldreinnstillingene kan man begrense innhold etter alderen 9+ år, 13+ år og ubegrenset. Her er eksempler på det filtrene tillater (ifølge Youtube):

  • 9+ (utforsk): spillelister, album, miksere og sanger. Ingen direktesendinger. Sanger kan inneholde mild vold, støtende språk, regulerte stoffer, pedagogisk innhold knyttet til psykisk helse, kroppsbilde- og endringer og seksuell helse.
  • 13+ (utforsk mer): Alt over i tillegg til forekomster av ekte vold, begrensede mengder stygt språk, regulerte stoffer, ikke-eksplisitte seksuelle referanser, og emner knyttet til fysisk, psykisk og seksuell helse og velvære.
  • Mesteparten av Youtube: Alt over i tillegg til eksplisitt vold, seksuelt innhold, nakenhet, eksplisitt stygt språk og emner som psykisk sykdom, slanking og seksuell helse. Innhold som er merket med 18-årsgrense av kanalene selv, systemene eller moderatorene til Youtube, filtreres bort.

Som eksempel. En barnekonto på 9+ år kan ikke lagre spillelister som blir tilgjengelig for andre (offentlig). Sangtekster er heller ikke synlig når man spiller av sanger.

For å få sette grenser for barna må man:

  1. Opprette en egen konto hos Google som forelder
  2. Deretter opprette enda en konto for barna (med mindre de har en fra før) og oppgi barnets navn og alder. Her må du også legge inn kredittkortet ditt som bekreftelse i prosessen
  3. Logge inn på Youtube Music med barnets konto, som igjen vil spørre om en bekreftelse via foreldrekontoen

Ingen perfekt løsning

Selv om Youtube Music med foreldreinnstillinger er bedre enn ingen foreldreinnstillinger, er ikke løsningen feilfri. Som eksempel kunne vi med barnekontoen 9+ år finne og spille av sangen Sjeiken 2015 av Tix & The Pøssy Project. Som inneholder svært grove sangtekster deriblant ord som kn#ll og h#re. Andre russelåter som omhandlet sex og «drikking» dukket også opp og kunne spilles av på barnekontoen.

Andre ganger derimot kan man se at filteret fungerer bedre ved at spesifikke sanger er blitt luket bort fra album ettersom de inneholder banning (markert som eksplisitt). Så det er tydelig at Youtube Music med foreldreinnstillinger hjelper, selv om det ikke er perfekt.

Merk at det i mange tilfeller også vises musikkvideoer i appen. Her kan det være innhold som man kan reagere på. I appen finnes det muligheter for å rapportere innhold. Trykk på de tre prikkene når du spiller av en sang, og velg rapporter.

Testet på iOS

Reklamefilm

Lenke til appen her: iOS/Android.

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten