FIFA 21

PlayStation 4/PlayStation 5/Xbox One/Xbox X/Nintendo Switch/Windows. Barnevakten anbefaler spillet fra syv år.

ANMELDELSE: Årets FIFA byr på mye fotballglede, men bare små endringer fra fjorårets spill i serien.

FIFA er kanskje det aller beste fotballspillet på markedet til tross for tett konkurranse med Pro Evolution Soccer. Med ekte spiller- og lagnavn fra hele verden, autentiske stadioner og en spillmekanikk som er farlig nær virkeligheten – er dette en skikkelig god måte å oppleve fotballglede på.

Grafikken er virkelighetsnær enten det er stadion og publikum, samt hvor nær spillfigurene minner virkelighetens helter.

Med kommentarspor, publikumsrop og animasjoner før kampene, bygges stemningen opp til kamp!

FIFA 21

Format: PS4/PS5/Xbox One og X/Switch/Windows
Sjanger: Sport/fotball
Utvikler: Electronic Arts
Utgiver: Electronic Arts

Utviklerne har også vært gode på å legge inn noen nyheter i spillserien, samtidig som de har holdt seg tro til tradisjonen. Det betyr at fansen ikke har blitt overveldet av massive endringer som har forandret spillet totalt.

Man kan fint hoppe over ett eller to år i serien og allikevel føle seg kjent.

I de siste årene har vi fått se et nytt, historiedrevet karrieremodus, innlemmelse av kvinnelandslag, og i fjor, gatefotball! Årets utgave derimot, byr kun på små justeringer.

Samtidig er man nesten «bundet» til å kjøpe nye utgaver av spillet. Blant annet får man oppdaterte lag- og spillernavn med hver nye utgave. I tillegg, om man skal spille på nett i FIFA Ultimate Team, må man ha samme versjon som andre spillere for å være med på det nyeste.

Spiller man mest alene og ikke på nett – er det ikke sikkert at det er nødvendig å oppgradere for hvert år.

Av endringene i spillet er så klart justeringer i spillmekanikk. FIFA forklarer disse ofte på en måte som virker banebrytende, men i praksis, merker man disse minimalt. Det er allikevel små justeringer som får spillet til å virke mer autentisk.

Nytt er blant annet et driblesystem. Bedre styring og respons skal gjøre det mulig å holde ballen unna forsvarsspillere. Dette kalles «agile dribbling» og styres med R1/RB-knappen og venstre joystick, slik at man kan bevege ballen fra side til side.

I forsvar kan man også presse angrepsspillerne for å huke tak i ballen.

Posisjonssystemet er også forbedret for dataintelligensen. Det betyr at spillerne skal være flinkere til å plassere seg på banen med tanke på pasninger, skudd og blokkeringer. Så de datastyrte medspillerne er altså blitt mer intelligente. Og med det slipper man kanskje en del irriterende offside.

Man får nå også bedre styring over medspillere når man er i angrep. Ved å bruke L1/LB og høyre joystick etter at man har begynt å løpe, kan man velge retningen medspilleren skal løpe. Det samme gjelder ved pasninger. Dette gir deg som spiller mer kontroll over angrepet ditt.

Et mer naturlig «kollisjonssystem» hindrer også spillerne fra å falle over hverandre hele tiden. Fotballspillerne beveger seg altså mer naturlig i nærmøter og intense dueller om ballen. Så mindre fall, mer kjemping.

Ellers er pasninger, heading av ballen, blokkering og mer justert for å gi bedre kontroll og opplevelse. Man kan lese hele dette omfattende dokumentet fra EA for å få innsikt i alle forandringene som er blitt gjort. Du kan også se reklamevideoen nederst i artikkelen for å få en rask oversikt.

Utover det er kjernen i spillet som før. Man kan velge favorittlaget sitt, justere taktikker og utvalget i spillerstallen, kjempe i turneringer og spille alene, med venner på samme skjerm, eller på nett.

I FIFA Ultimate Team skal man bygge opp et fotballag fra bunnen av og konkurrere mot spillere fra hele verden. Ved å kjøpe nye spillere bygger man opp laget med ikoner som Messi, Ronaldo, Neymar, Lewandowski, Salah og mer.

Samtidig, er dette også en av de mer kontroversielle utgavene av FIFA der man kan punge ut med ekte penger for å få bedre fotballspillere raskere, og dermed et konkurransefortrinn. I år er det også noen ikoniske fotballkort som kanskje kan friste nok til at man ønsker å åpne lommeboka.

Ellers er dette stedet der man virkelig drifter et fotballag og tar hånd om både det som skjer på- og utenfor banen. Man kan bygge en egen stadion, og må ta hånd om mange avgjørelser som manager for fotballaget. Noen forenklinger er også gjort slik at man slipper en del mikroavgjørelser.

Det er også et større fokus på lagarbeid i år. I «FUT Co-Op» kan man spille sammen med en venn og nå målsettinger (i tillegg til å vinne kamper) for å få belønninger.

Her kan man samarbeide i både Division Rivals og Squad Battles for å få ukentlig fremdrift, og jobbe mot nye co-op-målsettinger for å vinne, men også få belønninger for å spille sammen.

Volta fotball er fortsatt en del av spillserien som ble innlemmet i fjor. Dette dreier seg om gatefotball og intense kamper med færre spillere på banen.

Her kan man lage sin egen spillfigur og bytte på klær og tilbehør. Med over 20 baner fordelt ut på kloden er det mange mål som skal skåres. I «Volta Lag» kan man spille på nett med venner.

Karrieremodus er ellers en fin måte å dykke inn i sporten over et lengre tidsrom. Her kan man velge å delta som spiller eller manager. Ved å ta avgjørelser vedrørende taktikk, spillerkjøp, treninger og mer – kan man lede et lag til seier (eller tap så klart).

Hvis man ikke vil spille alle kampene selv, kan man simulere disse slik at datamaskinen spiller kampen for deg. Nytt er et bedre simuleringsmodus slik at man kan få bedre oversikt over statistikk i sanntid og man kan endre på strategi underveis – eller hoppe inn i kampen og ta styringen selv når som helst.

Turneringer og tabeller som UEFA Champions League, CONMEBOL Libertadores, Premier League, LaLiga Santander, og Bundesliga står også på menyen. I tillegg til norske cuper og tabeller.

FIFA 21 er altså et flott fotballspill. Mer enn å være en splitter ny utgave, kan man heller se på FIFA-spillene som årlige lanseringer med små oppdateringer og justeringer.

Her får man tilgang til lag og fotballhelter fra hele verden, både kvinner og menn. I det ene øyeblikket konkurrerer man mot en venn på samme skjerm. Etter det spiller man kanskje alene i karrieremodus og tar hånd om alt fra formasjoner til taktikk, spillerkjøp og mer.

Så er det ut på banen og treffe en nydelig pasning, bygge opp et angrep og så nyte jubelen fra tilskuerne når ballen treffer nettet. FIFA 21 leverer mye fotballglede og en autentisk opplevelse hele veien. Og med innlemmelse av Volta Fotball har man også en helt annen måte å oppleve spillet på via gatefotball.

Egnethet

FIFA 21 har fått PEGI angitt til tre år, altså den laveste aldersanbefalingen. Vi velger allikevel å anbefale spillet fra syv år på grunn av vanskelighetsgrad. Det er mye menynavigering og knappekombinasjoner som må læres.

Men utenom det er det ikke noe innhold i spillet som tilsier at yngre barn ikke kan spille FIFA.

Foreldre bør være oppmerksom på mulighetene til å handle i spillet for ekte penger. I «Ultimate team» skal man bygge opp et fotballag for å konkurrere mot andre på nett. Man kan man kjøpe pakker med fotballspillere, og dette er delt inn i bronsepakker, sølvpakker og gullpakker. Man kan kjøpe disse kortpakkene for virtuelle penger (mynter) som man tjener opp ved å få fremgang i spillet, eller så kan man bruke ekte penger og kjøpe «FIFA points». Det er ikke mulig å vite hvilke fotballspillere man får når man kjøper kortpakker, så utfallet er hemmelig.

I spillbutikken Steam står denne benevnelsen: «This game includes optional in-game purchases of virtual currency that can be used to acquire a random selection of virtual in-game items».

De virkelig berømte fotballheltene er svært sjeldne og dukker opp tilfeldig i kortpakker. Så man kan i praksis bruke tusenvis av kroner på å kjøpe kortpakker, uten at Messi eller Ronaldo dukker opp av den grunn.

Det kan bli fristende å bruke ekte penger i «Ultimate team», da dette gir fordeler i spillet, samt rask tilgang til heltene i sporten. Man kan spille og få fremgang og belønninger uten å bruke ekte penger, men dette er svært tidkrevende. Ekte penger fungerer dermed som en snarvei. Og alt det man oppnår i denne utgaven av FIFA, går i null når man kjøper neste utgave av spillet. Så det blir en stadig rundans for å få tak i drømmelaget sitt.

FIFA 21 har for øvrig mye innhold for de som vil spille «ordinære» modus på nett, eller sammen med venner. Dette er en god måte for barn og unge til å bli kjent med sporten, fotballregler, taktikk, spiller- og lag navn, og andre aspekter av fotballverden, både på og utenfor banen. I karrieremodus kan man lære mer om hva som må til for å skape et godt lag.

Spillet inneholder også mye regning med tolking av tabeller, økonomihåndtering, spiller- og lagstatistikk, tidtaking og mer.

For å spille på nett, må man på noen spillkonsolller ha et online-abonnement som må kjøpes utenom. Har man som forelder opprettet en barnekonto på sin PlayStation, er det per nå ikke mulig å spille på nett i FIFA med denne kontoen.

Andre spillkonsoller kan ha lignende begrensninger, men det har vi ikke testet. Det er dessuten en trettenårsgrense i vilkår for å opprette en EA-konto som gjelder for å spille på nett i FIFA. Dilemmaet da er at barn under tretten år må «lyve på alderen» når de oppretter en EA-konto, og på PlayStation, må de spille på en forelders konto, noe som fører til at man ikke kan bruke gode innstillinger for foreldrekontroll.

FIFA inneholder også mye reklame på stadion og lignende med plakater fra ekte merker.

Man kan også chatte i spillet med stemme og tekst.

Vanskelighetsgrad:

3-6 år: Kan være vanskelig for de aller yngste å kontrollere fotballspillere og navigere i menyer.

7-11 år: Spillet kan mestres av barn i denne aldersgruppen. Man kan justere vanskelighetsgrad på motstanderen slik at utfordringen tilpasser seg barnets nivå. Spillet har også en opplæringssekvens og ulike treningsmodus som finjusterer ferdighetene i forsvar, midtbane og angrep. Og man kan skru på hjelpemidler som pasninghjelp, skuddhjelp og mer.

12-15 år: Spillet vil også være utfordrende for eldre barn og unge. Man kan øke vanskelighetsgrad på motstanderen, og på internett vil man stadig kunne møte spillere med ulik ferdighetsnivå.

16+: Spillet vil kunne by på fotballglede for eldre ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Les mer om bruk av ekte penger i FIFA