Tiktok med nye foreldreinnstillinger

Filtrer bort uønsket innhold fra podens Tiktok-feed og sett grenser for appens masing. Vi tipser også her om en egen knapp for å "refreshe" hele algoritme-historikken.

Til tross for å være i hardt vær den siste tiden når det gjelder innsamling av brukerdata, fortsetter Tiktok å legge til nye funksjoner og restriksjoner for barn og unges bruk av appen. Utviklerne har lenge vært forut med å innlemme foreldreinnstillinger.

Som eksempel er det egne tiltak for brukere mellom 13 – 15 år:

 • Kontoen opprettes som privat som standard
 • Kommentarfeltene på barnas videoer er ikke åpne for absolutt alle
 • Ikke mulighet for å sende eller motta private meldinger
 • Andre kan ikke låne innhold fra videoene som barna lager, altså lage «duett» og «stitch» med videoene til barna
 • Andre kan ikke laste ned videoer som barna har publisert
 • Barnas kontoer blir ikke foreslått for nye personer å følge
 • Direktestrømming er kun åpent for brukere over 16 år. Det vil si at yngre brukere kan ikke se på eller sende direktesendt innhold. Og for å sende direktesendt innhold må man være over 18 år
 • Barna kan ikke kjøpe digitale klistremerker som de kan gi som gaver til andre

Begrens uønsket innhold i appen

Det som er nytt nå er enda flere muligheter for å filtrere bort innhold som kan dukke opp i appen. Tidligere har tenåringer kunnet gjøre dette selv, men nå kan foreldre også gjøre dette på vegne av barna.

Merk at kontoen til barna må være knyttet til foreldrenes Tiktok-konto via det som heter «Family Pairing». Oppskrift på hvordan du setter opp «Family Pairing», finner du langt nede i vår anmeldelse av appen eller nederst i denne artikkelen.

Man kan skru på begrenset innhold-modus som er et generelt innholdsfilter. I tillegg, kan man nå skrive inn nøkkelord. Det kan være ord som «krig», «slåsskamper» eller «ulykker». Antageligvis må man legge til en kombinasjon av både engelske og norske ord ettersom mye av appens innhold er internasjonalt.

Det er videoer som har disse ordene i videobeskrivelsen eller i form av klistremerker som blir luket bort.

Velg innstillinger > foreldrekontroll > barnets kontonavn > innholdspreferanser > filtrer videonøkkelord

Du kan også gjøre dette direkte på barnas Tiktok-konto.

Velg innstillinger > innholdspreferanser> filtrer videonøkkelord

Avgjør når appen skal stoppe å mase

Selv om man kan ta flere grep for å gjøre mobiltelefonen mindre masete direkte på enheten, kan foreldre også slumre Tiktok innenfor bestemte klokkeslett. Som standard slår Tiktok av varsler mellom 22:00 og 08:00. Dette er et tiltak for å «støtte tenåringens digitale velvære» som utviklerne selv skriver.

Utover standardvalget nevnt over, kan man også angi et eget klokkeslett som appen ikke skal sende varsler innenfor.

Velg innstillinger > foreldrekontroll > barnets kontonavn > plan for push-varsler

Som standard varsler også Tiktok brukere under 18 år når det har gått en time med bruk av appen. Dette varselet dukker opp daglig. Det dukker da opp en kode på skjermen som barna må skrive inn for å fortsette å bruke appen. Inne på tenåringens skjermtid-side er det også mulighet for å sette opp at appen skal varsle om å ta pause ved leggetid, eller etter så og så mange minutters bruk av appen.

Velg innstillinger > skjermtid

Gjenopprett algoritmen på et tastetrykk

Har Tiktoks algoritme gått over styr? Får barna opp mye innhold og videoforslag som de ikke ønsker? For å påvirke algoritmen og videoforslagene som dukker opp automatisk på «for deg»-siden, kan man alltids trykke på ikke-interessert knappen.

Denne finner man ved å holde inne på en video og så trykke på knappen i menyen som dukker opp. I tillegg kan man også gi hele algoritmen en gjenoppretting og ny start.

Velg innstillinger > innholdspreferanser> oppdater for deg-strømmen

Oppsummert – hva kan man styre med Tiktoks foreldrekontroll:

 • Sette grenser for hvor lenge barna kan bruke Tiktok daglig, eventuelt ulike grenser for ulike dager
 • Slå av push-varsler mellom et gitt klokkeslett
 • Velge hvem barna kan sende direktemeldinger til (venner eller avslått). Det er også innført 16-årsgrense for å sende og motta direktemeldinger (gjeldende fra 30.april 2020)  blant annet fordi Tiktok vil hindre overgripere i å bygge relasjoner med barn
 • Blokkere upassende innhold med «begrenset modus». Tiktok omtaler det slik: «may not be appropriate for all audiences», og denne type innhold blir dermed ikke synlig blant videoene som barna kan se. Her kan man også legge til videonøkkelord for å fjerne videoer som bruker bestemte ord i videobeskrivelsen
 • Låse kontoen til barna slik at denne blir privat, og ikke offentlig – slik at barna nå må godkjenne hver enkelt nye følger
 • Skru av muligheten for at barna kan søke på videoer og få kommentarer på innhold som de har delt i appen

Slik aktiverer du «foreldrekontroll»

 1. Gå inn på profilsiden
 2. Trykk på de tre strekene øverst til høyre i appen for å komme til innstillingene
 3. Velg «foreldrekontroll»
 4. På forelders Tiktok-bruker velger du «parent» og på barnets bruker velger du «teen». Så tar du bilde av QR-koden for å koble kontoen sammen
 5. Den voksne kan nå trykke seg inn på barnets brukernavn og justere på ulike innstillinger
Les mer