Foto: Shutterstock / Nattakorn Maneerat. Bildet viser to voksne som blir filmet for et danseinnslag på Tiktok.

Startside: Tiktok og hva foreldre bør vite

FORELDRE: Her har vi for foreldre samlet tips, råd og informasjon om Tiktok.

 • Tiktok er en underholdningsapp der brukerne kan dele korte videosnutter med hverandre.
 • Mange land og virksomheter forbyr eller fraråder Tiktok fordi man er utrygg på personvernet.
 • Appen samler inn mange flere personopplysninger enn hva andre apper gjør.
 • Tiktok pleier samtidig å ligge i forkant med nye foreldreinnstillinger.

Hva slags app er Tiktok?

Tiktok-appen viser korte videoer som folk har laget selv, i en evig strøm som aldri tar slutt. Videoene kan handle om alt fra noen dansetrinn til konspirasjonsteorier. Les gjerne vår anmeldelse av Tiktok, der er det en del tips og råd. Men det kommer også noen tips lenger ned i denne artikkelen.

Mange land og virksomheter forbyr eller fraråder Tiktok

Stadig flere forbyr appen Tiktok fordi man mener appen utgjør en sikkerhetsrisiko, man mener at appen samler inn for mye persondata og at man antar at kommunistpartiet i Kina har mulighet til å få tak i opplysninger fra brukerne. Tiktok hevder i møte med Barnevakten at appen aldri har gitt fra seg opplysninger til Kina. Det samme sa Tiktok-sjefen i høringen i den amerikanske kongressen.

Når et land eller en kommune innfører forbud mot Tiktok, gjelder det som regel ansattes bruk av appen. Men enkelte land har også innført totalforbud.

I Norge er det Nasjonal sikkerhetsmyndighet som har kommet med råd angående Tiktok. Appen bør ikke installeres på offentlig ansattes telefoner og lignende som er knyttet til arbeidsgiveren. Det gjelder også private telefoner som kommuniserer med arbeidsgiverens datasystemer, for eksempel via e-post.

Nasjonal Sikkerhetsmyndighet fikk i oppdrag fra Justisdepartementet å sjekke Tiktok. Det kan hende at Nasjonal Sikkerhetsmyndighet ville ha kommet til samme konklusjon ved også andre sosiale apper dersom de hadde fått i oppdrag å sjekke disse. Men det vet vi ikke. Det eneste vi vet, er at norske myndigheter mener at Tiktok og Telegram utgjør en sikkerhetsrisiko for Norge, via offentlig ansatte.

Etter at rådet mot Tiktok og Telegram kom, forbød stadig nye etater og kommuner Tiktok for sine ansatte. En god del store selskaper som Telenor, Telia og NRK innførte samme forbud for sine ansatte. Det samme har skjedd i utlandet, for eksempel BBC har innført forbud.

Se lenger ned i artikkelen eksempler på land som har innført helt eller delvis forbud mot Tiktok. Mer om sikkerhetsrisikoen her.

Vi har spurt Nasjonal Sikkerhetsmyndighet om deres advarsel også gjelder barn, men det er utenfor deres ansvarsområde. Barnevakten kjenner ikke til noen offentlig myndighet i Norge som advarer mot at barn bruker Tiktok. Men en undersøkelse viser at Tiktok samler inn enda flere personopplysninger enn andre apper. 

NRK Supernytt har gått ut av Tiktok

Hva bør barna passe på?

Vær obs på de tre P-ene:

 • Påvirkning: Barn kan bli påvirket av innholdet som andre brukere legger ut og som appens algoritmer kan forsterke effekten av.
 • Personvern: Det er mange bekymringer om personvernet i appen, se lenger ned.
 • Publisering: Hvis ditt barn legger ut egne opptak, er det viktig å vite at andre brukere har rett til å benytte opptakene til å lage sine egne videoer. Dette gjelder innslag til barn over 15 år.

Det er viktig å ha et bevisst forhold til algoritmer slik at man ikke kommer inn i en spiral med negative videoer. Tiktoks algoritmer kan pushe upassende videoer for barn. I januar 2023 kom Tiktok med en funksjon som barna kan benytte for å bli mer bevisst på algoritmene.

NRKs undersøkelse avslørte at Tiktok viser helt ulike innslag til brukere til Russland og Ukraina fordi Tiktok-opplastninger ble stengt i Russland. NRK-artikkelen gir innsikt i hvordan algoritmene fungerer.

Tiktok viser mange falske krigsnyheter, melder nettstedet Journalisten.

Gode foreldreinstillinger – samtidig en bekymring om personvern og negativ påvirkning

Tiktok eies av et privat selskap fra Kina. Appen ligger ofte foran populære apper fra Vesten når det gjelder gode foreldreinnstillinger. Tiktok fjerner også  titusener av hatefulle videoer jevnlig.

Samtidig er ikke alt på stell.

Personvern: Tiktok samler inn mer persondata enn andre apper. Flere av de store sosiale appene har fått bøter på grunn av sviktende personvern, det gjelder også Tiktok.  Eierne fikk en bot på nesten 6 millioner dollar av amerikanske myndigheter i 2019, Tiktok hadde samlet inn navn, e-postadresser og andre personlige opplysninger om barn. Appen samler også inn biometriske data.

Mange er bekymret for at myndighetene i Kina har tilgang til alle persondata i Tiktok, for eksempel EU har flere pågående undersøkelser av Tiktok (pr desember 2022).

I Storbritannia pågikk en undersøkelse i 2022 hvor man varslet at Tiktok kunne få en bot 29 millioner pund for brudd på personvernet for barn. Boten 12,7 millioner pund i april 2023. Sør-Korea ga Tiktok en bot til Tiktok for det samme i 2020.

Norge: Tiktok ble i desember 2022 klaget inn til Datatilsynet av stiftelsen Tinius.

23. mars 2023 i USA: Tiktok-sjefen klarte ikke å overbevise kongressmedlemmene om at appen er trygg

15. september 2023: Tiktok fikk en bot på nesten 4 milliarder kroner av EU, fordi appen ikke sikret barn godt nok i siste halvår av 2020 som var perioden som ble undersøkt.

Mars 2023: Bedre personvern med innstillinger i Tiktok

Påvirkning: Magasinet Forbes kaller Tiktok et propagandaapparat for kinesiske myndigheter. Forbes fant ut at 300 ansatte i Tiktok arbeidet tidligere i det statlige TV-selskapet som er underlagt Kinas myndigheter.

FBI mener at Kina kan bruke Tiktok til å påvirke amerikanere og til og med ta kontroll over telefonene. Allerede i 2019 innførte man forbud mot at amerikanske soldater kan benytte Tiktok.

I USA er det forbudt for statsansatte å laste ned og bruke Tiktok på telefoner og datamaskiner som eies av staten (vedtatt i desember 2022).

India, Syria, Indonesia, Bangladesh, Armenia og Aserbajdsjan har forbud mot Tiktok, enten på grunn av sikkerheten eller fordi det finnes porno eller slavehandel (human trafficking) i appen.

Les også: Antisemittisme og konspirasjonsteorier spres på Tiktok.

Indiana saksøker Tiktok for villedende markedsføring

Den amerikanske delstaten Indiana saksøker Tiktok angående sikkerhet og barn. Indiana planlegger en bot på 5.000 dollar for hvert brudd. «Tiktok er en trojansk hest sluppet løs på intetanende amerikanske forbrukere som er blitt villedet av selskapets falske fremstillinger om innholdet», står det i rettsdokumentene. (Barnevaktens oversettelse).

Rettsdokumentene sier at tenåringer i USA bruker 99 minutter hver dag på Tiktok og at algoritmene fremmer en rekke upassende innhold for barn i alderen 13-17 år. Blant annet nevnes taggen #deviouslicks som fikk elever fra hele landet til å drive hærverk på skolene.

I følge rettsdokumentet lover Tiktok at appen skal være trygg og passende for brukere i alderen 13-17 år og at upassende innhold skal vises sjelden eller være av mild karakter. Men dette er slett ikke er virkeligheten, mener Indiana, aldersgrensen på 12+ er derfor villedende.

Rettsdokumentet mener en mer passende aldersgrense er 17+, fordi appen har et rikelig innhold av tobakk, alkohol og narkotika. Indiana påpeker at hvis man bruker søkefeltet, vil appen autofullføre ordet du har startet på, og på den måten vises upassende innhold. Det holder å skrive «al», så autofullfører Tiktok med «Alkohol». Noen av sinnslagene handler da om hvordan skjule alkohol for foreldrene. Det holder også å skrive «str», så autofullfører Tiktok med «Strippers on Tiktok».

Aldersvilkårene i Tiktok

I vilkårene for å bruke appen kommer det frem at eierne ikke ønsker yngre brukere enn 13 år. Noen ganger er aldersvilkår i apper noe absolutt som foreldre ikke gis anledning til å overstyre.

Vilkårene har blitt tydeligere og tydeligere når det gjelder aldersgrensen. Høsten 2022 står det slik i vilkårene:

«Du kan kun bruke plattformen hvis du er 13 år eller eldre. Vi overvåker for mindreåriges bruk, og vi vil avslutte kontoen din hvis vi med rimelighet mistenker at du er mindreårig. Du kan klage på vår beslutning om å avslutte kontoen din hvis du tror vi har tatt feil om alderen din. Kort sagt: Du må være minst 13 år for å bruke plattformen vår.»

Appen har for øvrig aldersgrense 16 år for å sende og motta meldinger.

Din versjon er en annen enn barnas

Opplevelsene på Tiktok styres i stor grad av algoritmene. Det du ser av videoinnslag på din mobil er noe ganske annet enn hva barnet ditt ser. Kanskje opplevelsen til barnet ditt er en endeløs strøm av dansevideoer mens du ser mest innslag om fotball og katter. Eller politiske demonstrasjoner.

Barnevakten testet algoritmene i februar 2022, vi ble overlesset med krigsvideoer.

Og som med alle sosiale medier kan også Tiktok misbrukes til noe ulovlig. Et eksempel er elever som sprer bilder av lærerne.

Når en sosial app blir populær, kommer på banen også de som vil bidra positivt, det er for eksempel tusenvis av barn som følger psykolog Maria Østhassel på Tiktok. Samtidig mener den norske tiktokeren Kristoffer Kaayne Kaalsaas at barn bør vente med Tiktok.

Ute på Tiktok patruljerer norsk politi som bruker humor for å holde kontakt med barn og unge.

Challenges

Selv om det stort sett går bra i sosiale medier, bør foreldre være oppmerksomme på det som kalles challenges, det er utfordringer som sprer seg og som brukerne skal filme seg selv utføre. Noen slike utfordringer er farlige, og det forstår ikke alltid barn. En tiåring døde i en Tiktok-lek.

Hjelp til innstillingene

Som nevnt har Tiktok en del innstillinger som foreldre kan benytte seg av for å gjøre appen tryggere for barna. Trenger du hjelp til innstillingene, kan du:

Ta en kikk uten å laste ned appen

Du kan få et inntrykk av appen ved å gå til hjemmesiden til Tiktok. Der kan du se mange ferske innslag uten å måtte laste ned appen. Du kan også søke opp kontoer og se hva hver enkelt bruker legger ut. Kanskje noen av vennene dine deler opptak på Tiktok? Eller kanskje barnet ditt er der allerede uten at du vet det? For å finne brukere, må du kanskje kjenne til brukernavnet deres.

Du kan også klikke på aktuelle emneknagger på nettsiden for å se klipp fra populære temaer.

Alternative apper

Synes du ditt barn bør bli eldre før du tillater Tiktok, eller du kanskje mener man ikke bør bruke Tiktok i det hele tatt, kan du ta en kikk på mer barnevennlige sosiale apper.

Tiktok Now

Anmeldelse av Tiktok Now

Land som har helt eller delvis forbud mot Tiktok

Listen viser kun eksempler da stadig nye land innfører forbud.

 • India
 • Statsansatte i Belgia
 • Statsansatte i Canada
 • Forsvarsdepartementet i Danmark
 • Folketinget i Danmark
 • Ansatte og politikere i EUs høyeste myndigheter
 • Nasjonalforsamlingen i New Zealand
 • Politikere og byråkrater i Storbritannia
 • Statsansatte i USA
 • Frankrike: Offentlig ansattes tjenestetelefoner

 • Afghanistan
 • Pakistan
 • Taiwan
 • Armenia (religiøst forbud)
 • Bangladesh
 • Indonesia
 • Iran
 • Jordan
 • Latvia
 • Australia (68 offentlige virksomheter)
 • New Zealand (parlamentet)
 • Azerbaijan
 • Statsansatte i Belgia
 • Statsansatte i Nederland
 • Statsansatte i Australia

Se detaljer for hvert land på Wikipedia.

Tiktok skrur av målrettet reklame for tenåringer

Nye EU-regler nekter sosiale medier å målrette reklame ovenfor mindreårige brukere. Fra og med juni 2023 har ikke lenger Tiktok målrettet reklame for brukere mellom 13 og 17 år, og eldre brukere kan slå av målrettet reklame i appens innstillinger. Tiktok skrur av målrettet reklame for tenåringer.

(Hovedbilde øverst: Foto: Shutterstock / Nattakorn Maneerat.)

Denne artikkelen ble først publisert 25. okt 2021, og har blitt oppdatert flere ganger siden.