Foto: Shutterstock / Nattakorn Maneerat. Bildet viser to voksne som blir filmet for et danseinnslag på Tiktok.

Startside: Tiktok

Nedenfor finner foreldre tips, råd og informasjon om Tiktok.

Les gjerne først vår anmeldelse av Tiktok.

Appen viser korte videoer som folk har laget selv, i en evig strøm som aldri tar slutt. Videoene kan handle om alt fra noen dansetrinn til konspirasjonsteorier.

Det er viktig å ha et bevisst forhold til algoritmer slik at man ikke kommer inn i en spiral med negative videoer. Tiktoks algoritmer kan pushe upassende videoer for barn.

NRK undersøkelse avslørte at Tiktok viser helt ulike innslag til brukere til Russland og Ukraina fordi Tiktok-opplastninger ble stengt i Russland. NRK-artikkelen gir innsikt i hvordan algoritmene fungrer.

Hvis ditt barn legger ut egne opptak, er det viktig å vite at andre brukere har rett til å benytte opptakene til å lage sine egne videoer. Dette gjelder innslag til barn over 15 år.

Tiktok eies av et privat selskap fra Kina. Appen ligger ofte foran populære apper fra Vesten når det gjelder gode foreldreinnstillinger, Tiktok fjerner for eksempel titusener av hatefulle videoer jevnlig. Enten forstår Tiktok markedet og foreldrenes bekymringer bra, eller så er det en reaksjon fordi USA truet med å forby appen.

Samtidig er ikke alt på stell: Antisemittisme og konspirasjonsteorier spres på Tiktok. Appen samler også inn biometriske data. Og heller ikke Tiktok har sluppet unna bøter for svikt i personvernet. Eierne fikk en bot på nesten 6 millioner dollar av amerikanske myndigheter i 2019, Tiktok hadde samlet inn navn, e-postadresser og andre personlige opplysninger om barn.

I vilkårene for å bruke appen kommer det indirekte frem at eierne ikke ønsker yngre brukere enn 13 år, for vikårene snakker hele tiden om tenåringer. Noen ganger er aldersvilkår i apper noe absolutt som foreldre ikke gis anledning til å overstyre, og det kan virke som at Tiktok kommer i den kategorien. Tiktok har riktignok foreldreinnstillinger, men også ved disse snakker Tiktok kun om tenåringer.

Appen har for øvrig aldersgrense 16 år for å sende og motta meldinger.

Opplevelsene på Tiktok styres i stor grad av algoritmene. Det du ser av videoinnslag på din mobil er noe ganske annet enn hva barnet ditt ser. Kanskje opplevelsen til barnet ditt er en endeløs strøm av dansevideoer mens du ser mest innslag om fotball og katter. Eller politiske demonstrasjoner. Som med alle sosiale medier kan de misbrukes til noe ulovlig. Et eksempel er elever som sprer bilder av lærerne.

Når en sosial app blir populær, kommer på banen også de som vil bidra positivt, det er for eksempel tusenvis av barn som følger psykolog Maria Østhassel på Tiktok. Samtidig mener den norske tiktokeren Kristoffer Kaayne Kaalsaas at barn bør vente med Tiktok.

Ute på Tiktok patruljerer norsk politi som bruker humor for å holde kontakt med barn og unge.

Selv om det stort sett går bra i sosiale medier, bør foreldre være oppmerksomme på det som kalles challenges, det er utfordringer som sprer seg og som brukerne skal filme seg selv utføre. Noen slike utfordringer er farlige, og det forstår ikke alltid barn. En tiåring døde i en Tiktok-lek.

Som nevnt har Tiktok en del innstillinger som foreldre kan benytte seg av for å gjøre appen tryggere for barna. Trenger du hjelp til innstillingene, kan du:

Du kan få et inntrykk av appen ved å gå til hjemmesiden til Tiktok. Der kan du se mange ferske innslag uten å måtte laste ned appen. Du kan også søke opp kontoer og se hva hver enkelt bruker legger ut. Kanskje noen av vennene dine deler opptak på Tiktok? Eller kanskje barnet ditt er der allerede uten at du vet det? For å finne brukere, må du kanskje kjenne til brukernavnet deres.

Du kan også klikke på aktuelle emneknagger på nettsiden for å se klipp fra populære temaer.

Synes du ditt barn bør bli eldre før du tillater Tiktok, kan du ta en kikk på mer barnevennlige sosiale apper.

Tiktok viser mange falske krigsnyheter, melder nettstedet Journalisten.

(Hovedbilde øverst: Foto: Shutterstock / Nattakorn Maneerat.)