Kule og lærerike Roblox-spill

Løs regnestykker, styr romraketter, bygg byer og spill sjakk. Her finner du tips til Roblox-spill som er både kule og lærerike.

Roblox er en plattform som gir tilgang til millioner av spill som brukerne har laget. Blant mylderet av labyrinter, bilkjøring og alt mulig annet – finnes det også spill som kan by på lek og læring. Det finnes en egen kategorisering av spillene med knaggen «læring og utforsking».

Vi gjør samtidig obs på at Roblox er en kommersiell og sosial plattform. Det betyr at barnets brukernavn blir synlig for andre spillere, og barn kan bli utsatt for ufin kommunikasjon i chat. Man kan samtidig begrense barnets chattemuligheter via spillets innstillinger.

Det er heller ikke til å komme unna at flesteparten av spillene byr på kjøpemuligheter. Også noen av eksemplene som er gjengitt under. Samtidig har vi forsøkt å finne frem til spill som kan by på læring, og med tilfeller der man kan få mye utbytte av spillet før man eventuelt kan eller må betale for noe.

Utfør spennende oppdrag på Mars

I det spennende spillet Mission: Mars skal man utføre ulike oppdrag på den røde planeten. Først bygger man sitt eget kjøretøy med ulike komponenter som kan passe til oppdragbeskrivelsen. Deretter er det å begi seg ut på alt fra redningsoppdrag til gjøremål der man skal hente inn ulike typer prøver fra landskapet.

Og for de som skulle ønske å se solsystemet vårt med 3D-modeller. Kan man teste ut Solar System Simulation for å se hvordan planetene beveger seg i forhold til hverandre.

Land og fly helikoptre og passasjerfly

I Roblox-spillet Pilot Training Flight Simulator skal man styre en rekke passasjerfly, helikoptre og til og med arbeidskjøretøy på diverse flyplasser. Spillet er passe komplisert slik at man må styre landingshjul, akselerasjon og «flaps».

Deretter kan man fly mellom ulike hangarskip og større og mindre flyplasser. Dette er dermed en fin introduksjon til flyspill-sjangerne.

Utforsk natur og lær dyrefakta

I Backpack Explorer: Find the Animals drar man på utforsking i naturen. Her besøker man ulike habitat og leter etter dyr. Det kan være alt fra sommerfugler til ugler. Og for hvert dyr man finner, dukker det opp en faktasetning eller to om dyret (alt på engelsk).

Dette spillet byr altså på en aldri så liten Pokemon-opplevelse, men hvor man i prosessen lærer lyder, navn og fakta på ekte dyr i naturen.

Send raketter ut i verdensrommet

Rocket Tester er et ganske så stilig spill som tar for seg raketter og verdensrommet. Spillfiguren starter på en rakettbase og kan utforske denne til fots eller i kjøretøy. Her har man et gitt antall «forskerpoeng» som kan brukes for å låse opp nye raketter.

Ved å fullføre utskytninger og landinger, får man flere forskerpoeng og nye, kule raketter og romstasjoner blir tilgjengelig.

Det kjekkeste av alt er å styre utskytningen ledd for ledd. Blant annet kan man slippe drivstoff-tanker og diverse komponenter stegvis, og etter hvert mestre landingen på månen eller plassering av satellitter i bane rundt jorden. Det er også mulig å klatre ombord disse rakettene for å følge hele reisen som en ekte astronaut.

Fremfør sanger på piano

Det er faktisk mulig å slippe musikktalentet løs i Roblox. I Piano Keyboard kan man spille på virtuelle pianoer. Dersom man spiller Roblox med tastatur på en datamaskin, kan man treffe noter ved å trykke på tastaturet.

På mobil og nettbrett trykker man direkte på skjermen for å spille på pianoet. Her er det også mulig å klippe og lime inn noteark som man har hentet fra internett. Man kan for eksempel søke etter «virtual piano» i søkemotoren, og så lete opp gratis noteark.

Om ikke man selv er i det musikalske hjørnet kan man vandre omkring i et landskap og lytte til andre som spiller piano. Her er som oftest resultatet så som så, men i blant finner man ett talent eller to som har tatt spillingen til neste nivå.

Spill et parti sjakk med venner

Visste du at Roblox har et aktivt sjakk-miljø? Her kan man konkurrere mot venner og andre spillere på nett. Det finnes flere sjakk-spill å velge fra. Chess er gratis og relativt enkelt å forholde seg til. Man møter opp i et venterom og kan starte et parti med en av de som venter der.

Dessverre er ikke akkurat dette konkrete sjakk-spillet veldig populært og det kan derfor ta tid før nye personer dukker opp. Eventuelt kan man prøve denne varianten som har en større følgerskare. Her er spillverden delt inn i flere deler. Blant annet basert på hva slags rangering man har. I tillegg kan man betale ekte penger for tilgang til et VIP-rom. Men man kan fint starte et spill med andre som møter opp i startområdet.

Begge eksemplene nevnt over er visuelt stilige å se på med 3D-modeller av sjakkbrett. Så her kan man bryne seg på sjakk-trekk og strategier i møte med spillere fra hele verden eller venner man allerede kjenner.

Hangman-lignende byggekonkurranse

Build It minner litt om hangman eller Alias. Her får deltakerne et gitt tema, for eksempel «heis» eller «kaffe». Så skal man bygge noe som kan minne om dette med klosser. Til slutt skal alle deltakerne gi poeng på det byggverket som imponerer mest.

Byggestilen minner om Minecraft. Alt lages med klosser som kan fargelegges og byttes ut ved behov. Det finnes også et fritt modus der man kan bygge kreasjoner med venner uten noen som helst form for konkurranse.

Bygg en levende by med hjem og industri

I bybyggerspillet Mini Cities skal man som navnet tilsier ta hånd om by. Dette innebærer å plassere veier, strømforsyning, vanntårn og andre grunnleggende gjenstander som må til for å drifte et samfunn. Deretter plasserer man ut hus, industri, butikker, politistasjoner, flyplasser og mer.

Som spillfigur må man håndtere behovene til byen med å skaffe inntekter via industrielle og kommersielle bygg. I tillegg kan man plassere ut andre typer felt med parker, lekeplasser, skoler og mer.

Dette er et flott spill som lar barn få leke bydesignere og i prosessen lærer de mer om hva slags behov et samfunn har.

Vær obs på at man kan kjøpe mer spillvaluta for ekte penger. Man må ikke gjøre dette ettersom man får inntekter fra byen ved å ha industri og kommersielle bygninger. Samtidig er noen få bygninger låst og kan kun kjøpes for ekte penger.

Løs regnestykker og hinderløyper

Obby er en egen sjanger i Roblox som dreier seg om å komme helskinnet gjennom hinderløyper. I Math Obby kombineres hopp og sprell med regnestykker som må løses. Og på menyen står de fire regneartene addisjon, subtraksjon, multiplikasjon og divisjon.

Dette er neppe spillet som vil ta barnas regneferdigheter til neste nivå. Samtidig kan spillet by på noe hoderegning der barna også må unngå lava og andre typer hindringer.

Bli kjappere på tastatur med Roblox

Det finnes et lite hav av programmer hvor man kan lære å skrive kjappere på tastatur. Touch-metoden kalles det, og selv om Type Race ikke akkurat byr på grundig opplæring, oppfordres man til å bli kjappere på tastatur.

Her dukker det opp en rekke engelske ord på rekke og rad. Man skal taste bokstavene og legge til mellomrom så kjapt man klarer. Her kan man konkurrere mot seg selv, eller mot andre.

Merk at det er en del kompliserte ord i bruk her. I tillegg har utvikleren lagt inn et spillmodus som er inspirert av Squid Game. Dette er ikke en voldelig del av spillet, men inneholder lyder og animasjoner inspirert av TV-serien. I praksis skal man stoppe å taste når en dukke snur seg rundt (rødt-grønt-lys). Denne delen inneholder ikke vold.

Tenk kjapt med oppgaver i 2-gangen

Drop the number kan best forklares som Tetris, men med 2-gangen. Og spillet er overraskende utfordrende både med tanke på regneferdigheter og reaksjon. Fra toppen av skjermen faller det ned klosser med en gitt verdi.

Dersom skjermen blir overfylt av klosser, er spillet over. Den eneste måten å unngå dette er ved å eliminere klosser, altså på samme måte som i Tetris.

For å eliminere klosser må man matche tall som går opp i to-gangen. For eksempel dersom man samler to firere oppå hverandre, kan man fjerne åtteren som ligger under. Og så videre. Samtidig blir spillet stadig mer komplekst etter hvert som verdiene på klossene øker.

Kjør tog og hold tiden som lokomotivfører

For de som ønsker en mer realistisk tilnærming i Roblox, finnes det simulatorer som gjenspeiler virkelighetens yrker. Og i Stepford County Railway skal man kjøre tog og frakte passasjerer trygt mellom hvert stop.

Det innebærer å følge trafikkregler og håndtere alle aspekter ved togkjøring som gass og brems og åpning og lukking av dører. Man kan velge mellom forskjellige typer lokomotiv og ruter. For hver arbeidsdag samler man inn erfaringspoeng som kan brukes til å låse opp nye tog og nye ruter.

Her kan det også bli fristende å bruke ekte penger for å få tilgang til mer innhold, men man kan også få flere tog og ruter ved å spille mye.

Spillet for deg som ikke forstår Roblox

Dersom man ikke helt skjønner hva Roblox er for noe, finnes et en interaktiv veileder på nettopp det. What is Roblox er rett og slett et lite kurs der man lærer hvordan man styrer kamera og spillfiguren. I tillegg til å få innblikk i noen grunnleggende sjangre innenfor dette spilluniverset.

Dette er altså et fint startpunkt for alle som trenger en myk inngang til konseptet og som har lyst til å lære seg å spille Roblox.

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 28. mars 2023 og er blitt oppdatert senere)