American Truck Simulator

Windows/Linux/Mac OS. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI.

ANMELDELSE: Fantastisk lastebilsimulator byr på en reisefølelse når man frakter gods mellom ikoniske steder over langstrakte USA.

American Truck Simulator er tvillingbroren til Euro Truck Simulator 2Begge spillene tar for seg transportnæringen, og den største forskjellen mellom spillene er lokasjon og type kjøretøy. Ellers er de to spillene nokså identiske.

Konseptet dreier seg altså om å frakte gods mellom byer og tettsteder. Til hjelp har man noen av de tøffeste maskinene som finnes. Vi snakker her om hestekrefter som imponerer og en evne til å frakte tung last både på bratte og mer flate partier.

American Truck Simulator

Format: Windows/Linux/Mac OS
Sjanger: Simulator
Utvikler: SCS Software
Utgiver: SCS Software

I startfasen må man påta seg jobber fra ulike firmaer. Her har man ingen egen lastebil til hjelp, og må derfor ta til takke med det man får. Etter hvert kan man kjøpe egne doninger og til og med hyre inn sjåfører slik at inntektene løper på.

På den ene siden får man simulator-opplevelsen der man sitter i cockpiten og kjører en massiv maskin.

Samtidig er det også en økonomisk faktor der man besøker forhandlere av ulike merker, kjøper opp hovedkvarter, betjener lån og skaffer oppdrag og inntekter. Det er en herlig runddans som gjør at man får noe å jobbe mot.

Ute på landeveien er American Truck Simulator en sann glede. Man plukker opp lastevogner med ulik type last. Det kan være alt fra gravemaskiner til tømmer. Over tid øker man ferdighetsnivået og kan påta seg langdistanseoppdrag samt mer farlig og skjør last.

Det gjelder å balansere trafikken og fartsgrenser på den ene siden med behovet for å holde tidsfristen.

Man må også fylle drivstoff med jevne mellomrom og overholde hviletid. Spillet er ellers en ekspert på å trekke frem feil og lovbrudd. Kolliderer man med andre biler, kjører for fort eller glemmer å slå på hovedlyktene, får man en bot som belønning.

Alt dette er med på å gi en mer levende og troverdig spillverden.

Ettersom spillet foregår i USA innebærer det større kjøretøy, brede motorveier og alt annet som nasjonen har å by på. Hovedspillet pluss tilleggspakker som må betales for, byr hovedsakelig på vest-siden av landet.

Området er allikevel variert og massivt. Fra sand og ørken i Salt Lake til frodige og skogfulle Washington, nyter man et utrolig variert og vakkert landskap. Her er det også vann, byer, daler, småsteder og mye annet på menyen.

American Truck Simulator er ikke et nytt spill. Samtidig holder grafikken seg godt også den dag i dag. Plutselig kjører man i lyset fra en solnedgang eller gjennom rusket fra regnvær. Spillet byr på en dynamikk både i vær og døgnsyklus. Og dette er ren glede i spillformat.

Det høres samtidig kanskje noe kjedelig ut å bare sveve inn og ut av trafikk langs solide strekninger. American Truck Simulator er derfor ikke nødvendigvis for den som elsker brudd, action og høy bildefrekvens.

Spillet er saktegående og kan best sammenlignes med en helekte road-trip. Langs veien nyter man flott utsikt, men må samtidig ha kål på svinger, fartsskilt, togoverganger, lyssignaler og annen trafikk.

Sånn sett er American Truck Simulator ypperlig på å lære bort hvordan man bør opptre i trafikken. Og det er heller ingen enkel sak å få med seg en massiv tilhenger rundt en sving uten å kantre skilt, hushjørner og hva annet som måtte finne på å stå i veien.

Spillet er samtidig variert for de som oppfatter nyansene. Oppdrag kan velges og vrakes i og byr på ulike utfordringer enten det at man må kjøre forsiktig, eller trekke med seg noe som er svært langt eller bredt.

Det kan også oppstå uforutsette hendelser i trafikken. For eksempel kan det være bilulykker, veiarbeid og annet som gjør at man plutselig må finne en annen vei til målet sitt.

Og ikke minst den økonomiske biten er svært motiverende. Over tid kjøper man flere lastebiler, hyrer inn nye sjåfører og mer. Og det er bare starten. Hver enkelt doning kan skreddersys med nye lys, horn, farger og annet av dekor. Det er jo tross alt lastebilene som er stjernene i akkurat dette showet her.

American Truck Simulator er et nydelig spill. Man må riktignok betale for mer innhold for å få mest mulig utbytte. Det kan være flere oppdragstyper og flere stater å kjøre i. Når dette er på plass kan man glede seg over en variasjon i omgivelser og typer gjøremål.

Det er stor gjenspillbarhet ettersom hver by inneholder ulike typer bedrifter med ulike typer behov for last. Den ene kjøreturen vil derfor som oftest bli annerledes enn det neste. Det kan hende at det oppstår trafikkulykker, eller en endring i døgnsyklusen som gir omgivelsene et helt annet preg.

USA er også gjengitt i en mindre, men samtidig omfattende skala i dataspill-format. Ekte byer, landemerker og veier er lokalisert i spillet, ikke nøyaktig gjengitt, men gjenkjennbart. Og det er en aldri så liten glede i seg selv å se by og veier tegnet opp i spillform.

Tips: For de som spiller på PC, er det mulig å spille dette spillet med håndkontrollere (PS4 og 5, Xbox One og Series S og X og Switch-kontrollere). Noe som gjør det langt lettere å håndtere lastebilene sammenlignet med ved å bruke mus og tastatur.

Egnethet

American Truck Simlator har fått anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI.

Vi anbefaler spillet fra ni år på grunn av vanskelighetsgrad. Simulatorsjangeren har gjerne mer avanserte kontrollere og en realistisk tilnærming. Dette er ikke et typisk racingspill der man bare må tenke på gass og brems for å komme først i mål.

Innholdsmessig passer spillet fra tre år med tanke på egnethet. Kollisjoner er minimale og ingen kjøretøy blir særlig skadet ved sammenstøt. Det er heller ikke mulig å kjøre ned fotgjengere og lignende.

Her må man overholde trafikkregler, unngå kollisjoner, tenke på drivstoff og navigere i forskjellige menyer. Det er også en del knapper og taster å tenke på for å kontrollere lastebilene.

Ellers er det mye barn kan lære her om budsjett, trafikk og navigering av biler, kart og mer.

Vær også obs på at man kan kjøpe tilleggspakker med mer innhold til spillet. Blant annet mer dekor og lastebiltyper i tillegg til flere muligheter for å frakte gods, samt områder og byer å kjøre i.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

3-8 år: Kan være utfordrende for barn i denne aldersgruppen. Det er mye å tenke på, flere menyer å holde styr på og kontrollene kan være kompliserte.

9-15 år: Anbefales for denne aldersgruppen. Her kan man kjøre og utforske USA som en ordentlig lastebilsjåfør. Det er mye å se og mye å gjøre med flere timer på veinettet. Og det er noen utrolig stilige lastebiler man kan hoppe i og navigere. Spillet er ikke for vanskelig for denne aldersgruppen, og det er en opplæring i starten som lærer bort det grunnleggende.

16+: Spillet kan også gi være interessant for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten