Euro Truck Simulator 2

Windows/Linux/Mac OS. Barnevakten anbefaler dette spillet fra ni år.

Hiv deg ut på veiene i Europa, nyt utsikten og frakt gods og varer samtidig som du bygger opp transportfirmaet ditt. Barnevakten anbefaler dette spillet fra ni år.

Det finnes spill som tar for seg det meste både i og utenfor den virkelige verden.

Euro Truck Simulator 2 setter deg i førersetet i noen av de tøffeste lastebilene som finnes. Det høres kanskje ut som en nisje, og muligens er det nok det til en viss grad, men det finnes faktisk et helt samfunn som spiller dette kritikerroste spillet.

Til og med en rekke spillanmeldere som først var skeptiske, har uttalt at de har blitt positivt overrasket over hvor fengende og rikt dette spillet egentlig er!

Utgitt i 2012, har Euro Truck Simulator 2 fått noen år på bakken. Samtidig, har spillet utviklet seg med større kart, oppdateringer i spillet og mer innhold. Fra fastlandet i Europa har blant annet vår egen kant av verden med Skandinavia blitt lagt til (Skandinavia-kartet må kjøpes separat). Det betyr at man kan kjøre ruter i og mellom byer i Sør-Norge som Bergen, Oslo og Kristiansand og i Sverige og Danmark.

Ellers er turistmål som Italia, England, Tyskland og Frankrike med for eksempel.

Konseptet i spillet er enkelt. Man skal frakte gods og varer fra A til Å. Det kan være alt fra stein og bark til svinekjøtt. Etter hvert får man også mer krevende frakt som kjemisk innhold og mer. Med kjøp av tilleggspakker kan man også få ytterligere spesialisert frakt.

Jobber og oppdrag blir lagt ut på et annonsemarked der man kan lese av distanse, mulig fortjeneste, fraktdetaljer og mer. Så her går det an å velge å vrake i oppdrag og etter hvert dukker det opp mer lukrativt arbeid.

Man starter spillet ved å velge profilbilde og firmanavn.

Deretter gjelder det å skaffe seg inntekt. Aller først må man ta strøjobber her og der. Etter hvert har man tjent opp nok penger til å kjøpe sin første lastebil og dette kan utvikle seg til å bli et transportfirma der man også hyrer inn andre førere som arbeider for deg.

Spillet har også et progresjonssystem der man går opp i nivå etter hvert som man får mer erfaring i spillet. Dette kan bli brukt til å utvikle ferdigheter innenfor en rekke felt. På den måten er det motiverende i spillet i og med at man stadig utvikler seg og bygger opp firmaet sitt fra å være arbeidstaker til arbeidsgiver.

Ellers kan man skreddersy lastebilene og velge egne uttrykk. Man kan velge kabin, lakk, dekk, lys og mye mer. Dette koster så klart penger i spillets egen valuta. Men man kan ende opp med noen ganske så tøffe og personlige lastebiler til slutt. Kjørtøyutvalget varierer ellers med modeller fra Volvo, Mercedes-Benz, Renault, Scania, Man og mer.

Euro Truck Simulator 2

Format: Windows/Linux/Mac OS
Sjanger: Simulator
Utvikler: SCS Software
Utgiver: SCS Software

Euro Truck Simulator 2 er et simulatorspill som heldigvis ikke krever at man må ha førerkort og tung opplæring for å mestre spillet. Det er mulig å skreddersy vanskelighetsgrad og man kan ha hjelpemidler som automatgir og lettere navigasjon for rygg og brems for eksempel.

Allikevel er dette et spill der man må følge GPS-instruksjoner, fylle drivstoff, ta hvilepauser (som i virkeligheten) på lange strekninger og holde trafikkreglene. Å kjøre for fort eller å krasje i biler fører til bøteleggelser og man kan bruke blinklys i rundkjøringer og veikryss for eksempel. Ellers er det mulig å parkere hengere og koble disse av ved ankomst. Her kan man velge enkel parkering, eller etter mottakerens ønske, noe som gir flere erfaringspoeng.

Det finnes også trafikklys og rundkjøringer, man må gjennom bombpenger og mer. Skilt må man lese og man må forholde seg til vikeplikt og av- og påkjøringsfelt på motorveien. Det er også mulig å skru på cruisekontroll, nær- og fjernlys og varsellys.

Kort fortalt: alt man måtte drømme om å styre når man sitter i førersetet til en lastebil!

Euro Truck Simulator 2 er fengende. Det er gøy å kjøre gjennom landskapet i Norge og se gjenkjennelig natur. Skilt og trafikk ligner på det man finner i virkeligheten, og det samme gjelder veinettet, selv om dette er kraftig komprimert til mindre skala. På vei inn i Oslo kjører man gjennom Oslofjordtunnelen i det ene øyeblikket, i det andre daler man gjennom Drammen og ser en slags utgave av byen som ikke helt minner om virkeligheten. Så når man Slependen og ser IKEA (eller IKA som det heter her) på siden og så inn ved ferjeleiet i Oslo.

Det meste er et stykke unna å være naturtro. Men man kjenner seg allikevel igjen og føler seg som i Norge. Så er jo forskjellen merkbar når man drar nedover kysten og kommer til Danmark, så til Berlin og Paris. Europa ser flott ut til tross for spillets alder.

Utviklerne får til en innlevelse ved å presentere trafikk som faktisk responderer på deg og ditt kjøremønster. Noen mennesker er det også her og der, men man kjører i hovedsak på de store veiene, og ofte er veier inn til sentrum av byene stengt. Ellers finner man tunneler, broer, jernbaneoverganger og veiarbeid som krydrer opp tilværelsen. I blant ser man også biler som har havarert eller en personbil som har blitt stoppet av politiet.

Spillet er også givende fordi det er mål og mening her. Man kan bygge opp sitt eget firma, kjøpe inn nye lastebiler og få stadig større base. Alt dette gjør det motivere å hente inn pengene når man er ute på oppdrag.

Ellers er det spennende å etter hvert mestre å kjøre disse lange kjøretøyene. Man må tenke på svingradius og det å få med seg både bil og last gjennom rundkjøringer og veikryss uten å rive ned alt av skilt langs veien. Det å rygge på plass og ferdighetene som kreves der er også et eget kapittel i seg selv.

Lastebilene kan nytes fra et perspektiv sett fra innsiden. Alle instrumenter fungerer og det samme gjelder med speil. Ellers kan man velge perspektiv ovenfra, tredjeperson og filmatisk.

Euro Truck Simulator 2 har generelt et meditativt preg over seg. Spillet handler ikke bare om å haste fra A til Å. Langs veien nyter man utsikten, dynamisk vær og dag- og nattsyklus. Eventuelt kan man spisse seg inn på radiostasjoner fra hele Europa (de ekte altså) og spille musikk mens man flyter i trafikken på motorveien.

Tips: For de som spiller på PC, er det mulig å spille dette spillet med håndkontrollere (PS4, Xbox One og Switch-kontrollere). Noe som gjør det langt lettere å håndtere lastebilene sammenlignet med ved å bruke mus og tastatur.

Egnethet

Euro Truck Simulator 2 har fått anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI.

Vi anbefaler spillet fra ni år på grunn av vanskelighetsgrad. Simulatorsjangeren har gjerne mer avanserte kontrollere og en realistisk tilnærming. Dette er ikke et typisk racingspill der man bare må tenke på gass og brems for å komme først i mål.

Innholdsmessig passer spillet fra tre år. Kollisjoner er minimale og ingen kjøretøy blir særlig skadet ved sammenstøt. Det er heller ikke mulig å kjøre ned fotgjengere og lignende.

Her må man overholde trafikkregler, unngå kollisjoner, tenke på drivstoff og navigere i forskjellige menyer. Det er også en del knapper og taster å tenke på for å kontrollere lastebilene.

Ellers er det mye barn kan lære her om budsjett, trafikk og navigering av biler, kart og mer.

Vær også obs på at man kan kjøpe tilleggspakker med mer innhold til spillet.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

3-8 år: Kan være utfordrende for barn i denne aldersgruppen. Det er mye å tenke på, flere menyer å holde styr på og kontrollene kan være kompliserte.

9-15 år: Anbefales for denne aldersgruppen. Her kan man kjøre og utforske Europa som en ordentlig lastebilsjåfør. Det er mye å se og mye å gjøre med flere timer på veinettet. Og det er noen utrolig stilige lastebiler man kan hoppe i og navigere. Spillet er ikke for vanskelig for denne aldersgruppen, og det er en opplæring i starten som lærer bort det grunnleggende.

16+: Spillet kan også gi være interessant for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten