Ancestors: The Humankind Odyssey

PS4/Xbox One/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 16 år av PEGI.

ANMELDELSE: Led en flokk med forhistoriske primater, og overlev i den ville og nådeløse naturen. Dette spillet tar deg flere millioner år tilbake til startgropen av menneskehetens historie.

Ancestors: The Humankind Odyssey er et action/eventyrspill til PlayStation, Xbox One og Windows (PC). Spillet er sett fra tredjepersonsperspektiv.

Her går man tilbake i historien med menneskehetens utvikling. Settingen er mer bestemt den ville jungelen i Afrika for omtrent ti millioner år siden. Man tar rollen som tidlige primater og leder flokken. Målet er å overleve så lenge som mulig i en hard og brutal tilværelse.

Det gjelder å finne nødvendigheter som vann og mat, i tillegg til ly fra vær og vind. Langs veien skuer matlystne rovdyr som truer hvert enkelt medlem av gruppen. På klatretur i trær og høyder, er også faren for fall overhengende. Alle dødsfall påvirker gruppen som helhet, og når et medlem dør, tar man rollen som nestemann i gruppen.

Ancestors: The Humankind Odyssey

Format: PS4/Xbox One/Windows
Sjanger: Action/eventyr
Utvikler: Panache Digital Games
Utgiver: Private Division

Litt av poenget i spillet er også å mestre og lære nye ferdigheter, som da kan overleveres til neste generasjon i spillet. Sånn sett er målsettingen i spillet tredelt. Utforsk omgivelsene, blant annet for å finne nye kilder til mat, utvid flokken, og utvikling – ved å tilpasse seg omgivelsene og lære nye ferdigheter.

Å navigere i spillet er ikke like enkelt som andre, mer fremgangstyrte spill. Man må tolke omgivelsene ved hjelp av sansene hørsel og syn. I tillegg, er primatene som små barn som observerer omgivelsene. Alt er ukjent, og alt mulig kan utforskes ved å ta og smake på. Noen ganger med dødelig utfall.

Spillet byr på et unikt konsept innenfor mediet. Det finnes rett og slett ikke mange titler som bygger på samme premiss. Ikke minst med tanke på at man her går inn hos primater, og ikke blant mennesker. Allikevel er det innlevelse her. Flokken med primater blir din egen. Her finnes det medlemmer av begge kjønn, og barn som må ivaretas. Alle med behov og i risiko for ulike faremomenter.

Man får bryne seg på et vakkert jungellandskap. Trær, vannkilder, dyreliv, fjell og gressletter pryder denne verden. Spillet presenterer også livet i flokk og samarbeidet som må til for overlevelse. Det er også alligatorer, slanger, fisk, fuglearter og røffere varianter av rovdyr.

Ved å hoppe inn i fortiden på denne måten, får man et innblikk i hvordan tilværelsen for millioner av år siden kan ha vært. Evolusjonsteorien går ut på at primatene har utviklet seg til mennesker og at det har vært en tøff og farefull ferd. Primatene blir såret i kamp, og hver skade blir synlig og kjennbar over tid.

Fra første øyeblikk er man engasjert i spillverden. Jungelen er vakker og vel verdt å utforske. Været endrer seg også, samt en egen døgnsyklus. Alt dette gir større innlevelse. Det er også et læringsaspekt her ved å kunne utforske menneskets evolusjon, og hvordan tidlige primater tilpasset seg omgivelsene og utviklet seg.

Selv om spillet i stor grad fokuserer på overlevelse, er det også her et fokus på kommunikasjon og bygging av en flokk og et samfunn. Man må kommunisere og ta vare på hverandre i flokken, og med det er evnen til å lese omgivelsene viktig og evnen til å møte og overvinne frykt for risikoene som finnes der. Utviklerne har lagt forskning til grunn for spillet.

Spillet gir noe opplæring i starten, men ikke ved å røpe for mye av gangen i det hele. Resultatet blir at man i stor grad selv må finne ut hvordan alt henger sammen. Introduksjonsteksten påpeker at utviklerne ikke kommer til å hjelpe til så veldig mye. Så man må selv prøve og feile for å finne ut av spillet. Men man er altså en hel del på egenhånd her.

Allerede i starten må man utforske planter og gjenstander i omgivelsen. Alt er ukjent. Når du oppdager at det er mulig å drikke vann fra den lokale bekken, gjør de andre det i flokken også. Det samme gjelder for planter som er spiselige.

Grafikken er også imponerende. Måten primatene beveger og oppfører seg på ser flott ut, men ikke nødvendigvis banebrytende. Omgivelsene ellers er pent tegnet med variasjon i planteliv, fossefall og huler. Og lyssettingen er vakker også.

Egnethet

Ancestors: The Humankind Odyssey har fått anbefalt alder fra 16 år fra PEGI. Dette på grunn av voldelig innhold.

Størstedelen av spillet bygger på utforsking og læring. Men det er også hyppige møter med rovdyr. Dette er kampscener sett fra tredjepersonsperspektiv. Slagene kan være ganske så blodige til tider. Og primatene blir tydelig såret og bærer preg av alt fra sår til benbrudd eller kamp.

Primatene kan ha forhold og kan få barn. Men det er ikke noe direkte, seksuelt innhold i spillet, bortsett fra at primatene vandrer rundt nakne (kjønnsorganer blir ikke vist).

Ellers er det også positive aspekter å observere her. Som at dyrene lever i et samfunn der de tar vare på hverandre, lærer av hverandre og er avhengig av gruppen som helhet for å overleve.

Vanskelighetsgrad:

0-15 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

16+: Spillet er relativt enkelt å komme igang med. Det er noe opplæring i starten, men man må også i stor grad forstå gangen i spillet på egenhånd. Dette kan være frustrerende i startgropa, ettersom grunnleggende tips og råd er det som må til for å mestre spillet. Man kan også velge hvor mye informasjon som skal være tilgjengelig i skjermbildet. Dette gjelder informasjon om omgivelsene.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten