Apex Legends

PS4/Xbox One/Windows, dette spillet har fått aldersanbefaling fra PEGI til 16 år.

Apex Legends er et battle royale-spill i samme sjanger som Fortnite. En tøffere tone gjør at spillet har fått 16 år som anbefalt aldersgrense fra PEGI.

I en tid der battle royal-spill er enormt populære, er Apex Legends et nytt tillegg i sjangeren. Spillet vokser enormt og er lastet ned av millioner på verdensbasis.

Apex Legends kan lastes ned gratis til spillkonsoller og PC.

Lag på opptil tre spillere kjemper i kamper med opptil seksti spillere totalt. Målet er å stå igjen som det vinnende laget til slutt etter at alle andre er overvunnet.

Spilluniverset er ikke helt nytt da Apex Legends stammer fra skytespillserien Titanfall. Apex Games, som er «sporten» som omtegnes i dette spillet her, blir betegnet som en ny type kampsport som inviterer til besøk fra både skurker og helter.

Handlingen foregår etter at en omfattende krig er unnagjort. De to partene i konflikten, IMC og Militia, har tatt alt av ressurser og verdigjenstander fra frontlinjene og etterlatt seg litt av et kaos. Apex Games er et resultat av dette og et sted der deltakerne kjemper om enten penger, berømmelse eller ære.

I motsetning til i Titanfall-serien, så er det ingen gigantisk robotdrakt (titan) som dukker opp midt i kampens hete. Her er det større fokus på spiller mot spiller, lagarbeid og kommunikasjon for å jevne ut motstanderen. Men de som har spilt Titanfall, vil kunne kjenne igjen omgivelser og våpen i dette spillet.

Selv om Apex Legends bygger på battle royale-sjangeren, så er det også noen nye varianter i miksturen her. Blant annet er tempoet høyt og man kan velge unike karakterer som alle har hver sine sett med evner og ferdigheter.

Apex Legends

Format: PS4/Xbox One/Windows
Sjanger: Action/Battle-royale
Utvikler: Respawn Entertainment
Utgiver: Electronic Arts

Apex Legends fokuserer også mye på samarbeid. Man settes ihop med to andre spillere og det er enkelt å gi ordre til hverandre og signalkommandoer om hvor fienden er, hvor man bør gå og hvor det er våpen og ammunisjon. Dessuten kan spillere gjenopplive hverandre dersom noen blir skutt av fienden. Det finnes også spesielle stasjoner der man kan ta med banneret (merkelappen) til en fallen lagkamerat for så å få ham eller henne tilbake i spillet igjen.

En spiller på laget bør også ta lederrollen og lede an hvor man skal bevege seg på spillkartet og hvordan man bør angripe fienden eller forskanse seg.

Man kan også dele ammunisjon og våpen med lagkamerater og til og med takke for utstyr man mottar.

Spillkartet er også noe eget; klart og variert med høyteknologi og alt fra bygningsmasser til sanddyner og frodige jungler. Man kan bruke zipline for å komme seg mellom steder raskt.

Hver spillfigur har også egne evner og ferdigheter. Det kan være en krok for å forflytte seg i høyder og mellom steder raskt. Andre spillfigurer har helbredende evner.

Man får poeng etter hver kamp som man spiller godt. Det kan man bruke til å anskaffe seg kosmetiske forbedringer. I spillet er det altså per nå ikke mulig å kjøpe seg god. Men det er to spillfigurer som er låst ved oppstart. Disse kan man låse opp med ekte penger (da kjøper man Apex Coins for ekte penger), eller ved å spille spillet og skaffe seg spillets egen valuta (byggeressurser) over tid.

I tillegg kan man få loot crates, som er pakker med tilfeldig innhold når man går opp i nivå i spillet. Man går opp i nivå ved å spille spillet over tid og gjøre det godt i kamper.

Apex Legends er et fengende spill. Med høyt tempo og stilig fremtidsteknologi blir dette en fersk vri på battle royale-sjangeren. I tillegg er det spennende å utforske et stort spillkart som er tegnet med god datagrafikk.

Kanskje det aller beste er måten spillet legger opp til at man skal samarbeide. Man må kommunisere for å vinne, enten ved chat eller ved signalkommandoer i spillet. Spillet fungerer derfor best ilag med venner. Å samarbeide med tilfeldige på nett kan fungere eller ikke fungere avhengig av hvem man kommer sammen med. Men det er altså sterke insentiver for å jobbe som et lag, man taper ofte om man går på motstanderne helt på egenhånd.

Egnethet

Apex Legends har fått anbefalt aldersgrense på 16 år fra PEGI på grunn innhold med vold.

På PEGI sine sider der spillet er vurdert står det: «This game has received a PEGI 16 because it features sustained depictions of violence towards human characters and moderate violence. Not appropriate for persons below 16 years of age.»

Målet med spillet, som i andre battle royale-spill, er å overleve så lenge som mulig i et scenario der lag med spillere jakter hverandre.

Apex Legends har i flere tilfeller blitt omtalt som det «neste Fortnite». En del foreldre lurer nok på om det er greit å tillatte Apex Legends dersom barnet allerede spiller Fortnite.

Man bør være obs på at spillet har en tøffere stil og mer virkelighetsnær grafikk enn i Fortnite. Man ser spillet fra førstepersonsperspektiv, det betyr at volden kommer nærmere. I tillegg er det ingen kreative byggemuligheter på samme måte som i Fortnite der man bygger baser av ressurser som stein, tre og stål.

Spillfigurene kjemper med våpen, granater, overnaturlige evner og kniver. Når en spiller er skutt og ligger nede, er det mulig å ta såkalte avslutningsbevegelser. Da ser man et lite filmklipp som viser at egen spillfigur eliminerer motstanderen helt. Dette kan være dødelige slag, knivstikk, dødelige sprøyter, elektrisk angrep, gassing og mer. Dette er brutale angrep med andre ord.

Det går også an å bruke kniv og slag for å eliminere spillfigurer som ligger nede.

I Apex Legends føres det statistikk og poengskåring på antall drap, men også for hvor ofte man hjelper lagkamerater, gjenoppliver dem osv.

Spillet inneholder noe blod, men ikke med gørr og innvoller.

Apex Legends bærer tydelig preg av fiksjon. Grafikken og stilen gjør at spillet blir mindre realistisk sammenlignet med andre skytespill som foregår i nåtid og i en militær setting. I Apex Legends har man robotfigurer, en fremtidssetting og overnaturlige evner med i spillet.

Selv om spillet er gratis å laste ned, på samme måte som andre spill i sjangeren, er det allikevel mulig å bruke ekte penger på innhold i spillet.

Dette dreier seg i hovedsak om kosmetiske oppgradering som at man kan kjøpe bekledning til våpen og spillfigurer. Man kan også låse opp andre spillbare figurer ved å bruke ekte penger.

I tillegg er det mulig å kjøpe innholdspakker med sammensetninger av ulik type innhold. Det er også mulig å tjene penger i spillets valuta ved å spille Apex Legends. Men dette er desto mer tidkrevende enn å trekke bankkortet så klart.

Vær også obs på at man kan kommunisere med andre spillere på nett via stemmechat.

Vanskelighetsgrad:

0-15 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

16+: Spillet er enkelt å mestre dersom man kjenner til førstepersonsskytespill fra før. Hver spillfigur har allikevel egne evner og ferdigheter som kan ta tid å mestre. Spillet har også et treningsmodus som lærer bort det grunnleggende av bevegelser og målsetting i spillet.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

 

Les også:

Fortnite og Apex Legends – hva er forskjellen?

Bli medlem av Barnevakten