Apex Legends

PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Switch. Dette spillet har fått aldersmerking 16 år av PEGI.

ANMELDELSE: Førstepersonsskytespill satt til fremtiden. Her er det fokus på samarbeid, konkurranse og reaksjonsevne. I tillegg har man ulike helter å velge fra med forskjellige typer krefter.

Apex Legends er et førstepersonsskytespill som kan lastes ned gratis til spillkonsoller og PC. Sjangeren er «battle royale» der ett lag står igjen som vinner etter at alle andre lag er blitt eliminert. I tillegg byr spillet på en rekke andre modus som bærer større eller mindre preg av seriøs konkurranse.

Lag på to eller tre spillere kjemper i kamper mot andre på nett. Underveis må man samle opp forskjellige våpen og utstyr for være så godt utrustet som mulig i møte med andre. Man lander på et massivt kart og kan utforske forskjellige bygg, skinner som man kan bli transportert på, fjell og andre typer omgivelser.

Apex Legends

Format: PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Switch
Sjanger: Action
Utvikler: Respawn Entertainment
Utgiver: Electronic Arts

Selv om Apex Legends bygger på battle royale-sjangeren, er det også noen unike varianter i miksturen her. Blant annet er tempoet høyt og man kan velge særegne spillfigurer som alle har hver sine sett med evner og ferdigheter.

Nye spillfigurer låses opp ved å betale ekte penger, eller ved å spille og tjene opp spillvaluta.

Apex Legends fokuserer mye på samarbeid. Det er enkelt å gi beskjed til hverandre og signalkommandoer om hvor fienden er, hvor man bør gå og hvor det er våpen og ammunisjon. Dessuten kan spillere gjenopplive hverandre dersom man blir skutt av fienden.

En spiller på laget kan også ta lederrollen og lede an hvor man skal lande på spillkartet.

Man kan også dele ammunisjon og våpen med lagkamerater og til og med bruke takkekommandoer for utstyr man mottar.

Spillkartet er også noe eget; klart og variert med høyteknologi i alt fra bygningsmasser til sanddyner og frodige jungler. Man kan bruke zipline for å reise seg mellom steder raskt.

Hver spillfigur har også unike evner og ferdigheter. Det kan være en krok for å forflytte seg i høyder og mellom steder raskt. Andre spillfigurer har helbredende evner, eller kraftige rakettangrep. Det finnes egne kategorier for hvilke egenskaper spillfigurene har, for eksempel speider, eller sanitær.

Man får poeng etter hver kamp som man spiller . Det kan man bruke til å anskaffe seg kosmetiske forbedringer. I spillet er det altså per nå ikke mulig å kjøpe seg god. Men det er spillfigurer som er låst ved oppstart. Disse kan man låse opp med ekte penger, eller ved å spille spillet og skaffe seg spillets egen valuta over tid.

I tillegg kan man få eller kjøpe lootbokser, som er pakker med tilfeldig innhold. Man går opp i nivå ved å spille spillet over tid og gjøre det godt i kamper.

Apex Legends er et fengende spill. Med høyt tempo og stilig fremtidsteknologi blir dette en egen vri på battle royale-sjangeren. I tillegg er det spennende å utforske et stort spillkart som er tegnet med flott datagrafikk.

Kanskje det aller beste er måten spillet legger opp til samarbeide.

Man må kommunisere for å vinne, enten ved chat eller ved signalkommandoer i spillet. Spillet fungerer derfor best ilag med venner. Å samarbeide med tilfeldige på nett kan fungere eller ikke fungere avhengig av hvem man kommer sammen med.

Men det er altså sterke insentiver for å jobbe som et lag, og man taper ofte om man går løs på motstanderne helt på egenhånd.

Alle foto: Respawn Entertainment/Electronic Arts

Egnethet

Apex Legends har fått anbefalt aldersgrense på 16 år fra PEGI på grunn vold og kjøpemuligheter.

På PEGI sine sider der spillet er vurdert står det at spillet har fått aldersmerkingen på grunn av varig vold mot menneskefigurer der volden er moderat.

Videre forklarer PEGI at man kan bruke militære våpen som pistoler, skarpskytterrifler, maskingevær, granater og kniver. Når noen blir truffet kan det være blod. Det er også avsluttende, henrettelsesangrep som blir vist på skjermen (små filmsnutter).

PEGI påpeker også at det er mulig å handle spillgjenstander for ekte penger. Man kan tjene opp spillvaluta ved å spille dette spillet. Men det går raskere å låse opp nye helter ved å betale for det, i tillegg til at man kan skaffe seg en god dose kostymer til hver enkelt spillfigur som må kjøpes eller låses opp en og en.

Det finnes også samlepakker med innhold. Her kan det være et utvalg med uttrykksbevegelser, spillerkort og design til våpen. I tillegg kan man kjøpe egne sesongkort som gir flere fordeler raskere. Spillet har tre typer spillvaluta.

Spillet inneholder også lootbokser (apex packs) der innholdet man får er tilfeldig/basert på en gitt sannsynlighet.

Merk at det finnes egne innstillinger for å slå av og på chat. Man kan (til en viss grad) slå av deling av brukerdata med utvikleren. Det finnes også et anonymt modus for å skjule spillerens brukernavn i visse sammenhenger.

Man kan også velge hvem som kan kommunisere med tekst og stemmechat (alle, venner, ingen).

Vanskelighetsgrad:

0-15 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

16+: Spillet er enkelt å mestre dersom man kjenner til førstepersonsskytespill fra før. Hver spillfigur har allikevel egne evner og ferdigheter som kan ta tid å mestre. Spillet har også et treningsmodus som lærer bort det grunnleggende av bevegelser og målsetting i spillet. På nett vil man møte mange som mestrer spillet på ulikt nivå.

Spilltrailer (16-årsgrense):

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 8. februar 2019 og er blitt oppdatert senere)

Bli medlem av Barnevakten