Assassin’s Creed Valhalla

PC/Xbox One og Series X/PlayStation 4 og 5/Windows/Stadia. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 18 år av PEGI.

ANMELDELSE: Assassin's Creed-serien utforsker vikingtiden med dens mange blodige oppgjør. Her følger vi Eivor som drar fra Norge og ut på tokt til England under Kong Alfreds regjeringstid.

Velkommen til vikingtiden og selveste Norge. De to forrige Assassin`s Creed-spillene utforsket Egypt og Hellas. Men denne gangen er det altså Norge og Rygjafylke (Rogaland) pluss Hordaland, i tillegg til England som står på menyen.

Og med tanke på hvor mye vikingtiden fremheves i historiebøker, film og TV-serier – er det ganske imponerende å få servert dette som setting og kontekst i dataspillform. Dette har mange ventet lenge på! Selv om målgruppen for spillet er voksne, og ikke barn.

Assassin’s Creed Valhalla

Format: PC/Xbox One og X/PlayStation 4 og 5/Windows/Stadia
Sjanger: Action
Utvikler: Ubisoft
Utgiver: Ubisoft

Spilleren går inn i rollen som barskingen Eivor. Han får en tøff start på livet og allerede som guttunge blir han vitne til en krig og brutalitet uten like. Men man kan velge om protagonisten skal være kvinne eller mann. Så vil man ikke ha en mann i historien, kan man velge det neste kjønn som er minst like barsk og tøff.

Fra barndom og en engasjerende introduksjon møter vi hovedpersonen i voksen alder. Han (eller hun) leder nå et lite mannskap og må forstå noen mystiske syn som viser seg med intet mindre enn Odin som veileder. Ikke minst fortsetter jakten på erkefienden som tok livet av Eivors familie. Ferden går senere mot nye jaktmarker i høstfargede England.

Assassin`s Creed foregår i tredjepersonsperspektiv. Tiden går parallelt med nå- og fortid, hvor DNA brukes til å gjenoppleve forfedrenes minner. Sånn enkelt forklart i hvert fall. Man spiller derfor både en person som lever i vikingtiden og en som lever i mer eller mindre nåtid.

Spillet byr på en åpen verden. Det betyr at man kan dra hvor enn man måtte ønske. Enten kan man reise til fots, på hesteryggen eller i et stilig vikingskip. Og man kan påta seg hovedoppdrag som fortsetter historien og valgfrie sideoppdrag dersom man vil utforske de mange andre gjøremålene som finnes i spillet.

I tillegg finnes det et hav av skatter, våpen, rustninger og ressurser som man kan oppdage i alle kriker og kroker.

Assassin`s Creed er kjent for å levendegjøre historien, riktignok blandet med en god dose fiksjon. Valhalla er intet unntak. Her kan man se gårder, hus og bosetninger som de kanskje kunne ha sett ut 872 år fvt. 

Dette ser man i klær og talemåte (selv om karakterene tross alt prater engelsk med noen «vikingske» gloser iblant). Det er uansett artig å høre ord som «holmgang» innimellom. I tillegg utforskes mytologi, kultur, levesett og mer. For eksempel så tar spillet for seg myteoppspunnet Ragnar Lothbrok, samt Harald Hårfagre og Kong Alfred, i tillegg til en hel rekke andre figurer.

Og det er artig å vandre i en bosetning å se hvordan menneskene lever, spiser, jobber og prater med hverandre. Det er litt som å se et museum komme til live, bare at man kan vandre omkring og utforske stedene som de faktisk kunne ha sett ut!

Det er heller ingen tvil om at landskapet er vakkert når man kikker på langhus, vikingskip og bosetninger. Så ser man snøkledde fjell, dyreliv med ulv, hare, fugler og bjørn, buskas og mer. For så å gå over til mer frodige marker i England.

Frihet og utforsking er fortsatt en stor del av spillet. Man kan klatre til toppen av majestetiske fjell og bygninger. Se et fossefall som rager flere hundre meter. Og utsikten er fantastisk. Selv PlayStation 4-utgaven av spillet er presentert godt enten det er detaljer i vann eller landskap. Lyssettingen er også imponerende.

Hovedpersonen har også en trofast ravn til hjelp. Denne brukes til å speide landskapet for å oppdage fiender og ressurser. Med bare et tastetrykk svever perspektivet ovenfra og gir overblikket man trenger. Den trofaste hesten er også bare en liten plystrelyd unna.

Så det er absolutt mye å gjøre i dette spillet, og for de som elsker å fullføre alt på menyen – er det ekstremt mange timer med gjøremål her.

Bosetninger er en ny faktor i spillet. I Valhalla skal man ta vare på sin egen landsby ved å oppgradere bygninger og rekruttere nye vikinger. Denne fungerer som en trygg havn der man også kan påta seg nye oppdrag etter hvert som man bygger områder som smie, stall, handelssteder og husrom til krigerne.

Ellers så kan man, tro til vikingenes levesett, «raide» andre bosetninger og baser. Det er angelsaksere som står med sverd, skjold og piler på den andre siden av konflikten. Derfor må man også inngå allianser med andre ledere og bygge diplomati for å stå i takt med fienden.

Kampsystemet ellers er som før og fungerer godt. Man kan bytte på en hel rekke våpen som øks, sverd, skjold, pil og bue i tillegg til en del spesialangrep. Ved å trykke inn joystick-knappen kan man låse kameraet til en fiende. Ellers gjelder det å forsvare seg fra angrep ved bruk av skjold eller ved å dukke unna slag.

Over tid oppgraderer man også spillfiguren til å bli stadig sterkere. Her kan man velge oppgraderingslinjer innen nærkamp, avstand og sniking. Så da lønner det seg å bruke litt tid på å utforske denne spillverden på jakt etter ferdighetspoeng som kan brukes til flere oppgraderinger.

Ikke minst når man møter på hardere og hardere utfordringer. På spillkartet står det nemlig en anbefaling om hvor sterk man bør være for å reise til ulike steder. Så da bør man nesten bruke tid også på sideoppdrag i ny og ne.

Ellers bygger spillet på sniking og angrep i det skjulte. Man kan for eksempel klatre opp et tårn og slå ut en fiende fra kanten, hoppe ned på en skurk ovenfra eller så kan man skjule seg i buskas og gress for så å plystre for å lokke soldater til å komme nærmere.

For å holde seg selv i live må man også spise mat dersom man blir såret. Det går an å plukke bær og sopp i naturen. Noen er allikevel giftige, så her gjelder det å ikke bare kaste i seg alt man finner. Ellers er det mulig å jakte på dyr, for eksempel elg, eller ulv og bjørn for å få skinn.

Man kan også finne mat på andre steder i verden, for eksempel i bosetninger. Og her kan man også oppgradere våpen og drive handel for å få bedre utstyr.

Assassin’s Creed Valhalla er et velprodusert spill som gir liv til vikingtiden. Man får et nydelig overblikk av Norge med fjorder, flotte, ragende og snøkledde fjell, natur og bosetninger. I England får man frodigere land med maktkamp, konger, allianser og svik.

Man får også en historie som er levende og godt fremstilt helt fra start. For å si det sånn, introduksjonen er gripende og visuell – på lik linje med en knalldyr Hollywood-film.

Det er ingen tvil om at dette spillet har mange referanser til vikingtiden, og til tross for en god dose fiksjon, er det som å gå inn i et virtuelt museum med en historie som engasjerer. Og mange spennende karakterer som Harald Hårfagre og Kong Alfred blir også levendegjort i dette spillet.

Så her er det bare å glede seg til museumsomvisning-moduset «Discovery Tour» kommer til Valhalla. Dette er en virtuelt guided tur med fakta (og uten vold) som ble innlemmet i Assassin’s Creed Origins og Odyssey. Nettopp for å gi en omvisning av epoken spillene fremstiller.

Spillet byr på mange timer med reise og utforsking. Man kan nyte både det engelske og norske vinterlandskapet om hverandre. Og grafikken er virkelig fenomenal. Vel, stort sett i hvert fall. Det finnes noen nyanser her og der – kanskje rett og slett fordi spillverden er så enorm!

Men det er ingen tvil om at det er mye frihet her. Frihet til å bevege seg, og muligheten til å velge selv hvordan man skal gå frem i kamp – rett på, eller planlagt og i det skjulte.

Egnethet

Assassin’s Creed Valhalla har fått anbefalt aldersgrense 18 år av PEGI og inneholder vold og ufint språk.

Målgruppen er altså voksne.

Man kan dempe på noe av volden i starten av spillet. Blant annet kan man skru av blod, avkapping av kroppsdeler og nakenhet ved å justere for dette i innstillinger.

Spillet har allikevel en realistisk fremstilling med brutale scener med tortur, henrettelser og hyppig kamp med sverd, skjold og overnaturlige krefter. Noen av scenene er mørke og skumle og med en tematikk dreier seg om hevn og svik i tillegg til heltemot og lojalitet.

Noen mord vises for eksempel på skumle måter med overnaturlige vesener og monstre. Hovedpersonen selv har en tragisk og vanskelig oppvekst der foreldrenes liv går tapt. Selv om hovedpersonen gjør mye godt, løses også utfordringene stort sett med en øks eller et sverd.

Vanskelighetsgrad:

0-17 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

18+ år: Spillet har en opplæring i starten som lærer bort det grunnleggende. Man kan dessuten velge vanskelighetsgrad som berører utforsking, styrken på fienden og egen evne til å være skjult for motstanderne. Blant annet påvirker dette helsenivå til fiender og navigasjon og hjelpemidler på kartet.

Spilltrailer (vi gjør obs på sterke scener):

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten