Battlefield 2042

SPILL: Windows/Xbox One og Series S og X/Playstation 4 og 5. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 16 år av PEGI.

ANMELDELSE: Massivt og fremtidsrettet. Battlefield 2042 byr på storslagne kamper med helikoptre, tanks og soldater.

Battlefield er en serie med skytespill som byr på åpne kart med kjøretøy, helikoptre og soldater som slåss mot hverandre. Tidligere titler har tatt for seg verdenskrigene, og nå er det altså fremtiden som står på menyen i året 2042.

Historien har ikke vært god mot menneskeheten. Etter året 2031 knakk verden sammen med brutale klimaendringer, økonomisk kollaps og mistillit mellom stormaktene. De gjenværende har samlet seg i nye samfunn og de siste stormaktene, USA og Russland, kjemper om verdensdominans. Riktignok via undergrupper som kalles No-Pat Task Forces. Eller statsløse «krigere» som de selv omtaler seg som.

Battlefield 2042

Format: Windows/Xbox One og Series S og X/Playstation 4 og 5
Sjanger: Action
Utvikler: EA DICE
Utgiver: Electronic Arts

Battlefield 2042 byr altså på et fremtidsrettet scenario med tilsvarende teknologi og spillestil. Man kjemper i ulike modus som innehar opptil 128 spillere totalt. I tillegg har man tilgang til klassiske kart fra tidligere spill i serien som Battlefield 1942, Bad Company og Battlefield 3.

Samtidig er det syv massive kart som kampene foregår på. I det ene øyeblikket kjemper man i Doha, Qatar som er en by omgitt av ørken. Ved jevne mellomrom dukker det opp sandstormer som senker synsrekkevidden. Her er målet å kjempe om å kontrollere en konvoi.

I India står ressurser på spill blant massive skipsvrak og i Singapore må man passe seg for tornadoer. Sør-Korea byr også på et moderne bymiljø og på kartet «Orbital» kjemper man ved et rakettoppskytningssenter. I Antarktis er kulde, snø og is på menyen mot Egypt hvor åkre og jordbruk har blitt til bak en massiv mur.

Dette er altså varierte landskap som alle har kriker og kroker som må læres og unike design. Her kan man reise omkring både til fots og i forskjellige kjøretøy. Det følger også med en rekke klassiske kart fra de tidligere Battlefield-spillene.

Utviklerne har gjort en god jobb med å utvikle spillkartene. Her er det kjøretøy, bygninger, natur og varierte omgivelser. Grafikken er også fenomenal med detaljene på plass enten det er vann, trær og plantevekster som svaier i vinden eller et aldri så lite vindpust når en tanks skyter et skudd på bakken.

Det finnes flere måter å spille Battlefield på med fire modus i kjernen.

I conquest skal opptil 128 spillere konkurrere på massive kart. Samtidig blir kampene konsentrert på ulike punkt hvor man skal overta steder på kartet gjengitt som flagg. Breakthrough er et neste modus med angripere og forsvarere. Og i battlefield hazard zone blir man delt inn i lag på fire spillere. Målet er å hente inn datamateriale som er fordelt på kartet samtidig som man kjemper mot andre.

Battlefield portal byr så på de klassiske kartene der man kan skreddersy egne spillregler. Her er det også et engasjert nettsamfunn som lager ulike typer spillmodus innenfor dette universet.

Soldatene denne gang omtales som spesialister med basis i fire kategorier. Hver spesialist har en unik ferdighet og verktøy. Samtidig kan man i stor grad skreddersy spillestilen og våpenutvalget utover det.

Man har Kimble «Irish» Graves som kan plassere ut et skjold for å beskytte seg mot angrep og forsvare seg mot bombeangrep. Maria Falck derimot kan skyte ampuller på medsoldater for å helbrede dem, eller motsatt, påføre skade på fiender. Hun kan også løfte medspillere som har falt til bakken og gi dem fornyet helse.

Constantin kan også dele ut rustning og ammunisjon til medspillere og Paik kan bruke en skanner som gjør fiender synlige, selv gjennom vegger. Dette er altså en solid gruppe med soldater fra alle verdenshjørner, både kvinner og menn, som alle har unike ferdigheter og evner til hjelp.

Åpningsnummeret til Battlefield 2042 har vært problematisk for utviklerne. Tekniske feil, tilkoblingsproblemer, glipp og manglende støtte for stemmechat er på listen over forbedringspunkt som det må jobbes videre med.

Samtidig er det stor sannsynlighet for dette er momenter som utviklerne vil jobbe videre med for å forbedre.

Spill i dag er stort sett mindre statiske enn det de var før. Det er ikke uvanlig at spill blir utgitt uten å være glanspolert. Så klart kan det by på en skuffelse for spillerne, men samtidig er utviklerne, særlig ved storspill som dette her, gode på å vedlikeholde og løse problemer som oppstår underveis. Om noen måneder vil sannsynligvis situasjonen for dette spillet være en annen.

Battlefield 2042 er et massivt spill med mer innhold enn noen gang. Her går man inn som en soldat av mange i massive kamper. Opplevelsen er troverdig med tanks, helikoptre og eksplosjoner hvor enn man går. Å løpe gjennom krigssonen er mildt sagt kaotisk og heseblesende.

Samarbeidsmulighetene er så som så. Spillkartene blir såpass omfattende at det er lite rom for å henge med dersom man spiller med tilfeldige spillere på nett. Tonen blir noe annerledes dersom man spiller og kommuniserer med noen man kjenner fra før.

Det er også noen uheldige bieffekter med å være så mange «fremmede» som spiller sammen. Hvert lag er avhengig av at spillerne er forsiktige med å holde seg i live, da man har en nedteller for antall ganger laget kan få døde spillere ut på banen igjen. Er man lite ettertenksom vil man kanskje ikke bry seg særlig om dette for laget og helhetens vegne. I tillegg er det de gangene der en lite kapabel pilot krasjer et transporthelikopter og fører en gjeng med medspillere inn i døden.

I moduset hazard zone er det noe mer samarbeid. Her blir man delt inn i lag på fire og må samarbeide med de andre. Løper man alene på egenhånd, vil man neppe overleve i lengden. Dessuten er dette en mer gjøremåls-styrt måte å spille på ettersom man skal samle inn noe konkret som et lag.

Utover det er Battlefield 2042 godt laget bortsett fra de tekniske glippene som er akkurat nå. Antageligvis vil dette utbedres om ikke så lenge. Det er også mye innhold å velge fra med forskjellige spillmodus og mange, massive kart å spille på. Det vil også ta tid til å lære spillets mange finesser enten det er å mestre å styre et helikopter eller å kjenne igjen smarte veier til fiendens «baser».

Det er få andre spill på markedet som klarer å gjenskape det massive i krigsopplevelsen som Battlefield har. For når man løper, ser geværskudd i det fjerne, et helikopter som flyr over og medsoldater som løper like ved – ja opplevelsen er på nivå med proffe krigsfilmer.

Så er det også stilig at utviklerne har bakt inn alt fra sandstormer til ville og spektakulære tornadoer. Å kjøre gjennom og nær en slik naturbegivenhet er et kapittel i seg selv.

Egnethet:

Battlefield 2042 har fått anbefalt aldersgrense 16 år av PEGI. Spillet er merket med vold, ufint språk og kjøpemuligheter.

PEGI begrunner aldersgrensen med at spillet inneholder sterk, gjennomgående vold og bruk av ufint språk. PEGI mener derfor at spillet ikke egner seg for noen under 16 år.

Videre forklarer PEGI at man bruker en rekke håndholdte våpen og granater i spillet. Soldater reagerer realistisk når de blir utsatt for angrep, og spillet inneholder blod, men ikke gørr. Sterk banning.

I tillegg påpeker PEGI at man kan kjøpe kosmetisk innhold for ekte penger. Deriblant skins, kjøretøy og våpen. Spillet selges også i forskjellige utgaver der noen er mer «eksklusive» enn andre.

Vanskelighetsgrad:

0-15 år: Under aldersanbefaling fra PEGI

16+: Battlefield-serien har mye fokus på samarbeid og på å gjengi en autentisk krigsopplevelse. Spillet lærer bort det grunnleggende i startfasen, inkludert hvordan man håndterer kjøretøy og beveger seg i spillverden. Allikevel er dette et svært komplekst spill å forholde seg til med massive kart som må tolkes og ulike spillmodus. Så læringskurven kommer først når man prøver seg frem.

Spilltrailer (vi gjør obs på sterke bilder):

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser