Beat Saber

PlayStation 4/Windows/Oculus Quest 1 og 2. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 12 år.

ANMELDELSE: Star Wars-inspirert fektespill krever rytme, musikk og bevegelse. Supergøy og aktivt!

VR-spill: Beat Saber er et rytmebasert musikkspill. Målet er å gjøre bevegelser i takt med musikken – noe som krever både aktivitet og presisjon. I spillet har man to lyssverd, en til hver hånd. Disse skal man bruke til å slå klosser som kommer mot en.

Jo bedre man treffer, jo flere poeng får man og motsatt, om man bommer for mange ganger, avsluttes spillet og man må begynne forfra.

Beat Saber

Format: PS4/Windows/Oculus Quest 1 og 2
Sjanger: Trening og musikk
Utvikler: Beat Games
Utgiver: Beat Games

Med VR-teknologi der skjermer dekker synsrekkevidden blir innlevelsen stor. Her trer man inn i en futuristisk verden med lys og flotte effekter. Og det å holde to lyssverd i hendene i Star Wars-inspirert stil, er fantastisk!

Spillet er allikevel ikke enkelt av den grunn.

Det finnes to forskjellige farger på klossene som samsvarer med lyssverdene som må treffe dem. Og hver kloss har dessuten en liten pil som viser retningen man må treffe klossen. Disse aspektene er med på å gi en større utfordring.

Bildet virker kanskje noe rotete, men det er et system her. Klossenes rekkefølge og plassering følger så klart musikken. Og utviklerne påstår at de har gjort en større jobb enn andre rytmespill ved at retningen og plasseringen til hver kloss er omhyggelig tegnet inn for å samsvare med musikken.

Og dette fungerer. På sitt beste kommer man inn i en flyt med musikken og bare treffer klossene som om det ikke skulle være noen hindring.

Det blir nesten en meditativ opplevelse å gå i ett med musikken og en effekt som kun VR kan gi. Her glir man inn i en annen verden med musikk, rytme, lyseffekter og mer.

Samtidig, krever spillet også bevegelse. Med jevne mellomrom kommer det lysvegger som man må unngå. Det kan være å bevege seg til siden, eller ved å dukke under en hindring. Så Beat Saber kan definitivt være med på å få kroppen i bevegelse og svett.

Musikkutvalget baserer seg på elektronisk dansemusikk. Det er noe vokaler, men i aller størst grad dataproduserte låter med «trøkk» i. Tenk: treningsmusikk.

Det er allikevel ikke noen stort aber så lenge man liker musikk som passer til aktivitet. I tillegg kan man kjøpe ekstra pakker der man får tilgang til sanger fra artister som Imagine Dragons og Green Day for eksempel.

Ellers finnes det flere måter å spille Beat Saber på. Man kan gå løs på enkeltstående sanger. Det finnes også en flerspiller der man konkurrerer mot andre for å nå beste poengsum. Her kan man konkurrere mot tilfeldige spillere, eller venner ved å invitere dem.

Det finnes også et oppdragsmodus der man stadig får nye mål å nå. Og det er tabeller som viser resultater fra spillere over hele verden.

Så her er det flere gjøremål å velge fra for de som ønsker en utvidet Beat Saber-opplevelse.

Det er liten tvil om at Beat Saber er et engasjerende spill. Her kan ungdom være i aktivitet og trene, samtidig som de nyter en god spillopplevelse. Man får neppe superkondis eller økt muskelmasse av Beat Saber, men det er nok aktivitet her til at man begynner å svette.

Ellers er det god trening å lære seg rytme, musikk og presisjon.

Alt i alt er Beat Saber et spennende konsept som passer godt for musikkglade ungdom.

Egnethet

Beat Saber har fått anbefalt aldersgrense angitt til tre år av PEGI.

Spillet inneholder ikke noe blod eller gørr. Det er fekting med sverd, men man slåss altså på dataanimerte kuber som går i oppløsning når man treffer dem. Man kan kjøpe innhold i spillet for ekte penger, og det er flerspillermulighet der man kan møte på andre spillere fra hele verden. Det er ikke chat, men brukernavn blir synlig for andre.

Merk at mange VR-sett har en aldersgrense på 13 år for bruk. Gjelder blant annet Oculus Quest 2 og PlayStation. Man kan også oppleve bevegelssyke med denne type spill.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

3-6 år: Spillet er intuitivt og enkelt å sette seg inn i og byr også på en opplæring. Allikevel vil spillet være teknisk og finmotorisk komplisert for denne aldersgruppen. VR-sett har dessuten stort sett en aldersgrense fra 13 år.

7-11 år: Spillet vil kunne mestres av barn i denne aldersgruppen. Det finnes flere vanskelighetsgrader å velge fra. VR-sett har allikevel stort sett en aldersgrense fra 13 år.

12-15 år: Spillet kan passe godt for denne aldersgruppen. Med flere vanskelighetsgrader kan man tilpasse utfordringene til hvert enkelt sitt nivå.

16+: Spillet vil kunne by på musikkglede, rytme og aktivitet for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser