Biomutant

Windows/Xbox One og Series X og S/PS4 og PS5. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 12 år.

ANMELDELSE: Dyreliv og jordens skjebne står på spill i et action-fokusert rollespill. Som eneste overlevende fra en landsby må man ut på tokt for å kjempe mot eller samle rivaliserende stammer i møte med en felles fare.

Biomutant er et action-rollespill med tredjepersonsperspektiv. Handlingen foregår i en postapokalyptisk verden satt til en tid lenge etter at menneskeheten har dødd ut. Verdens skjebne står igjen i fare og det er opp til spilleren å enten fremskynde verdens undergang eller forhindre den.

Spillet byr på romslige mengder med action og i stedet for mennesker i hovedrollen, er karaktergalleriet erstattet med all slags spenstige, muterte fantasifigurer.

Biomutant

Format: Windows/Xbox One og Series X og S/PS4 og PS5
Sjanger: Action
Utvikler: Experiment 101
Utgiver: THQ Nordic

Aller først starter man med å lage sin egen karakter. Her kan man justere både på utseende og typer evner. Man tar rollen som en modig helt som må bruke våpen, overnaturlige evner og kampsport for å enten forhindre verdens undergang eller fremskynde den.

Spillet byr på en åpen verden med rollespillelementer. Det vil si at man både kan utforske landskapet etter eget ønske, men også utvikle spillkarakteren til å bli stadig bedre. I tillegg går det an å skreddersy egne våpen som man skal bruke i kamp.

Til hjelp for å nedkjempe fiendene har man pistoler og andre typer skytevåpen, sverd, slagvåpen og en rekke overnaturlige evner. Ikke minst er spillfiguren nokså kjapp og responsiv av seg til å motstå fiendtlige angrep.

Man reiser altså rundt i en åpen verden og kan utforske denne fritt. Ferden foregår til fots, men også via roboter, luftballonger og dyr man kan ri på. Landskapet varierer fra fjell og vill natur til underverdenen med all slags merksnodige skapninger.

Det finnes også omgivelser som er spesielt farlige for spillfiguren. Noe som blant annet krever at man må ha unike evner, gassmasker eller spesielle klær for å overleve.

Oppdragene og gjøremålene varierer også. Man går hyppig inn i kamper med fantasiskapninger. I tillegg hjelper man ulike karakterer i spillet med å frakte gjenstander og andre typer oppdrag. En målsetting er også det å utvikle egne ferdigheter og egenskaper for å håndtere nye typer fiender og utfordringer.

Spillverden er tidvis vakker med stor fantasi og grafikk. Andre ganger er bildet mer blassent og udetaljert. Valgene man tar underveis påvirker også handlingen – slik at utfallet vil variere avhengig av egen interaksjon. Det store bildet dreier seg om å framskynde verdens undergang eller forhindre den.

Og allerede ved starten av spillet møter man en liten engel og en djevel som rådgir deg til å velge ulike veier.

Da kan man for eksempel velge hvem av stammemedlemmene man ønsker å samarbeide med eller ødelegge. Man kan være helten som skaper samarbeid på tvers av stammene – eller så kan man være den som ødelegger dem og med det skaper en mørkere skjebne i spilluniverset.

En fortellerstemme veileder noe på veien, men til syvende og sist er det spilleren selv som tar de endelige avgjørelsene.

Kampsystemet i seg selv er nokså unikt. Det er altså en blanding av krefter i bruk fra kampsport i den ene enden og til overnaturlige evner i den andre. Man kan også skape egne våpen ved å kombinere ulike deler.

Motstanderne varierer fra større skikkelser til småplukk som må overvinnes en etter en. Ved å blokkere til riktig tid når fiender angriper kan man sette i gang et heftig motangrep. Ellers kan man kombinere flere knapper på håndkontrollen for å utøve spesialangrep.

På det vis må man «pugge» forskjellige angrepsmåter og kombinasjoner av knappetasting på håndkontrollen. Ellers gjelder det å være var på omgivelsene ved å spurte unna fiendtlige angrep og ivareta egen helse.

Kampsystemet flyter allikevel ikke like godt som med en del andre spill. Det er en slags sakte, etterhengende opplevelse som også er noe tung og treg. Blant annet merker man dette i måten våpen og slagvåpen fungerer – samt forsvarssystemet. Den store flyten mangler.

Og det er et stort aber når et av spillets store tyngdepunkt ligger på kampsystemet.

Det er altså mange muligheter til å skreddersy sitt eget kampsystem, men selve opplevelsen i aksjon mangler noe. I tillegg er kameraperspektivet noe tungvint og ofte for nært hovedpersonen slik at man ikke alltid får med seg fiendene som angriper.

Utover det inneholder spillet også noen logiske hindringer og små puslespill som skal løses. Plattform-elementer med klatring i tau, det å hoppe over hindringer og dører som stenger veien – samt andre utforminger i landskapet som må mestres.

Biomutant er et spill som det har vært store forventninger til helt siden nyhetene om spillets utvikling nådde dagslys i 2017. Det er et spennende premiss med en verden hvor dyreriket har overtatt kloden i form av muterte vesener.

Å se den fargerike og spennende verdenen er interessant seg selv. Her reiser man forbi forfallen infrastruktur med overgrodde jungler. Samtidig oppdager man gjenstander som forteller historien om menneskene som var.

Det er også en ideologi om menneskets evne til grådighet og ødeleggelse – samt en advarsel om hvordan forurensning og utnytting av naturressurser kan skade planeten til et nokså dystert nivå. Med det har spillverden blitt nokså unik med forskjellige biomer og mange varierte fiender.

Så her kan man sjeldent møte hver fiende med samme fremgangsmåte. Av de mange forskjellige fiendetypene er det ulike svakheter og styrker som man må tilpasse seg.

Oppsummert kan man si at Biomutant har mye bra ved seg, men oppleves i sum noe upolert. Kanskje har forventningene vært høye – men dette er uansett et spill som har flere mangler ved seg og som gjerne kunne ha hatt enda mer flyt i kampsystemet og overhaling med tanke på detaljene og grafikken.

Egnethet

Biomutant har fått anbefalt aldersgrense 12 år av PEGI og er merket med vold.

PEGI skriver (vår oversettelse fra engelsk):

«Dette spillet har fått PEGI 12 år på grunn av moderat vold mot fantasiskapninger. Spillet er ikke egnet for noen under 12 år.»

PEGI fortsetter – «Brorparten av volden er mild og innebærer at fantasiskapninger kjemper ved hjelp av en blanding av våpen og overnaturlige evner. Det er ikke noe synlig skade og nedkjempede fiender faller på bakken. Samtidig, er det også noen scener med mer moderat vold mot fantasiskapninger. Blant annet blir en skapning plukket opp gjentatte ganger og slengt i bakken. En annen skapning blir holdt ved halsen og kvelt.»

I spillet kjemper man ved hjelp av våpen, slagvåpen og sverd. I tillegg kan man bruke overnaturlige krefter og kampsport. Det er noe blod, men ikke gørr. Spillet har også noe innslag av bruk av rusmidler.

Spillet har en «tegneserieffekt» som kan skrus av eller på. Med denne funksjonen på dukker det opp tall og tengeseriebobler i kamp som gjør slåssingen mindre realistisk.

Vanskelighetsgrad:

0-11 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

12-15 år: Spillet byr på en opplæring i starten og flere vanskelighetsgrader som man kan velge fra. Grunnkonseptet er enkelt å mestre, men det er mange knappekombinasjoner å lære for å bli skikkelig dyktig i kamp. I tillegg må man manøvrere bygging av våpen, oppgradering av spillfiguren og valg som påvirker handlingen.

16+: Spillet kan også gi utfordringer for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten