Bus Simulator 21 – School Bus Extension

PlayStation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense fra 3 år av PEGI.

ANMELDELSE: Leken og dyp bussimulator får nye skolebygg, tre skolebusser og skoleelever som trenger transport til og fra hjemmet.

Bus Simulator 21 sikter kanskje mot en særegen gruppe spillere. Altså de som virkelig brenner for offentlig transport på fire hjul. Allikevel er utviklerne dedikerte og har fått til et dypt og engasjerende spill. Nå med enda mer innhold.

Fordi spillets hovedmodus handler om å kjøpe busser, tegne ruter, drifte et selskap og følge trafikkreglene som sjåfør. Og nå er det skolelivet og transport fra og til hjemmet som står på menyen.

Bus Simulator 21 – School Bus Extension

Format: PlayStation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows
Sjanger: Simulator
Utvikler: Stillalive studios
Utgiver: Astragon Entertainment

School Bus Extension er en nedlastbar tilleggspakke som må kjøpes utenom hovedspillet. Dette endrer fasongen og innholdet på de to allerede eksisterende kartene, Angel Shores og Seaside ValleyBlant annet får man nå nye skolebygg å bryne seg på.

Ellers er det tre skolebusser som man kan benytte seg av. All American FE kan håndtere 89 passasjerer, All American RE tar samme antall, men flytter motoren bak og Vision som kan valfarte 83 personer om gangen.

I tillegg byr spillet nå på barn som fotgjengere i spilluniverset. Og her gjelder det altså å frakte dem trygt og i tide fra hjem til skolebenk.

Når man lager nye bussruter er det nå et nytt felt for skoleruter. Dersom man spiller i sandkassemodus kan man benytte seg av skolebussene øyeblikkelig. I historiemoduset på det amerikanske bykartet derimot, må man fullføre oppdrag nummer 12 først.

Å tegne opp nye bussruter er hakket annerledes sammenlignet med tradisjonelle bussruter.

For det første går bussen bare på morgenen og ettermiddagen. Det er jo da skoleelevene skal til og fra skolen. Ellers må man se an skoledistriktene og for hvert busstopp kan man se hvor mange barn som skal til hvilken skole.

Dette er både praktisk og gir mening når man skal lage nye bussruter.

Å kjøre de tre doningene er langt mer artig enn man skulle tro. Skolebussene gir spillet en helt ny dimensjon og måte å kjøre buss på. Blant annet får man en ny målgruppe å bryne seg på, samtidig som bussene også må håndteres på en unik måte.

For eksempel har man et helt sett med varsellys som må slås på når man skal stoppe ved et busstopp.

Det er også mulig å slenge ut et stopp-skilt på siden og en bom foran bussen som skal hindre barn fra å tråkke rett ut i veien. Skiltet fører også til at all annen trafikk stopper og venter til bussen har fått kjørt igjen.

Noe som er praktisk når man skal navigere i et komplekst trafikkbilde.

Og så er det de små andre detaljene som byr på hygge og kos. Man kan høre barnestemmer som er aktivt engasjert bak i bussen. Ved noen busstopp vil man også se en forelder eller to som følger barna sine til stoppet.

Det er ikke totalt banebrytende med tanke på animasjoner av passasjerene. For eksempel så har man de vanlige hindringene med en passasjer som lytter til altfor høy musikk, slik at man må be vedkommende om å dempe lydnivået.

Man må nesten fnise litt når vedkommende lytter til klassisk opera, som rett og slett er en blåkopi av musikken som voksne lytter til i spillets hovedmodus.

Bus Simulator 21 – School Bus Extension byr på mer kjøreglede og variasjon i en allerede avansert og dyp spilltittel. Her får man leke med tre lekre skolebusser som er pakket full av lys og andre stilige funksjoner.

Spillet får dermed noe mer variasjon, og det er kjekt å farte rundt i de ikoniske bussene som er kjent fra det amerikanske kontinentet.

Dermed er det få grunner til å ikke sette seg i førersetet for å frakte ivrige skolebarn fra hjem til klasserom. Og med det har spilluniverset blitt enda noen hakk mer engasjerende for de som synes offentlig transport er spennende.

Alle foto: Stillalive studios / Astragon Entertainment

Egnethet:

Bus Simulator 21 har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI.

I spillet må man forholde seg til trafikkregler enten det er å stoppe før rødt lys, ved skilting, fotgjengerfelt og mer. I tillegg må man bruke blinklys på riktig måte og holde fartsgrensen. Her er det en hel del å lære om det å navigere i trafikk.

Ellers byr spillet på en omfattende økonomisystem. Man må ta imot billetter, kjøpe nye busser, se an hvor effektive rutene er og så videre. Man kan også selv inspirere bussene og gi ut bot til de som sniker og ikke har betalt billett.

Det er mulig å kollidere med kjøretøy og fotgjengere i spillet. Dette er ikke grafisk eller med synlig skade på noen som helst måte. Man får i stede en advarsel og en saftig bot til busselskapet.

Vanskelighetsgrad:

3- 6 år: Antageligvis for vanskelig for denne aldersgruppen. En del menyer å forholde seg til, samt oppsett av ruter, selskap og så videre. Styringen kan også fremstå som komplisert for denne aldersgruppen.

7 – 11 år: Spillet kan tilpasses med forskjellige vanskelighetsgrader. Dette påvirker styringen og hvor komplisert spillet er. Allikevel vil en del menyhåndtering virke avskrekkende for en del i denne aldersgruppen.

12 – 15 år: Spillet kan by på mye glede og læring for denne aldersgruppen. Det er minimalt med tidspress utover rutetidene, slik at man kan lære og utvikle seg i eget tempo.

16+: Man kan justere vanskelighetsgraden og realismen slik at også eldre spillere får større grad av utfordring.

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser