Bus Simulator

Windows/PS4/Xbox One. Spillet har fått anbefalt aldersgrense fra PEGI fra tre år.

Hopp oppi førersetet i en helautentisk buss, og opplev gledene og utfordringene med å være bussjåfør. Er du den rette til å frakte passasjerene tidsnok og trygt fra A til Å?

Simulatorsjangeren skal ikke undervurderes. Enten det er å dyrke frem korn og grønnsaker på en gård, bygge en velfungerende by, lande et fly eller kjøre buss – så gir disse spillene et realistisk innblikk i en verden man ellers ikke har tilgang til.

Ikke minst, er dette spill som fokuserer på læring og mestring mer enn å «bare ha det gøy». Selv om underholdning så klart kan ha en verdi i seg selv. Ofte er det kompliserte mekanismer og funksjoner som skal mestres i simulatorspill, og gleden i spillet består i hovedsak av å få til nettopp dette.

Sjangeren er til dels for spesielt interesserte. Det nytter ikke bare å hoppe i førersetet til en buss i et slikt spill og forvente at man bare må mestre gass og brems. Så man må være sikker på at barna er innstilt på at dette er spill som krever tålmodighet, prøving og feiling (og lite action).

Bus Simulator

Format: Windows/PS4/Xbox One.
Sjanger: Simulator
Utvikler: Astragon Entertainment GmbH
Utgiver: Astragon Entertainment GmbH

I Bus Simulator setter man seg bak rattet til en av åtte original-lisensierte busser. Og hvis du lurer, ja det er «trekkspillbusser» med i spillet! Her har man merker som Mercedez-Benz, Setra, MAN og IVECO på listen. Man kan også sette sitt eget preg på bussene ved å endre farge, mønstre og reklamebannere.

Spillet er videre delt inn i to modus: En for nybegynnere, og en for de som ønsker en mest mulig realistisk opplevelse. Og i spillet håndterer man selve kjøringen, men også de mange funksjonene på bussen utover det, som å åpne dører, legge ut rullestolramper, ordne med billetter og håndtere passasjerer med ulikt humør. Man må også ta ansvar for personer som sniker seg på bussen og passasjerer som bråker med høylytt musikk.

Detaljene er på plass ved at man for eksempel må velge riktig billettype når passasjerer kommer på. Også må man gi nøyaktig veksel tilbake.

Ute på veien kjører man på et kart som er omtrent 15 kvadratkilometer. Her finnes det tolv ulike distrikter med trafikk, fotgjengere, bygninger, trafikklys og mer.  Man må overholde trafikkreglene i spillet, ellers så drypper det på med bøter. Været endrer seg også, og det er en døgnsyklus her slik at man kan kjøre både på dagen og om natten. Men av en eller annen grunn er grafikken forferdelig vag og mørk når man kjører i regnvær. Det er nesten umulig å se noen ting.

Grafikken er ikke banebrytende eller av et slag der man blir veldig imponert. Farger er tidvis blasse og kjedelige, og nivået minner mer om spill på en PlayStation 3 enn dagens konsollgenerasjon. Det er bare ikke å forvente altfor mye her. Bussene sett fra interiør og eksteriør er noe av det bedre i spillet.

Veier, fotgjengere, trafikk og bygninger har mangler ved konturer, farger og detaljer i bildet. Og fotgjengerne har ingen form for intelligens. Disse går på hverandre, inn i ting og virker til å vandre uten mål og mening. Trafikken er også overdrevet «snill». Det vil si, at alle biler stopper øyeblikkelig når du blinker deg ut fra bussholdeplass, og biler er overforsiktige med å slippe folk forbi i veikryss.

Når spillet så starter, velger man et firmanavn og en avatar som skal gjenspeile deg i spillet. Her kan man velge kjønn, hudfarge og klesstil. Det er mulig å løpe og gå omkring i byen utenfor kjøretøyet for de som synes at det er spennende. Men det er ikke så altfor mye å gjør til fots utover det å se på omgivelsene (og levere tilbake glemt bagasje og drive med billettkontroll).

Spillet begynner med en opplæring. En halvklein instruktør følger deg opp med altfor mange dårlige vitser. Nok om det. Man lærer i det minste å styre bussen. Noen hurtigknapper er direkte lagt til på kontrollens oppsett. Som for eksempel blinklys, gass, brems, fartsbegrensning, døråpnere og mer. Noe som er nyttig fordi det er disse funksjonene man tross alt bruker ofte.

På displayet ser man GPS, fart, speil og alt annet nødvendig for å navigere på veien. Det er mulig å skifte mellom første- og tredjepersonperspektiv når man kjører. På instrumentkonsollen er det også mulig å trykke på knapper for å styre lys og dører. På venstre piltast (d-pad) er det også en knapp for å åpne et kommandohjul. Her kan man enkelt velge de fleste mekanismer for å styre bussen.

Etter en introduksjon og opplæring er «leken» over. Da gjelder det å kjøre bussen på en så profesjonell og effektiv måte som mulig. Blinklys er nødvendig for å kjøre sikkert, og å kollidere med kjøretøy og fortauskanter går utover de mulige inntektene dine. Ved hver ukeslutt ser man utgifter oppimot inntekter. Spillet er overdrevet strengt med å påse at du overholder regler. En liten dult borti en fortauskant blir irettesatt øyeblikkelig.

Spillet har også en administrativ del. For eksempel kan man selv legge opp rutene man ønsker å kjøre. Nye deler av kartet blir tilgjengelig etter hvert. Senere kan man kjøpe nye busser til flåten sin, og det er også mulig å hyre inn andre sjåfører som kan jobbe for deg. Så fra et enkeltmannsforetak bygges man opp mot å bli en aldri så liten transportgigant.

Buss Simulator er et interessant spill for de som ønsker å dykke inn i yrket som bussjåfør. Grafikken er dessverre skuffende. Det er lite å nyte av utsikt når man er ute på veien, og selve bylivet er ikke noe man ønsker å fordype seg i på noe vis.

Å kjøre bussruter er mindre monotont takket være et system der man selv kan velge og lage egne bussruter innenfor spillkartet.

Og så er det små variabler i rutinene, som trafikkarbeid, en bil som blokkerer busstopp, passasjerer som støyer, rullestolbrukere som trenger rampe, og mer. Noen av disse variablene kommer om igjen og blir repetert. Men ved første øyekast, er de interessante.

Spillet gir deg en poengskår avhengig av hvor godt du gjør det i trafikkbildet. Dette er motiverende. Spesielt når inntekter kan føre til kjøp av nye busser og utviding av eget firma. Det er motiverende utover det å bare holde tidsfrister og gjøre repeterende gjøremål på farten, selv om det også er noe av gleden med spillet.

Konseptet fungerer. Kjør en rute, plukk opp passasjerer, overhold trafikkreglene, slipp passasjerene av igjen. Det er synd at ikke grafikken er bedre og bildet flyter mykere. Bildet hakker rett og slett, noe som er irriterende! Og ikke minst at omgivelsene er så kjedelig fremstilt om de er. Det skulle bare ha vært noen hakk forbedret, så hadde spillet som helhet fenget enda mer.

Egnethet

Bus Simulator har fått anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI.

Vi mener at spillet passer fra ni år på grunn av vanskelighetsgrad. Simulatorsjangeren har gjerne mer avanserte kontrollere og en realistisk tilnærming. Dette er ikke et typisk racingspill der man bare må tenke på gass og brems for å komme først i mål.

Innholdsmessig passer spillet fra tre år. Kollisjoner er minimale og ingen kjøretøy blir særlig skadet ved sammenstøt. Det er heller ikke mulig å kjøre ned fotgjengere og lignende.

Her må man overholde trafikkregler, unngå kollisjoner og navigere i forskjellige menyer. Det er også en del knapper og taster å tenke på for å kontrollere bussene. Alt språk er på engelsk.

Ellers er det mye barn kan lære her om budsjett, trafikk og navigering av biler, kart og mer. Ikke minst regning når nøyaktig veksel skal gis til passasjerer.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

3-8 år: Kan være utfordrende for barn i denne aldersgruppen. Det er mye å tenke på, flere menyer å holde styr på og kontrollene kan være kompliserte.

9-15 år: Spillet kan passe for denne aldersgruppen. Her kan man kjøre og utforske yrket som bussjåfør. Det er mye å gjøre med flere timer på veinettet. Og det er noen stilige busser man kan hoppe i og navigere. Disse har mange avanserte funksjoner. Spillet kan mestres av barn i denne aldersgruppen, og det er en opplæring i starten (på engelsk) som lærer bort det grunnleggende.

16+: Spillet kan også være interessant for ungdom og voksne som vil ha et dypdykk i verden som yrkessjåfør.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten