Call of Duty: Black Ops Cold War

PC/Xbox One og Series X/PlayStation 4 og 5/Windows/Stadia. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 18 år av PEGI.

ANMELDELSE: Årets Call of Duty-spill bruker den kalde krigen som bakteppe og byr på ny historie, oppdaterte flerspillermuligheter og zombiekrig.

Call of Duty er en populær spillserie i sjangeren «førstepersonsskytespill». Serien har fokus på realisme og intense kamper hvor årets utgivelse ikke er et unntak. Her leveres storslått grafikk på alle plattformer og mye action.

Fra samtidskrig og en historie omkring terrorisme i fjorårets Modern Warfare (2019), går settingen denne gang til «Den kalde krigen».

Call of Duty: Black Ops Cold War

Format: PC/Xbox One og Series X/PlayStation 4 og 5/Windows/Stadia
Sjanger: Action
Utvikler: Treyarch mfl.
Utgiver: Activision

Handlingen er en oppfølger til Black Ops 1. I spillets hovedhistorie reiser man mellom land og steder som Øst-Berlin, Vietnam, Tyrkia og Sovjet, og opplever en intens handling. Året er 1981 og CIA gir den amerikanske presidenten informasjon om en umiddelbar trussel.

Landet er i stor fare. Og handling må til nå!

En fiende ved kallenavn «Perseus», en mystisk spion fra Sovjet, er ute med ugagn. Spesialsoldatene Frank Woods, Alex Mason, Russell Adler og den man spiller som sendes derfor til Tyrkia for å bli kvitt fienden. Ferden leder etter hvert til intet mindre enn KGB sitt hovedkvarter bak «jernteppet» i Sovjetunionen.

Alt går så klart ikke etter planen, og laget ledes dypere inn i mer komplekse utfordringer enn først antatt.

Av annet som er nytt er det for første gang i spillserien mulig å endre på utseendet til hovedpersonen. Her får man servert en personalmappe der man skriver inn hudfarge, kjønn, navn, spesielle ferdigheter, opprinnelse og mer.

Ellers er det mulig å velge ulike svaralternativer i dialogene, man kan dessuten påta seg valgfrie sideoppdrag og spillet kan slutte på forskjellige måter. Innimellom oppdragene besøker man «basen» sin for å påta seg nye oppdrag, lese mer om fiender og mål, og for å snakke med lagkameratene sine.

Handlingen presenteres på lik linje med en actionfylt Hollywood-film. Her er det profesjonelle stemmeskuespillere, filmatisk action og spenning langs hele linja. Riktignok med en type form og presentasjon som sikter mot voksne.

Fortellingen i spillet er basert på ekte hendelser med konflikten mellom USA og Sovjetunionen. Man får til og med se en dataanimert utgave av presidenten Ronald Reagan. Allikevel, er så klart replikkene basert på fiksjon, og spillet er tydelig overdrevet til tider.

Grafikken er ellers fenomenal. Allerede ved oppstart begynner man i en pub. Her er det mennesker som prater sammen, en bartender som serverer, innredninger på gulv og vegger, flott lyssetting og et fokus på detaljer.

Dette er gjennomgående i spillet. Grafikken er rett og slett utrolig god. Og historiefortellingen med bruk av perspektiver og godt kameraarbeid får spilleren inn og nærmere på det som skjer.

Innimellom all krigingen skal man også snike seg omkring, bruke spiontaktikk, lete etter og utforske bevis og mer. Dette er med på å gi spillet rolige momenter der man bruker stilige spiongjenstander som kamera, avlyttingsutstyr, lyddempere og mer.

Ved å lete etter bevis i omgivelsene kan man også få mer informasjon om sideoppdragene som venter i hovedkvarteret.

Nytt, eller gjenopptatt i serien, er også «zombiemoduset». Løst og enkelt forklart skal man her kjempe alene eller med en venn mot horder av zombier. Aller først får man en en historie og setting som denne delen av spillet foregår i.

Her er det en CIA-gruppe som skal utforske en forfallen bunker fra andre verdenskrig. Så klart har det vært noen tvilsomme eksperimenter her, og det fører til bølger på bølger av zombier som går løs hvor man må kjempe og holde ut så lenge som man klarer. Jo lengre spillet varer, jo vanskeligere blir det.

For hver zombie man skyter får man penger som kan brukes til å kjøpe våpen, helse og andre oppgraderinger. Man kan forvente nye typer våpen og utstyr, «fordeler» og oppgraderinger via våpenbutikkene i spillet.

Zombiemoduset er intenst, actionfylt og blodig. Her holdes ingenting tilbake. Sammen med en venn må man samarbeide og overleve så lenge som mulig. Men i praksis blir spillet stadig mer og mer kaotisk.

Og for første gang i serien kan man dessuten spille sammen med andre som har forskjellige typer konsoller enn det man har selv. For eksempel kan en som spiller på en PC spille sammen med en som har en Xbox eller PlayStation.

Se en video av moduset her (vi gjør obs på sterke scener).

I tillegg til historiemoduset står også flerspillermulighet på menyen. Dette er jo tross alt den mest populære delen av spillet der man kan konkurrere med og mot andre på nett.

Her kan man skille mellom nærkamp og den mer åpne War Zone-delen av spillet som allerede har vært utgitt en stund. Man reiset til land som Usbekistan, Russland, Angola og USA og kjemper som soldater fra blant annet CIA, KGB og MI6.

Som tidligere finner man lagbaserte kamper som «team deatmatch», «search & destroy» (ødelegg målet ditt) og «kill confirmed» (samle ID-kortene til de du har vunnet mot), «alle mot alle» og mer. Nye modus som «VIP escort» er også med. Her skal det ene laget følge en person til å bli hentet ut til sikkerhet, mens det andre laget skal forhindre dette fra å skje.

I «fireteam: dirty bomb» blir førti spillere fordelt på ti lag og må angripe fiender, samle uran og sprenge skitne (radioaktive) bomber. «Combined arms» dreier seg om to lag som kjemper om å overta områder (punkter) på kartet.

Ellers så skal man velge «loadout» som er et utvalg av våpen og rustning, i tillegg til stil (class) som man spiller med. Her kan man velge forskjellige typer granater, oppgraderinger, hoved- og sidevåpen og mer.

«Scorestreaks» overtar «killstreaks», og jo flere man dreper, jo flere hjelpemidler kan man låse opp som radar, angrepshelikoptre og lignende.

Call of Duty: Black Ops Cold War leverer høy spillkvalitet med tanke på grafikk og det tekniske. Historiefortellingen er på linje med Hollywood-produksjoner, og her får man servert mengder med action.

Spillserien har allikevel et sterkt fokus på realisme. Konflikter presenteres i en kontekst som faktisk har skjedd. Våpenbruk er også realistisk, og det spares verken på blod, gørr eller etiske dilemmaer i dette spillet her.

Først og fremst kommer mye av dette til syne i enspillerdelen og zombiemoduset. På nettdelen er det mer fokus på konkurranse og det å vinne mot andre og samarbeide som et lag. Her må man bruke kommunikasjon, taktikk og presisjon for å overvinne motstanderne.

Og akkurat dette er utviklerne gode på å legge til rette for.

Egnethet

Call of Duty: Black Ops Cold War har fått anbefalt aldersgrense 18 år av PEGI og inneholder vold og ufint språk.

Man kan forvente å se biljakt, eksplosjoner, henrettelser, blod og gørr, hyppige hodeskudd, knivdrap på nært hold, tortur og mer. Spillet har hyppige kampsekvenser med en realistisk fremstilling.

Hovedpersonene består av en gruppe spesialsoldater. Disse er tøffe, og ikke bare på den gode måten. Når de tar fanger, hender det titt og ofte at de henretter disse til tross for at de er uskadeliggjort. Med dialogvalg kan man også velge å slippe, drepe eller fange fiender. Et valg som krever en moden tankegang.

I tillegg kan man chatte med andre via stemmechat og tekst. Her kan det oppstå ufint språk og trakassering. Spillet har også «vennelister» der man kan legge til nye personer i kontaktlisten for å spille med dem.

Det er også mulig å kjøpe kosmetisk innhold og et sesongkort for ekte penger. Dette gir tilgang til oppgraderinger og nytt utstyr i spillet.

Ellers er det mulig å nedjustere volden ved å skru av «graphic content» inne i innstillinger. Men allikevel dreier tematikken seg om krig og presenterer en realistisk fremstilling av nettopp det.

Vanskelighetsgrad:

0-17 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

18+ år: Spillet har en grunnleggende opplæring i starten. Man kan dessuten velge mellom fem vanskelighetsgrader for å tilpasse enspillerdelen. Ellers er det stort potensial på å møte andre spillere som er bedre eller dårligere enn en selv når man konkurrerer på nett.

Spilltrailer (vi gjør obs på sterke scener):

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten