Civilization VI

Windows/Mac OS/Linux/iOS, anbefales fra tolv år

Led nasjonen din til storhet og lær om ekte, historiske sivilisasjoner i samme slengen. Civilization er fortsatt et av de beste strategispillene for samfunnsutvikling som finnes. Anbefales fra tolv år.

Civilization har eksistert som dataspill i mangfoldige år, og grunnoppskriften har alltid vært den samme. Utforsk, spre og bygg ut sivilisasjonen din fra en småby til et land, og potensielt imperier.

Med stadig nye spill på markedet, har naturligvis grafikken forbedret seg, men også nye muligheter har blitt tillagt i spillet, samt flere nasjoner å velge fra. Datamotstanderne blir også stadig mer intelligente.

Man konkurrerer mot og inngår i diplomatiske relasjoner på et verdenskart med datastyrte motstandere, eller med ekte spillere på nett. Dette dreier seg ikke bare om ren militær utbygging, men også om handelsvirksomhet, forskning og inngåelse av ulike avtaler.

På den måten er Civilization et avansert spill som tar for seg mange ulike områder av det å drifte en nasjon. Barn og ungdom kan lære mye om samfunnsutvikling i denne type spill, hva som må til for å lede ulike prosesser i styreformene, samt historie, i og med at ekte nasjoner og ledere er representert i spillet.

Imperiet man velger vil også utvikle seg over flere tusen år, og hver nasjon har sine særegenheter og spesialstyrker. Velg USA og lederen Theodore Roosevelt for å få tilgang til jagerflyet P-51 Mustang som gir fordeler i rekkevidde. Så kan du jo bygge filmstudio for å få en kulturell utvikling i nasjonen din.

Eller kanskje du heller går for aztekernes leder Montezuma I, og får frem denne sivilisasjonen som den neste store. Cleopatra i Egypt med pyramideutbyggingen er også en verdig karakter å velge, eller dronning Victoria med hennes overlegne maritime flåte.

Det er mye å lære om det å lede en nasjon, og man kan velge og se ulike styreformer i praksis, lese stoff om historiske ledere, velge ulike forskningsveier og se religion og nytteformålet med tro. Stadig vekk må man balansere fordeler og ulemper med å satse på ulike arenaer, og en ren militærmakt vil fort bli svekket av manglende forskning og utvikling i landet ditt.

Civilization VI byr blant annet på et mer avansert bybyggersystem, og man må være mer bevisst på hvor man plasserer en ny by, slik at alle nødvendige ressurser er innen rekkevidde. Bygningene er også velanimerte og man kan tydelig se ulike typer bygninger som havner, hus, gårder, kirker og mer. Byene har nå distrikter som for eksempel militærområder, nabolag og industriområder.

Det er også mulig å fremskyve forskningsprosesser i spillet ved å gjennomføre ulike målsettinger, noe som gir nye taktiske muligheter.

Fordelen med Civilization er at man ikke trenger noen dyr supermaskin for å spille spillet. I og med at alt er turbasert, er det ikke altfor mange animasjoner på en gang, og maskinkraften blir derfor ikke dyttet til det maksimale.

At spillet er turbasert betyr, på samme måte som i sjakk, at motstanderne ikke kan bevege brikker og ta valg før din tur er over. Derfor får man mer tid til å tenke seg om før man tar beslutninger i spillet.

Grafikken er flott med et naturlandskap med fjell, vann, hav, skog, snø, ørken og mer. Hver nasjon har dessuten sin egen arkitektur som blir gjengitt når man bygger byer i spillet.

En viktig egenskap og lærepenge i spillet, er at krig sjelden er den eneste løsningen til å få fremgang. Tvert imot så er krigføring dyrt og trekker nødvendige ressurser fra befolkningen. Man må faktisk se på nasjonens behov som en helhet, og man kan til og med vinne i spillet uten å delta i en eneste krig.

Civilization VI

Sjanger: Strategispill
Språk: Engelsk
Utvikler: Firaxis Games
Utgiver: 2K Games

Egnethet

Civilization VI er gitt PEGI 12 år på grunn av milde former for vold og mulighet for nettspill.

Krig og konflikt er sett ovenfra i et tredjepersonsperspektiv, der små soldater, tanks, båter og lignende angriper hverandre med alt fra sverd til maskingevær. Man har ikke noen direkte kontroll over soldatene, og når noen blir eliminert segner de om og forsvinner.

Spillet fordrer mange veier til seier og inneholder alt fra brutale diktatorer til fredsstiftere som Gandhi. Noen ganger er åpen konflikt den fremste løsningen, andre ganger er veien til seier gjennom diplomati og forsking.

Dette er altså et spill der barn og unge kan lære mye om samfunnsutvikling og historie, samtidig som hjernen får mye å bryne seg på med stadige taktiske valg som kan bety liv eller død for nasjonen din.

Her må man tolke og bruke statistikk og regning, samt demografi og samfunnsforståelse i praksis.

Vær obs på at spillet er nokså tidkrevende og at det kan ta lang tid før man fullfører et spill. Fordelen er at opplevelsen varer over tid, og med mulighet til å lagre spillet når man selv ønsker, er det enklere å ta pauser ved behov. Men det er allikevel fort gjort å bli engasjert i spillet.

Testet på en Lenovo Legion Y520

Vanskelighetsgrad:

0-11 år: Under anbefalt alder.

12- 15 år: Civilization er et avansert og mangefasettert spill, men ikke la dette skremme barn og unge fra å prøve seg frem. Med prøving og feiling vil man kunne mestre gangen i spillet, og man kan justere vanskelighetsgrad på motstanderne, samt åpne for å få hint og veileding underveis i spillet.

16+: Med mulighet til å justere vanskelighetsgrad og delta i nettspill, vil barn og unge i alle aldre kunne få utfordringer å bryne seg på. Det finnes mange veier til suksess, og det er vel verdt å prøve seg frem og forsøke å finne nye veier til å nå målet sitt.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser