Company of Heroes 3

Playstation 5/Xbox Series S og X/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 18 år av PEGI (vold og ufint språk).

ANMELDELSE: Dypt og avansert strategispill har andre verdenskrig som bakteppe. Her skal man lede tropper og tanks til seier i Italia og Nord-Afrika. Spillet har fått aldersmerking 18 år.

Company of Heroes er en serie med strategispill til PC og spillkonsoll. Perspektivet er sett ovenfra og man skal gi ordre til grupper med soldater, tanks og artilleri. Spillet har andre verdenskrig som bakteppe og byr på enspiller-oppdrag, samt mulighet for å spille med og mot andre på nett.

I tillegg til bedre grafikk enn noen gang har spillet nye funksjoner og strategiske muligheter som utfordrer enhver taktiker.

Company of Heroes 3

Format: Playstation 5/Xbox Series S og X/Windows
Sjanger: Strategi
Utvikler: Relic Entertainment
Utgiver: SEGA

Til sammenligning med førstepersonsskytespill skal man her gi ordre fra et fugleperspektiv. Her gjelder det å komplimentere ulike styrkers fordeler og svakheter i møte med fienden. Alt foregår i sanntid, men man kan også pause kampene og gi ordre til hver enkelt gruppe med soldater, for så å starte spillet igjen.

Dette gir tid og ro til å få oversikt over hektiske slagmarker, samtidig som man kan legge opp til den aller beste strategien som trengs der og da.

For å mestre Company of Heroes kreves langt mer enn bare ville skudvekslinger. På samme måte som man bygger opp et forsvar eller angrep i sjakk, flytter man omhyggelig brikker rundt omkring i et landskap også i dette spillet.

I spillets historiemodus går man løs på oppdrag i Italia og Nord-Afrika. Målet er å overta landområder og til slutt overvinne de tyske styrkene. Enspillerdelen er laget på en kreativ måte og delt i to deler.

Aller først har man et oversiktsbilde som minner om et brettspill. Her skal man forflytte brikker over landområder, okkupere byer og havner og deretter kjempe mot fienden i sanntidskamper.

På den måten tar man både del i kampene direkte, men også indirekte ved å administrere tropper, forflytte hærstyrker og mer. Samtidig henger disse to elementene sammen slik at man må ruste seg selv opp for å holde ut i kamp.

Ute på slagmarken har man flere typer soldater til hjelp. Disse komplimenterer hverandre på forskjellig vis. Man har for eksempel ingeniører som kan minelegge veier og bygge opp forsvarsverk med sandsekker og piggtråd.

I tillegg har man infanteri, artilleri, skarpskyttere, tanks og mer.

Man kan også finne forskjellige våpen ute i landskapet. Tungt maskingevær, anti-tanks-kanoner og artilleri. En neste del av spillet dreier seg om å overta punkt på kartet for å øke mengden med ressurser som man har tilgjengelig. Deriblant ammunisjon og drivstoff.

Dette kan man bruke på å produsere tanks, nye soldatgrupper, sykestuer og så videre. Dermed må man lede de styrkene man faktisk har til disposisjon, og utvikle nye som kan være klar til kamp.

Hver gruppe med soldater eller tanks håndteres også på unike måter. Som eksempel er tanks sårbare for angrep fra siden eller bak. Dermed kan man sende de ut i kamp, men også rygge de med fronten mot fienden slik at de ikke ødelegges så lett.

Ulike soldatgrupper har også unike evner som muligheten for å kaste granater eller sprengstoff mot fienden, røykbomber, flammekastere og bluss som kan lyse opp et område og avdekke hvor fienden befinner seg.

I tillegg har man en rekke ressurser som må brukes med omhu. Man kan påkalle artilleriangrep på et bestemt punkt eller fly som avdekker et punkt på kartet. Men det tar tid før disse funksjonene kan brukes om igjen, derfor må de brukes med varsomhet.

Ellers er det et hav av muligheter ute på slagmarken. Man kan forskanse seg i bygninger for å få dekning fra fiendtlig skyts. Kjøretøy, gjerder og annet i landskapet gir dekning for soldatene. Utover det kan man flanke fienden for å få et overtak på dem.

Høyden gir også en fordel og økt angreps- eller forsvarsevne. Derfor er det ikke bare typen soldater man må tenke på med deres mange svakheter og styrker, men også måten man faktisk bruker landskapet på.

Oppdragene varierer også. I noen tilfeller skal man angripe og overta punkt på kartet. Andre ganger må man forsvare de fra fiendtlige soldater. Det skjer mye til enhver tid, derfor er det kjekt å kunne pause krigen og så kø opp ordre til de forskjellige soldatene man har til rådighet.

Grafikkmessig ser Company of Heroes 3 fantastisk ut. Soldater, tanks, fly og omgivelser er gjengitt på detaljnivå. Tanks lager spor på veien, bygninger blir skutt til fillebiter og soldater er animert til hver enkelt individ.

Med kameraet kan man bevege seg nærmere eller lengre unna kampene. Det gir stor fleksibilitet til å utforske nøkkelpunkt fra alle nødvendige vinkler. Selv om panoreringen er litt kjapp noen ganger og muligheten for å justere hastigheten på dette er ikke optimal. I det minste ikke når man bruker keyboard-taster til å styre kameraet med.

Ellers er spillfigurene ladet opp med lydspor og for øvrig er alle effekter på plass for å gi en autentisk opplevelse av andre verdenskrig.

Company of Heroes 3 blander action og slagkraft med taktikk og strategi. Spillet har såpass mange komplekse muligheter i landskap og for hver enkelt soldatype – at hodet får noe å bryne seg på. For den som vil kjøre på her og nå er det mulighet for det, men taktikeren kan også trykke på pauseknappen og gi ordre til hver enkelt gruppe med soldater.

Grafikkmessig ser spillet fantastisk ut og har detaljer i landskap og for hver enkelt spillfigur. Enten det er røyk og eksplosjoner eller tanks som ruller over gjørme, så er alt animert på et fenomenalt nivå.

Enspillerdelen lærer bort det grunnleggende som kreves for å mestre spillet. Og når dette er fullført, kan man gå løs på kamper mot andre spillere og datastyrte motstandere. Enten på lag eller mot hverandre.

Foto: Relic Entertainment

Egnethet

Company of Heroes 3 har fått en anbefalt aldersgrense på 18 år av PEGI. Dette på grunn av vold og ufint språk.

PEGI påpeker at spillet har grafisk vold og sterk språkbruk.

Blant annet nevner PEGI at man ser soldater som blir sprengt til fillebiter av granater, tanks og artilleribomber. Ved noen eksplosjoner kan man se kroppsdeler som fyker i lufta i tillegg til blod. PEGI påpeker videre at man kan zoome inn og se skader og døde soldater fra nært hold.

Vi vil også påpeke at spillet har hyppig action og harde kamper som virker troverdige, selv om dette er sett ovenfra.

Soldater kan bli brent i hjel av flammekastere. Her hører man også smertehyl og lydspor av soldater som roper om hjelp. Utover det er det ufin språkbruk med sterke gloser.

For nettspill er det i innstillingene mulig å velge hvem som kan sende meldinger/chat. Fra alle, venner eller ingen. Det er også mulig å begrense hvem som kan sende venneforespørsler og om påloggingstatus skal være synlig eller ikke.

Det er også mulig å slå på et bannefilter og funksjoner for å blokkere andre spillere.

Vanskelighetsgrad:

18+ år: Ved å spille på nett vil man møte motstandere av varierende vanskelighetsgrad. Utover det byr spillet på en opplæring og enspillerdel hvor man kan justere på vanskelighetsgraden. All tekst og tale er på engelsk. Spillet er relativt enkelt å komme i gang med, men krever tid og læring for å bli virkelig god i. På samme måte som et parti med sjakk, kan hver runde eller kamp bli unik avhengig av troppeplassering og bruk av ressurser.

Spilltrailer (18 års aldersanbefaling fra PEGI):

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten