Costume Quest 2

PC/Xbox One og Series S og X/PS4 og 5. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 7 år av PEGI.

ANMELDELSE: Halloween er i fare. En streng tannlege vil nemlig forby alt fra kostymer til godteri. Kun en håndfull, modige barn kan hindre at dette skjer.

Costume Quest 2 er ikke et nytt spill, men stiller samtidig sterkt ettersom Halloween som tematikk og milde skrekkspill er mangelvare. Og til tross for en alder på 7 år siden opprinnelig utgivelse, fremstår dette spillet til å være i god stand og relevant også i dag.

I spillet møter vi søsknene Reynold og Wren som skal gå knask og knep. Uheldigvis blir de vitne til den gretne tannlegen Dr. Orel White som reiser tilbake i tid for å stoppe Halloween. Ønsket hans er å fremkalle et dystert samfunn hvor godteri og kostymer blir forbudt, og hvor han som tannlege blir eneste hersker.

Blant annet ved å sette tannhelse øverst i samfunnshierarkiet.

De to søsknene må derfor reise frem og tilbake i tid for å redde feiringen. Langs veien møter de andre barn, skurker av ulike slag og en rekke gåter og hindringer som må løses. Fordi alt står på spill i kampen om å redde Halloween.

Costume Quest 2

Format: PC/Xbox One og Series S og X/PS4 og 5
Sjanger: Action og eventyr
Utvikler: Double Fine Productions
Utgiver: Majesco Entertainment

Costume Quest 2 er sett ovenfra og byr på en blanding av utforsking, turbaserte kamper og dialoger/tekst med andre figurer i spillet. Man får en rekke hovedoppdrag som skal løses, men det er mulig å saumfare spillkartet på jakt etter ekstra godteri, kostymedeler og skatter.

På et av de første områdene man spiller kan man blant annet bli med i et band ved å tute på et lite horn. Eller så kan man lete etter barn som har gjemt seg rundt omkring i en runde med gjemsel.

Dette er valgfrie oppgaver som allikevel er sjarmerende og morsomme. Som eksempel kan man samle tilskuere til et enslig band som trenger et publikum. Og om ikke det er nok, kan man tute i vei i takt med musikken. Dette til alles fornøyelse.

Spillet har en herlig og koselig fremtoning til tross for den enkle stilen.

Costume Quest 2 er et høyst sjarmerende spill. Dialogen som riktignok kun er i form av engelsk tekst, er badet i humor. Det er rekker på rekker med tørre vitser som fungerer godt. Og hovedkarakterene som er barn ikledd kostymer – er også sjarmerende enten de går rundt omkring med dinosaurdrakter eller klovnekostymer.

Oppgavene i spillet varierer også. Artig nok får man faktisk gå knask og knep fra dør til dør ettersom dette er en av gjøremålene. Dette er scenarioer som barn kan kjenne seg igjen i. Både med godteri, kostymer og det å knask og knep. Og ikke minst fordi spillfigurene selv er barn.

Store deler av spillet dreier seg også om å samle inn deler for å komme videre i spillet. Og så er det solide mengder med turbaserte kamper. Her stiller spillfigurene opp på rekke og rad og angriper og forsvarer seg i tur og orden mot ulike fiender.

Det artige er hvordan disse kampene settes opp. For barna ikledd kostymer transformeres til fullverdige og voksne versjoner av det de er utkledd som. Det kan være en superhelt, en dinosaur, en massiv klovn, en trollmann eller en amerikansk grunnlegger.

Alle har dessuten unike evner og ferdigheter til hjelp. Og akkurat som sjakkbrikker kan man bytte mellom disse kostymene til figurene. Som eksempel kan klovnen øke helsen til alle spillerne (ettersom latter er god medisin) og superhelten har et kraftig spesialangrep til hjelp.

Ved å trykke angreps- eller forsvarsknappen til riktig tid øker man også styrke eller blokkering. Og det gir et ekstra moment i kampene. Det er også stilige animasjoner og små filmsnutter som viser hvordan disse angrepene utarter seg.

Man kan også samle inn unike kort som kan brukes i kamp. Da kan man trigge at fiendens angrep bommer, at fiendens angrep heller helbreder fremfor å påføre skade, eller at man får flere forsøk på å angripe. I tillegg til mer.

Dette gjør at de turbaserte kampene blir varierte og krever noe planlegging for at man skal overvinne skurkene.

Omgivelsen er også pent tegnet enten det er forskjellige distrikter i en liten by, eller den dystre skolen til tannlegen. Det er mystiske skoger, byer og gater som man får utforske til fots. Og det er nok av detaljer å utforske til enhver tid.

Fordelt utover spillkartene finner man andre spillfigurer som man kan prate med. Det er blant annet en helt som lærer barna opp til å mestre nye kampferdigheter. En neste figur selger spesialkort som henger fra innsiden av frakken sin.

Og så er det den ene gutten som mener at godteri kan bli den neste store valutaen.

Alt i alt er Costume Quest 2 en sjarmerende vridning på Halloween. En ond, men relativt uhøytidelig skurk – nemlig tannlegen står i veien for feiringen. For å redde festen må denne karen overvinnes, noe som krever tidsreise og kløkt i kamp mot skurker.

Slutten har allikevel en nokså hyggelig vridning utover det.

Spillet byr på fine omgivelser med mange skjulte rom der man kan lete etter skatter, nye kostymer og mer godteri. Man kan også bruke de nyervervede skattene til å gjøre spillfigurene sterkere med nye egenskaper i bruk.

Costume Quest 2 er ikke veldig vanskelig, og spillet varer heller ikke veldig lenge. Men det er nok sjarm, humor og litt action til å holde interessen gående de timene spillet varer.

Alle foto: Double Fine Productions

Egnethet

Costume Quest 2 har fått anbefalt aldergrense 7 år av PEGI. Spillet er merket med vold og redsel/frykt.

Det er noen scener som kan være skumle med skygger, mørke skoger og monstre som lusker rundt omkring. De er ikke veldig skumle, men slike scener kan være ubehagelige for noen barn.

Humoren er også småfrekk til tider, men ikke direkte grov.

Volden bærer preg av tegneserieeffekter. Man slår, og kaster gjenstander mot skurker. I tillegg bruker man magiske krefter. Men det er ikke noe blod eller gørr, og fiender forsvinner fra skjermen når de er overvunnet.

Spillet fremstår ikke som veldig skummelt eller ubehagelig fremstilt. Og dette kan derfor være en mild inngang til Halloween-spill.

Vanskelighetsgrad:

0-6 år: Under anbefalt aldersgrense fra PEGI.

7-11 år: Passer fra denne alderen og oppover så lenge man forstår engelsk tekst. Man kan også spille spillet uten å forstå dialogene, men vil da miste noen av poengene og ikke minst historien. Ellers er det få menyer å navigere seg i. Turbaserte kamper krever at man trykker til riktig tid for å få best mulig kraft i angrep og forsvar. Dette kan være utfordrende. Men man har flere forsøk og spillet lagres hyppig.

12 – 15 år+: Spillet passer også for større barn og ungdom og humoren vil kunne treffe også denne aldersgruppen. Ved å lete etter flest mulig skatter, kan også eldre spillere få glede av denne tittelen.

16+ år: Ved å lete etter alle skatter og hemmeligheter vil det være nok av utfordringer for alle aldre.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser