Cyberpunk 2077

PC/Xbox One og Xbox Series X/PlayStation 4 og 5/Stadia. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 18 år av PEGI.

ANMELDELSE: Fremtidsrettet førstepersonsskytespill byr på en omfattende og levende verden med stor fantasi og engasjerende historiefortelling. Men spillet inneholder absolutt hyppig vold, seksuelt innhold, ufint språk og elementer som ikke egner seg for barn.

Cyberpunk 2077 er utviklet av CD Projekt Red som blant annet er kjent for storspillet The Witcher. Sistnevnte er et fantasi/eventyr-spill med en kontekst langt unna det som nå er langt mer fremtidsrettet og innen sci-fi-sjangeren.

Med skuespillernavn som Keanu Reeves på rollelisten og andre markante aktører, er Cyberpunk 2077 et spill som har skapt overskrifter i de fleste spillfora de siste årene. Og anmeldelsene som tikker inn er foreløpig ganske så positive!

Vel verdt å merke, påpekes det at dette spillet inneholder elementer som ikke egner seg for barn, med hyppig og sterk vold, seksuelt innhold og ufint språk.

Cyberpunk 2077

Format: PC/Xbox One og Xbox Series X/PlayStation 4 og 5/Stadia
Sjanger: Action
Utvikler: CD Projekt RED
Utgiver: CD Projekt RED

Cyberpunk 2077 er innen sjangeren førstepersonsskytespill som foregår i en åpen verden. Det betyr at man kan reise dit man vil og når man vil. Med dette har man stor bevegelsesfrihet til å danne sin egen «skjebne».

Spillet låner elementer fra Grand Theft Auto-serien, men blander det med science fiction som for eksempel inspirert av Blade Runner, Watch Dogs, Deus Ex og Altered Carbon.

Cyberpunk 2077 bygger på rollespillelementer. Det vil si at man i stor grad baner sin egen vei i stedet for å slavisk følge en ferdig historie. Man kan blant annet ta ulike valg som påvirker spillverden, karakterene man møter på og hovedhistoriens konklusjon.

I tillegg kan man påta seg en hel rekke sideoppdrag og skreddersy sin egen spillfigurs utseende og utvalg av ferdigheter og våpen.

Cyberpunk 2077 foregår i storbyen «Night City». Dette er en fremtidsrettet by der teknologi og manipulering av kroppen med teknologiske implantat og «forbedringer» står i sentrum. Man tar rollen som karakteren kjent som «V» – som ønsker å finne et implantat som kan by på udødelighet.

Selve universet leverer et tøft og nådeløst miljø. Store kontraster skiller de rike fra de fattige. Kriminalitet står også på menyen med knallharde gjenger og massive, kommersielle virksomheter. Dette er ikke et sted der livet går enkelt for seg.

Når man starter spillet kan man skreddersy utseendet til spillfiguren med alt fra kjønnsorganer til hårstil, for så å velge unike ferdigheter innen kategorier som kropp, reaksjonsevne, intelligens, tekniske ferdigheter og «cool». Men karakterutviklingen er mer kompleks enn som så, og man kan erverve seg stadig nye ferdigheter og evner.

Man kan for eksempel velge en utviklingsvei som gjør at man blir en kraftig slåsskjempe, eller en som er banebrytende på å mestre teknologi. Veien velger man selv etter hvert som spillfiguren går opp i nivå.

Deretter velger man hovedpersonens bakgrunn. Man kan være en som trår til fra gatelivet, eller en som er mer anvendt innen den kommersielle sektoren. Bakgrunnshistorien påvirker hvor man begynner i spillet, oppdrag, karakterer man møter på og historieforløpet i spillet.

Ikke minst påvirker dette hva slags typer personer i spillet som vil ha tillitt eller mistro til en, avhengig av om man kommer utenbys fra, fra gaten, eller fra den kommersielle sektoren.

Byen Night City er videre delt inn i seks distrikter, i tillegg til et ørkenområdet utenfor byområdet. Måten man kommer seg rundt på er via kjøretøy som holder seg på bakkenivå (fremtidens transport er ikke så langt unna vår verden). Selv om man også kan se flyvende kjøretøy.

Her kan man sette seg inn i førersetet i alt fra motorsykler til racerbiler, lastebiler og tanks.

Ellers er byen regjert av gjenger og massive selskaper som kjemper om kontroll. Midt oppi dette manøvrerer hovedpersonen seg og påtar seg ulike oppdrag og gjøremål for begge sider av konflikten.

Til hjelp bruker man våpen som minner om det man finner i andre, typiske skytespill. I tillegg har man teknologiske angrep, for eksempel evnen til å hacke utstyret til fienden slik at de angriper seg selv, mister synet en stund eller får et strømsjokk.

Spillet baserer seg også på et sanke og lage-system. Her kan man lage våpen, granater, klær, hackeredskaper og helsepakker.

Men man behøver ikke å bare lene seg på kamp i møte med fienden. Iblant vil det være diplomatiske alternativer og løsninger som baserer seg på dialog. Fiender kan overvinnes ved at man sniker seg omkring eller forgifter målet sitt. Man kan også uskadeliggjøre fiender uten å ta livet av dem.

Eventuelt kan man hacke både kanontårn og sikkerhetskameraer slik at man kan slå ut fienden fra avstand. Eller så kan man så klart gå rett på med alt man har av våpen og muskler.

Cyberpunk 2077 byr på en rik og levende verden. Bylivet preges av trafikk, neonlys, fotgjengere, og hendelser som skjer rett foran øynene dine. Det er en dyster stemning her, samtidig som man lander på ulike karakterer som har personlighet og dybde.

Spillet gjør en god jobb med å gi en opplevelse av at man går inn i en helt annen verden med egen kultur, levesett og gjøremål som oppleves som betydningsfulle. Hvert eneste hus og gatehjørne har tydelige detaljer både i interiør og eksteriør. Riktignok spilt på PC, da konsollutgaven per dags dato har store tekniske utfordringer.

Dette er også et spill som gir opplevelsen av frihet og påvirkning. Man kan velge hva man ønsker å si i møte med andre (dialogalternativer), og kan til en viss grad velge hvordan oppdrag skal løses.

Spillet låner flere elementer fra andre spill og kombinerer disse. Det er litt FarCry her og der, og litt Grand Theft Auto, så går man over til gode doser av Watch Dogs. Men allikevel er det noe unikt og særegent med Cyberpunk.

I tillegg fungerer det meste i praksis. Karakterutviklingen, kampsystemet, bilkjøringen.

Ikke minst grafikken! Dette er en eksplosjon i farger der mennesker er flott fremstilt, skyggelegging, kontraster i lys og mørke. Det er som å vandre rundt i en spillhall der det alltid er noe nytt å se og oppdage.

Det er litt som å faktisk gå inn i en annen verden hver gang man spiller Cyberpunk 2077. Historiefortellingen og karaktergalleriet fungerer utmerket. Og med førspersonssperspektiv blir innlevelsen og realismen større (og sterkere).

Tempoet er også passe rolig når man deltar i dialog. Så dette er et spill som byr på tid og tålmodighet. For det er alltid en ny sidevei å utforske i dette universet her.

Vi gjør oppmerksom på at spillet er testet på PC, og konsollutgaven av spillet skal ha store tekniske utfordringer per dags dato.

Egnethet

Cyberpunk 2077 har fått anbefalt aldersgrense 18 år av PEGI og er merket med vold, ufint språk og seksuelt innhold.

PEGI skriver (vår oversettelse fra engelsk): dette spillet har fått PEGI 18 som begrenser spillet til kun voksne som målgruppe, og spillet egner seg ikke for noen som er yngre. Denne anbefalingen er gitt på bakgrunn av at spillet inneholder sterk vold, grovt språk, og scener med sex der kjønnsorganer er vist. Spillet egner seg ikke for noen under 18 år.

Dette er klare indikatorer fra PEGI om at målgruppen er voksne, og at dette ikke er et spill som egner seg for barn.

I tillegg til at stemningen i seg selv kan være dyster med moralsk tvilsomme personer (gjelder tidvis også hovedpersonen) og en bråtøff verden som blir fremstilt. Er innholdet også grafisk. Her er det tydelig vist blod, innvoller, kjønnsorganer, eksplisitte sexscener, tortur, mishandling og mer.

Man kan skru av for synlig nakenhet inne i innstillingene.

Hovedpersonen bruker håndvåpen, maskingevær, rifler, eksplosiver og sverd. Man kan skyte andre, og iblant kutte av kroppsdeler med sverd. Det er tydelig blodsprut.

Noen steder i spillet viser også svartemarkedet og operasjonssaler med kropper som har brystkasser åpne, og synlige organer. Spillfiguren må også i en scene hjelpe en annen med å hamre spikere gjennom hender og armer på en person. I tillegg kan spillfiguren delta i sexscener og nyte alkohol og rusmidler.

Vanskelighetsgrad:

0-17 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

18+ år: Man får en grunnleggende opplæring i starten av spillet slik at man kan mestre spillmekanikken. Ellers er det mulig å velge fra fire vanskelighetsgrader som påvirker hvor vanskelig fiendene er å overvinne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten