Disney Illusion Island

Nintendo Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 7 år av PEGI.

ANMELDELSE: Sjarmerende plattformspill for alle aldre. Med mulighet for å spille flere på en og samme skjerm, kan hele familien hygge seg med dette spillet.

Om det skulle være et tilgjengelig spill som passer for hele familien, både den erfarne og den nye, så må det være Disney Illusion Island. Kort forklart er dette et plattformspill i lignende stil som Mario, der flere kan spille på en og samme skjerm.

Riktignok er det Mikke Mus og vennene hans som er med i hovedrollen her. Her kan man spille som Minnie, Donald, Langbein og førstnevnte, Mikke Mus.

Disney Illusion Island

Format: Nintendo Switch
Sjanger: Plattform
Utvikler: Dlala Studios
Utgiver: Disney Electronic Content / Bergsala AS

Handlingen er relativt uhøytidelig. Mikke og vennene skal på piknik, men oppdager at øya de har kommet til, ikke helt stemmer overens med destinasjonen de så for seg. Noen skapninger har mistet en rekke magiske gjenstander, og uten dem på plass, ser det ut som om liv og lem står i fare. Rent hypotetisk i hvert fall.

Da er det opp til Mikke Mus og vennene å hente tilbake disse gjenstandene.

Det innebærer en reise gjennom flere ulike typer riker og landskap. En botanisk og fargerik planteverden, en som har roboter og mekanismer, samt et tredje univers som er inspirert av verdensrommet.

Spillet byr på fargerik grafikk, et glimrende lydspor og en sjarmerende heltegjeng i hovedsetet. Spillet er også svært tilgjengelig for alle mann. Blant annet kan man tilpasse vanskelighetsgraden deretter, og ellers er det hyppige lagringspunkt slik at man sjelden må gå samme spor om igjen om man feiler.

Man introduseres også gradvis for nye ferdigheter og utfordringer. I sum får man bryne seg på et treningsområde som sakte, men sikkert utvider seg. For eksempel kan man i starten bare hoppe enkle hopp. Deretter kan man utføre dobbelthopp, hoppe fra vegger og senere dundre løs på skjøre bruer.

Spiller man med en venn, får man også noen ytterligere hjelpemidler. Man kan gi medspilleren en klem, noe som øker helsenivået. Den mer erfarne spilleren kan også senke et tau dersom andremann sitter fast på et sted. Så det er stort rom for samarbeid og hjelpsomhet med venner og familie som spiller sammen.

Spillet er også syltet i gode doser med sjarm. Selve grafikken er enkel, men minneverdig til de klassiske tegnefilmene fra Disney. Alle de fire figurene beveger seg ulikt, og selv om de i sum har de samme ferdighetene, er animasjonene ulike.

Langbein kan hoppe fra en vegg ved å bruke gaffel, men Mikke Mus bruker blyant for å feste og hoppe fra veggene.

Donald er ellers konstant sur og Langbein en klønete sjarmør. Hele måten de beveger seg på er unik i seg selv, og spillet treffer derfor yngre så vel som eldre spillere. Ikke minst med humoren som dukker opp i filmsnuttene innimellom spilløktene.

Spillet er ikke veldig langvarig, kanskje en seks-syv timer avhengig av ferdighetsnivå. Man beveger seg i et slags grottesystem som blir stadig større. Noen områder kan være låst og krever at man finner nøkler, i tillegg er det passasjer som man ikke kan nå før man har låst opp ferdighetene som kreves for å nå dem.

Ellers er det en variasjon av fiender som må unngås. Det kan være bevegelige kaktuser som man må hoppe over, mekanismer som skyter projektiler, kjøttetende blomster og mer.

Derfor må man «time» hopp for å unngå stup og fall. Og mye av spillet dreier seg om å nå gjennom den ene hinderløypen etter den andre. Spillet er samtidig ikke utilgivelig, og man har lagringspunkt der man kan starte på ny dersom man feiler.

Disney Illusion Island er et superb spill for hele familien. Det er lite som er banebrytende nytt eller revolusjonerende med denne tittelen. Men allikevel inneholder spillet nok sjarm, musikk og søt grafikk til å holde på koken en stund.

Med mulighet for å spille opptil fire personer på en og samme skjerm, er det hygge og kos for flere. Den som vil øke graden av utfordring kan også det, blant annet ved å lete etter valgfrie skatter og minner fra tidligere Disney-titler.

Alle foto: Dlala Studios

Egnethet:

Disney Illusion Island har fått anbefalt aldersgrense 7 år av PEGI. Dette på grunn av at spillet inneholder vold.

Man slåss ikke direkte mot andre skapninger, men spillfigurene kan bli skadet av kaktus-lignende skapninger, projektiler, pigger og mer. Det vises ingen synlig skade, og når spillfigurene dør, starter de på ny ved siste lagringspunkt.

Spillet inneholder tegneseriegrafikk, humor og en lystbetont stemning. Det er altså liten grad av inntrykk som kan virke forstyrrende for barn.

Vanskelighetsgrad:

7-11 år: Man kan velge ulike vanskelighetsgrader for hver enkelt spiller. Dette påvirker hvor mye liv man har. I tillegg får man god opplæring underveis. Med to spillere kan den mer erfarne spilleren hjelpe den andre forbi hindringer. All tale og tekst er på engelsk.

12-15 år: Spillet vil passe godt for denne aldersgruppen. Man kan øke graden av utfordring for hver enkelt spiller. Det finnes også valgfrie skatter som man kan lete etter i omgivelsene.

16+: Også eldre spillere kan få utbytte av den sjarmerende stilen og spillverdenen.

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser